VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 08:48:48

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Proces prerade bijelog grožđa
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 104 Dolje Ispis
Autor Tema: Proces prerade bijelog grožđa  (Posjeta: 605965 puta)
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #795 na: 06 Rujna, 2012, 19:54:00 »

koliko sam na zadnjem seminaru ulovio bentonit u komb. sa zelatinom umanjuje samo djelovanjem zelatine!!!

Moguće. Zato ću ja prvo dodati želatinu u mošt a tek nakon sat vremena i bentonit. Oni su suprotnog naboja pa bi se mogli poništiti ak se dodaju u isto vrijeme.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #796 na: 06 Rujna, 2012, 20:07:23 »

I ove godine kod taloženja ide samo led i sumpovin. I to dosta leda. Opet idem sa CM-om na bijelim sortama. Za sada ne razmišljam o bistrilima iako ih uvijek imam u pripremi.
Evidentirano
mmihale
Novak
**

Međimurje

Email
« Odgovor #797 na: 06 Rujna, 2012, 20:20:58 »

... ove godine imam prvu pravu bernu interspecificnih sorti i njih necu taloziti nesto jako (max 12h sa ledom), vlastiti kvasci naravno, koje pocinjem pripremat sutra.
Evidentirano

... vino voli visinu i dobar pogled, voli gledati odozgo.
Agroteka
Mlađi novak
*

http://www.facebook.com/AgroArt

Email
« Odgovor #798 na: 06 Rujna, 2012, 21:23:56 »

Ako nije dovoljna prva stranica fakultetske literature, onda google (može i stručna literatura) sa varijacijama na teme vezane za otapanja, koagulaciju i flokulaciju plinova sa raznim primjesama u tečnostima.
http://www.veleri.hr/files/datoteke/nastavni_materijali/k_vinarstvo_1/4_-_Ciscenje_i_vrenje.pdf

P.S. Također nisam nigdje naišao da SO2 nema koagulacijska svojstva pa ako možeš poslati link ili neku etiketu sa police gdje to mogu pročitati da se razuvjerim bio bih ti zahvalan.

hvala na linku takoder procitao sam jos nekoliko sajtova na istu temu i priznajem bio sam u krivu kada sam rekao da vinobran ne talozi i da nema koagulacijsku sposobnost ali ako si procitao svi navode da se temperatura mosta u talozenju mora spustiti dodavanjem leda i da je temperatura cca od 10-12 stupnja ovisi kako je ko napisao... pa se onda pitam kolika je uspjesnost talozenja sa samim vinobranom ili sumpovinom bez dodavanja icega niti leda niti ista drugo...
Evidentirano

psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #799 na: 07 Rujna, 2012, 07:37:52 »

Ja taložim bez leda i ičeg drugog osim vinobrana i istaloži se super.
Evidentirano

pime ga pime ga
psycho
Novak
**

open your mind

Email
« Odgovor #800 na: 07 Rujna, 2012, 07:51:47 »

Jedino ne znam koliko hrana za kvasce utiče na naglo vrenje po ovim temperaturama...
Evidentirano

pime ga pime ga
MORDOR
POZDRAV VINOGRADARIMA!
Mlađi novak
*

MORDOR

Email
« Odgovor #801 na: 07 Rujna, 2012, 09:00:19 »

Već nekoliko godina taložim s ledom i sumporom bijela vina a ranije sam stavljao gelove, bentonite i sl. bistrila, no ne vidim neku razliku. Mislim da bistrila treba koristiti kasnije za bistrenje i stabilizaciju vina.
Aromatične sorte držim nekoliko sati na maceraciji uz upotrebu enzima i to je to.
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #802 na: 07 Rujna, 2012, 09:07:04 »

Za prirodne kvasce ili selekcionirane???
Evidentirano

Agroteka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #803 na: 07 Rujna, 2012, 09:13:11 »

Ja taložim bez leda i ičeg drugog osim vinobrana i istaloži se super.
Iskreno malo sam skeptican o upotrebi samih vinobrana kao jedino sredstvo talozenja... Uvijek sam dodavao bentonite i zelatine...i uvijek sam bio prezadovoljan s ishodom...
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #804 na: 07 Rujna, 2012, 09:37:01 »

Mišljenja sam da ne treba pretjerivati s bistrenjem mošta toliko...
Ok je taložiti, naravno.
Svejedno nakon vrenja treba pretočiti s grubog taloga koliko god da se bistri mošt.
Evidentirano
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #805 na: 07 Rujna, 2012, 10:23:26 »

Mi ćemo ove godine isprobati flotaciju.Dosta vinara posjeduje flotator i kažu da je odlična stvar.Isprobat ćemo na jednom tanku pa ćemo vidjet.Mošt se sumpori sa pola manjom količinom sumpovina,stavi se želatina,priključi se flotator na ulaz u izlaz tanka.Na flotator je priključena boca sa dušikom kako bi se izbjegla oksidacija.10 000litara je potrebno flotirati 1sat,a treba paziti da se ne preizbistri mošt.Grubi talog se nakon flotacije nalazi na vrhu tanka.Flotirani mošt se pretoči u drugi tank i prilikom toga se makne talog.Prednost flotacije je manja količina ukupnog sumpora i to što ne treba naknadno prešanje talog.
Evidentirano
Agroteka
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #806 na: 07 Rujna, 2012, 10:30:00 »

Zvuči zanimljivo ak javi kak ćeš biti zadovoljan s time
Evidentirano

Komsic
Novak
**

Email
« Odgovor #807 na: 07 Rujna, 2012, 11:05:57 »

Mi ćemo ove godine isprobati flotaciju.Dosta vinara posjeduje flotator i kažu da je odlična stvar.Isprobat ćemo na jednom tanku pa ćemo vidjet.Mošt se sumpori sa pola manjom količinom sumpovina,stavi se želatina,priključi se flotator na ulaz u izlaz tanka.Na flotator je priključena boca sa dušikom kako bi se izbjegla oksidacija.10 000litara je potrebno flotirati 1sat,a treba paziti da se ne preizbistri mošt.Grubi talog se nakon flotacije nalazi na vrhu tanka.Flotirani mošt se pretoči u drugi tank i prilikom toga se makne talog.Prednost flotacije je manja količina ukupnog sumpora i to što ne treba naknadno prešanje talog.
Zvuci i ne realno ! 10000 na sat . Pa to ne moze  prihvatit ni ovaj procistac za kanalizacije u karlovcu a kazu da je najmoderniji u ovom dijelo evrope !
Flotator bi trebao most mijesat s nekom tvari koja bi vezala grube cestice i kao takva ili se talozila ili plivala na povrsini .
Pa mi nije jasno koliki bi to trebao biti flotator da ima protok 170 l u min !

Ma samo komentiram !
Evidentirano

"Vinograd" lat=45.4389044071, lon=15.5314586411
Vocnjak" lat=45.4579361111, lon=15.5569572448
Radić
Novak
**

Email
« Odgovor #808 na: 07 Rujna, 2012, 11:09:56 »

Ne mogu reč ništa što se detalja tiće jer ga nismo isprobali u praksi.Nešto od informacija možeš nać ovdje:
http://www.pavin.hr/clanak/kiesel
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #809 na: 07 Rujna, 2012, 11:43:39 »

Slažem se s onima koji ne koriste bistrila za mošt ako baš nije nužno. Prebistrite mošt i dobijete gladne kvasce koje onda morate prihranjivati.
Evidentirano
 Str: 1 ... 52 53 [54] 55 56 ... 104 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!