Ja već par godina koristim Hydro + sf i bolje mi je. Čvršći je talog, nego s bentonit/pentagelom, ocijedim s njega do zadnje kapi.
Ja cu ove godine i dalje ici sa Optigelom i enzimima.
Ove godine, kako stvari stoje, treba koristit što manje preparata (želatina, bentonita.... čak i enzima,). Ja ću taložit sumporenjem i hlađenjem.
Jedno pitanje početnika: ima li trenutaka u procesu kad za zdravlje nije uputno zagrabiti i popiti čašu mošta/vina?(mislim na pektolitičke enzime, bentonit, kalijev metabisulfit...) Enzime planiram stavljati već kod muljanja, a običaj je bračima-pomagaćima dati po bocu mošta...
Ma kakav mošt za berače, svaka kap mošta ide za vino! (podravska krv)
Od enzima ti ne bude ništa, osim toga i od čistog mošta većina ljudi mora na zahod poslije, tako da je to izvan kategorije.Sumpor pripazi, ako možeš. Imaš 2 varijante, ili sumporiti masulj ili sumporiti mošt nakon prešanja ako nemaš maceraciju i ako se brzo prerada odviija, ili ako hladiš. Mošt iz preševine je kasnije i bistriji i bolji za dati nekome od onog prvog mulja za piti.
Ok, hvala, idem i ja ove godine.Koje količine stavljaš na 100 l - min. max. ili srednju vrijednost sa upute.
..ja sam pil most s enzimima..normalno da mi se nije nist dogodilo..jedino kaj je most odma lijepi čisti s enzimima..prvi put nisam mogel vjerovati kak je čisto..
hehe, ovo mi je dobro, pil si most sa enzimima.. pa koji god most u svijetu probas pit ces ga s enzimima jer su enzimi prirodni sastav svakog grozda, samo ovisi koliko ih ima i kakvi su sojevi s obzirom na zdravost i zrelost grozda.. enzimi su najveca glupost i trgovacka fora/prevara koju jedan "vinar" moze sipati u most/masulj!