Može li netko dati savjet da li bi bilo poželjno u taloženju mošta dodavati bistrila ili kasnije prije drugog pretoka, ako da koja kombinacija, čega? Vino nije namijenjeno za prodaju tako da mi se ne žuri da se mora što prije izbistiriti.
No. Danaske ja fino po prvi put išo sumporit masulja da ga zmaceriram, a on da ne oxidira tih dva tri sata. I ok stavljao ja 10 g vinobrana na hl masulja plus enzime, naravno, i tako došlo do 700 litri. Čekam ja, berači pjesma... No. Nakon dva sata oču spustiti malo liti, a ono ništa. Pročačkam pipu i izađe pet litri i stop. Hm. Ok, idem prešat pomalo, kaj sad. A bobice gumene skonzervirane i ne puštaju soka osim onog kaj je stisnula muljača. U preši je nastala panika i ono. Ko da prešam kaučukovca. Ajd od muke na kraju izvuko oko 350 litri mošta, a tropa budem izgleda moral doprešati. Ako uopće kaj otpusti...Sam stavil previše sumpora?, sam stavil premalo enzima?, možda mi je muljača preslabo odradila posel?, kaj ak ovo kaj ak ono i na kraju ispadne kajak.
Zaboravi. Koliko se staložilo, staložilo. Ne smeta što je mutno. Stavljaj kvasce, samo pazi na miris i računaj na eventualni rani pretok. Vino i tako može ispasti besprijekorno.
Citat: Omnibus na Rujan 22, 2013, 20:29:47Zaboravi. Koliko se staložilo, staložilo. Ne smeta što je mutno. Stavljaj kvasce, samo pazi na miris i računaj na eventualni rani pretok. Vino i tako može ispasti besprijekorno.QuoteOK, tako ću učiniti. Hvala na odgovoru.
OK, tako ću učiniti. Hvala na odgovoru.
Budući da ove godine ose nemilice rade štetu, kod mene 10% pojedenog da li će trebati jače sumporenje tokom prerade???