Treba znati da se i za spontano vrenje mora sumporiti. Bude čovjek naučil na svojim greškama.
Točno tak. Ja sam znao sumporiti sa 0.3 do 0.5 dcl sumpovina crveno grožđe dok sam radio spontanu fermentaciju i uvjek je odvrijalo do kraja, nisu to bili veliki šečeri nego za 10 % alkohola...Kakakvi su vam ove godine bili moštevi nakon taloženja?Kod mene su bili bistri skoro kao vino a koristio sam minimalne doze bistrila. Prošla godina je bila potpuna suprotnost.
Jedan savjet,rizvanac nakon 3 tjedna,završilo vrenje u inox bačvi,izmjerio refraktometrom,okus lagano po octu,nikakav,probao sam,katastrofa,kak je to moguće tak brzo,čovjek me zamolio za savjet,ne znam kaj bi mu rekao jer mi nije jasno Kak je tak brzo dobio po octu,nije taloženo,nego spontano vrenje,ali opet mi nije jasno
Ti si koristio bentonit i zelatinu nije cudno da si ih prebistrio. Ako se ne varam 60g/hl bentonita sto nije tako malo.Ja sam bistiro sumporom i optigelom i kao kod tebe, most se puno bolje istalozio nego lani. Taloga sam imao do 10%.
Mislis da dusik ima neposredne veze sa sposobnoscu talozenja i ciscenja mostova? Pa koristio si 4 sredstva za talozenje (SO2, enzim, bentonit, zelatina) i jos vjerujem led, normalno da ti se bolje izbistrilo.
Jednostavno mi nejde to u glavu, mošt jako bistar a taloga i nakon 44 sata oko 20 %. Neznam u čemu griješim da uvjek imam toliko taloga
Čemu se zamaraš nepotrebnim stvarima?Jesi napisao da si prešao talog,bacio si 10kg i u čemu je problem?
Ma nema nikakvog problema, jedino mi je čudno to što večina tvrdi da ima oko 10 % taloga a ja ga nisam ispod 15 % nikad imao. Nije mi ni bitno koliko ga ima jer ga isprešam, 2-3 sata posla ali se na kraju uvjek isplati.
Malo prije sam se vratio iz podruma jer sam prešao talog sa 100 l taloga isprešao 90 l mošta. Na 510 l taloženoga mošta imao sam čak 100 l taloga a taložio sam 44 sata na 20 stupnjeva.Jednostavno mi nejde to u glavu, mošt jako bistar a taloga i nakon 44 sata oko 20 %. Neznam u čemu griješim da uvjek imam toliko taloga Pretprošle godine taložio samo sumporom i ledom 24 sata imao 15 % taloga.Prošle godine taložio sa Optigelom 24 sata i imao preko 20 % taloga i jako loše izbistren mošt.Ove godine bentonit+želatina u trajanju od 44 sata pa opet imao na chardonnayu 15 % a na mješavini 20 % taloga.