Kladim se da prebistris mosteve i da je za tebe talog i onaj most koji zericu promjeni bistrocu prilikom prepumpavanja.
Uvjek sam koristio minimalne (ili još manje) propisane doze bistrila, tak da neznam s čime bi ga prebistrio. Sljedeće godine idem sa 50-70 % minimalne propisane doze bistrila, pa ću vidjeti u čemu je problem...
a daj mi pojasni jednu stvar.. CEMU UOPCE BISTRITI MOST (AGRESIVNIM BISTRILIMA)??
Smatram da mošt ne treba bistriti.Treba ga taložiti.Vino, eventualno treba bistriti.Totalno sam protiv filtriranja. Osim ak je neka hića. Moje skromno mišljenje.
Tako je, most se talozi, prvenstveno grube cestice. Totalna je glupost sto vecina hobista zele tako bistar most da kroz njega mogu gledati.
Taložio sam dosad samo sa sumporom,a zadnje 2g dodajem Optigel isključivo iz razloga jer sam pročitao da otklanja neke neželjene bjelančevine,mošt je solidno bistar,ali niti blizu npr.starom vinu,a i ne težim tome,teže vrenje pokrenuti,a to kaj ga zamutim kod skidanja s taloga da ne pričam
Optigel ti direktno ne djeluje na bjelancevine vec na polifenole (gorcina, posmedjivanje). Gesil djeluje i na bjelancevine. http://shop.vinar.com.hr/index.php?page=shop.product_details&product_id=945&flypage=flypage.tpl&pop=1&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1
Teško je davati određene recepture i točne dozacije. Svaki proizvod ima određeni raspon primjene, ali i ono što vinara čini posebnim, su njegove recepture, iskustva i smjernice. Što se tiče bentonita nije nikako njegova osnovna namjena da ubrza proces taloženja mošta, mada pomaže i u tom segmentu, nego eliminacija najgrubljih bjelnčevina, enzima koji su nepoželjni u moštu, djelomično eliminacije pesticida....Kako sam već jednom spomenuo, a vezano uz upotrebu enologije u podrumima.Jedan člana objavljen u Vrtu, a vezano uz jednu od najpoznatijih Talijanskih vinarija gdje je naš novinar htio naglasiti kako ta vinarija sa mahom vrhunskim i skupim vinima ne koristi enološke preparate, a posebice ne enzime i kvasce koji kao nešto "loše"!!! A da se pri tome nije zapitao da li možda njihov enolog krije svoje "recepture", a ja osobno poznajem enologa koji je dao taj inervju i znam da su jedni od najvećih kupaca enoloških preparata i među pionirima enzimatske upotrebe u Italij iali i šire.I sad, ja mogu dati neke osnovne smjernice no problem je što se onda neki njih uhvate kao nešto nepromjenjivo i striktno i kažu da je to preporučio XXX, a godina do godine, berba do berbe, sorta do sorte, sve priče za sebe....
Sa sumporom (vinobran, sumpovin) se ne radi taloženje! Sumpor samo služi za onemogućavanje rada divljih kvasaca i bakterija, mošt je miran, te teže čestice padaju na dno posude, dolazi do rasluzivanja ili samotaloženja mošta.Upotrebom enoloških preparata, kao što su želatina i bentonit, mi dodatno uklanjamo nepotrebne čestice iz mošta, te smanjujemo mnogostruke probleme koje one mogu izazvati, i puno manje problema sa vinom, odnosno lakšu manipulaciju.Npr. upotrebom bentonita (ciljanog i primjerenog) mi uklanjamo bjelančevine, a u njih spadaju i enzimi koji su nastali djelovanje divljih kvasaca i bakterija, a mnogi od njih su velika smetnja i problematika mošta, vrenja i vina. Sa želatinom podpomognutom npr. kazeinom mi uklanjamo fenole, oksidativne fenole, tvari na koje se kisik vrlo lako veže, uklanjamo i ostale čestice koje su nam samo smetnja.Svakako da se sa dozama ne smije pretjerivati, da se moraju koristiti ciljeni preparati, ali vrlo često je učinak puno bolji nego kao kod samoraszluzivanja mošta.Istina, postoje mnoga vina koja su dala izvrsne rezultate samosluzivanjem, ali globalno gledajući, upotreba enoloških preparata ima više prednosti i pozitivnih efekata.
Jedan savjet,rizvanac nakon 3 tjedna,završilo vrenje u inox bačvi,izmjerio refraktometrom,okus lagano po octu,nikakav,probao sam,katastrofa,kak je to moguće tak brzo,čovjek me zamolio za savjet,ne znam kaj bi mu rekao jer mi nije jasno Kak je tak brzo dobio po octu,nije taloženo,nego spontano vrenje,ali opet mi nije jasno.
Ti tvrdiš da nema potrebe bistriti sa ničime dok dobar dio agronoma tvrdi da je bistrenje mošta prije fermentacije obveza. Svatko ima svoju viziju proizvodnje vina. Druga stvar je u tome što ti radiš vina koja bi trebala duže odležavanje pa ti zbog toga nije bitno dali je vino u 3-5 mjesecu bistro , a mi hobisti proizvodimo vina za vlastite potrebe i konzumirano ga uglavnom kao mlado vino od nove godine pa nadalje.