U kojoj dozi si koristio Optigel?
Podrumar, da te nema-trebalo bi te zmisliti!Uživam čitajući tvoje eskapade.
• nakon 24 sata taloženja vrenje je sporije /neprovreli šećer/• nakon 32 sata mošt je prebistren, problemi s vrenjemIzvor: "STUDIJ HORTIKULTURAMODUL AG1163 VINARSTVONASTAVNIK: prof.dr.sc. Stanka HerjavecINTERNA SKRIPTApredavanja, Str. 18"Nemam puno iskustva s podrumarstvom i vinogradarstvom općenito, ali se trudim pročitati što više i molim samo Razora da se ne uvrijedi kaj sam ovo napisal jer je on za mene ko što je neko već rekao na ovom forumu "Bog" (mislim da su u kontekstu bili i još neki članovi foruma u smislu božanstva ... molim da se ni oni ne uvrijede). Jer evo ljudi, sve Vas cijenim i puno Ste mi pomogli ove godine, pa da sad ne ispadne da je pile pametnije od koke i nešto u tom stilu...
imam problem kod pajdaša je vrenje stalo i ostalo 40oe neprovrelog šečera s obzirom da je koristil killer kvasac koji kvasac je sad najpametnije koristit za refermentaciju i kaj točno napravit,dal stavit samo neki bayanus ili otočit talog pa pokrenut nanovo fermentaciju nisam pametan molim savjet
Ja svašta što mislim napišem pa makar to bilo točno ili netočno, ja se učim. Ova godina mi je bila tek 3 godina od kada imam ja brigu za podrum i za oko 1000 l vina. Skužio sam da previše pišem po forumu...
Sve je na S7 kvascima plus hrana sikha
Na rajnskom sam uočio birsu na inox spoju u nezamjetnoj količini, dok sam na graševini primjetio birsu na stranicama koje nisu spoj bačve. Vrenje je bilo na 19 C, koliko sam uspio smanjiti sa vodom.
Totalno je nebitno da li je hrana jednog proizvođača, a kvasac drugoga ili obratno. Kvasci i hrana ne moraju se podudarati od jednog proizvođača. Primjerice ja osobno koristim Lallemandove kvasce i Sihinu hranu. A, danas sam čak miješao i fermaid i sihinu hranu 50:50 omjer prilikom miješanja mošta na 16 brixa.Možda je ovo trivijalno za većinu vas, ali uvijek ima onih koji ne znaju.To nije birsa ( vinski cvijet ) već vinski kamen - tartarat
Totalno je nebitno da li je hrana jednog proizvođača, a kvasac drugoga ili obratno. Kvasci i hrana ne moraju se podudarati od jednog proizvođača. Primjerice ja osobno koristim Lallemandove kvasce i Sihinu hranu. A, danas sam čak miješao i fermaid i sihinu hranu 50:50 omjer prilikom miješanja mošta na 16 brixa.
Birsa je ime za vinski kamen, a ne cvijet... tako da je kolega u pravu.
Nije, VINSKI CVIJET, KAN, BIRSA je jedno te isto.Ne znam iz kojih razloga to krivo zovete, ali u mojem kraju je birsa, ili bersa vinski cvijet.Evo izvoli pa pogledaj :http://www.vinopedia.hr/wiki/index.php?title=birsaNisi u pravu