Tako nešto a jel to štetno
Gabro, ako već ideš na eko vinogradarenje, prije (sada skoro) 100-tinjak godina, dok nije bilo insekticida cigaraši su se skupljali ručno, uz pomoć lampi . Princip je slijedeći; po danu ispod trsa postaviš veću grudu zemlje (u nedostaku može i neki kamen) i onda cigraš tu ide spavat. Po noći lampu (onda su bile na karbid) i kantu u ruke. Podigni grudu i pokupi uspavane cigaraše. Moj je djeda prije 100-tinjak godina ima 20 ha vinograda (početak prošlog stoljeća) i onda je plaćao nadničare (30-50 ljudi po noći) za "berbu" cigaraša.Eto, mala crtica iz povjesti vinogradarstva.
He,he,koliko sam uspija povatat ti si negdi odavde,to su oni zeleni gundeji šta smo ko dica vatali i koncen vezivali noge i letili su ka zmajevi,našo sam sistem staviš bilu kantu sa običnom vodon po mogučnosti kišnica i svi se skupe unutra i utope zna ih bit i 10cm debljine u kanti.
Nije ti to gabro isto; gundeji su ogromni zeleni oklopnjaci (ugalvnom jedu zrele bobice) dok je cigaraš puno manji i kompaktniji kukac, koji sam svija list u cigaru i polaže jaja.
Onda u mene nema cigaraša,lipo sam reko da neznam koja je letjelica i dali uopče radi štetu.
Jel kod tebe tako nešto (samo zelenije):
blitvaNažalost, stvari nisu tako jednostavne oko eko-zaštite
Eto vidimo da opet sve (na žalost ) kreće u krivom smjeru.Iako sam apelirao da se oni sa Eko navikama izjasne kako rade i ćime,da bi pomogli onima koji bi željeli nešto pokrenuti u tom pogledu u vlastitoj proizvodnji,poćelo je ponovnim provokacijama tipa Ivan.I šta onda reći.Pa zar se svjet iz Eko proizvodnje ne može svesti na ništa drugo doli omalovažavanja naćina rada onih koji rade drukćije?
blitvaDanas pošpricao jabuke sa delanom i stroby, idiot (ja) zaboravio dodati insekticid, pa sam špricao dvaput (boxer - nisam oduševljen, bubamare bu stradale ali ako ostavim uši ode i ono malo plodova...)
Evo da i ja poput Ivana,Luke … završim svoje filozofiranje na ovom forumu...dolaze mladi,odoh ja u penziju.Koga sam ja to penalil,vrijeđal,pakiral isl.?!Naravno da pratim sve rubrike foruma pa i vočarstvo i imam skoro sve vrste vočaka koje su zastupljene u kont. dijelu, no to je sad nebitno.Evo što poštovani kolega izjavljuje; Ako mu je toliko stalo do buba-mara (a očito nije!), protiv gusjenica jabučnog savijača i ušiju preporučam mu GRANUPOM u količini od 150 ml hektar ili MADEX u količini od 50 ml na hektar.Ribek tebi želim svako dobro ,a dragom kolegi Gabri posebno zahvaljujem na prethodnom postu!Neke stvari stvarno nemaju logike!