samo sam ovo zelio cuti (procitati) i to mi je apsolutno dovoljno..most od zdravog i zrelog grozda je dovoljno zasumporiti (po mojoj filozofiji vrlo blago 2-3 g vinobrana na 100 l), otaloziti ga kroz dan, dva i pretociti. ja ga vrlo blago "zasolim" (ne solju vec vinobranon) i to odokativno, nista ne mjerim i otalozim ga dan-dva na 10°C i pretocim i onda mu dodam 10-20 l mosta koji vec fino vrije, kojeg sam pobrao prije 5-6 dana i vrenje krene gotovo odmah.jos jednom za kraj, most od zdravog i zrelog grozda ne treba bistrila!
Meni je vrenje pri kraju nakon 4 tjedna i sad se spremam napraviti pretok. Taložio sam samo sa sumporom.Pošto vidim da je vino malo mutnije nego inače što mi je bilo lanjskih godina da li ga treba bistriti ili će to samo odraditi svoje. Ako treba sa koji sredstvom?
Ivane, znaci ti ne sumporis masulj nego most? A kako radis duze maceracije isto bez sumporenja masulja?Ja sumporim masulj s 5g/cca 100L drzim u zatvorenim bacvama oko 4-5 sati. Nkon toga lagano talozenje sa ledom, (bez dodatnog sumporenja, 24h) te u bacvu sa pripremljenim vlastitim kvascima. Ove godine vec drugi dan pocele vrenjace sistati.Da li je sumporenje zdravog masulja sa navedenim kolicinama dovoljno da se sprijeci oksidacija ili je potrebno i sumporiti most za vrijeme talozenja?Prije sam postavio pitanje u vezi oksidacije mosta/vina, odnosno koliko je pozeljno i kako je provoditi, pa nitko nije nist napisao, Mozes ti nekaj napisati o tome?
cekaj malo, kazes da talozis masulj, ne kuzim kako i na koju foru i zasto?
Naravno talzim samo most.Znaci vrijeme do mosta je tvoj materijal nezasticeni od oksidacije? To radis namjerno ili mislis da nema utjecaja na kvalitetu vina? ( kod mene je trajanje procesa otprilike ovako GROZD == 10min ==>> MASULJ == 20 min ==>> MOST) Naravno ako je to vrijeme kod tebe puno krace onda vjerojatno i nije bitno sto sumporis.U biti to je i bilo i moje podpitanje u vezi oksidacije, koliko je dozvoljeno/pozeljno?Mislis da je 2g dovoljno za sprecavanje oksidacije ili za onemogucavanje nepozeljnih kvasaca? Ja most (oko 20L )koji koristim za pokretanje vrenja sumporim sa puno vecim dozama!!! Pozdrav.
kod mene ti ide ovako:bijelo grozde u muljacu/ruljacu, odmah u presu i ocjedivanje i pretok samotoka u inox bacvu i tamo vrlo blago sumporenje 2-3 g na 100 l i hladenje u bacvi na 10°C.taj cijeli proces ti kod mene traje svega nekoliko minuta.. i nakon toga talozenje dan-dva, pretok i inokulacija sa 10-20 l mosta u vrenju, pobranog od prije 5-7 dana u kojemu je vec krenulo spontano vrenje.odgovor na pitanje o ovih 2 grama je podjednako, malo jedno i drugo iako nista striktno.ja namjerno ne sumporim jace jer zelim inhibirati tek one prvotne kvasce koji krenu sa vrenjem a koji potencijalno mogu biti zajebani (iako ne vjerujem da bi se tu desio problem) i ne zelim da mi sa vrenjem krenu tek saharomycesi kojima u biti najduze i treba vec ja zelim onih preostalih 80ak % sojeva koji upravo daju tu specificnost, originalnost i vinogradarski "stih" kod spontanih vrenja.. zato ne sumporim previse jer u biti zelim da mi vrenje sto prije krene ali tek toliko da eliminiram prve, tzv. "divlje" kvasce.
... i onda mu dodam 10-20 l mosta koji vec fino vrije, kojeg sam pobrao prije 5-6 dana i vrenje krene gotovo odmah.
Ivane, reci ako nije tajna, kako obrađuješ taj ranije pobrani mošt, 10/20 l za inokulaciju? Da li ga sumporiš imalo, taložiš, kuhaš, griješ ili ide "sirovi" na vrenje?U traženju sam neke vlastite metode, uzimao sam sirovi mošt, pa taloženi, zatim prokuhavao, umnožavao na 1 l već zakuhanog mošta, sa samo 1 gr dobio 10 l podivljalih kvasaca ... i sve je profunkcioniralo ok. Htio bih vina s mojim origigi potpisom, ne "konfekcijska", a ponukalo me kad sam na deklaraciji kvasca pročitao: Zemlja proizvodnje Estonija, zemlja porijekla Danska, preko firme iz Švicarske sa sjedištem u Kanadi, kupljeno u M. Bistrici. E pa ...