Na kraju ove debate sve se svodi na to kakvo vino želiš,dobro može biti i jedno i drugo.
Nači na koji ću preraditi bijelo ( botritisom zaraženo) grožđe...-berba.-muljanje,ruljanje.-sumpotenje masulja sa 2dcl Sumpovina ili 20g Pyrovina / 100 l masulja.-hlađenje masulja pomoču zaleđenih boca na temperaturu od 10-12 stupnjeva.-prešanje.-taloženje mošta (24 h) uz dodatak enzima za bistrenje LALLZYME HC 0.5g / 100 l mošta i bistrila Siha Optigel 100-200 ml / 100 l mošta ( ovisno o stanju grožđa).-pretok istaloženoga mošta u inox bačvu, dodavanje prvog djela hrane Fermaid E 15g / 100 l mošta.-rehidracija i dodavanje kvasaca; Siha 7 za Graševinu, Lalvin ICV-D47 za Chardonnay, doza 20g / 100 l mošta.-omotati poklopac na inox bačvi sa samoljepljivom folijom, staviti vrenjaču.-kontrolirati temperaturu vrenja i prema potrebi hladiti mošt sa zaleđenim bocama.-nakon 1/3 fermantacije dodati drugi dio hrane Fermaid E 20g / 100 l mošta.-kontrolirati temperaturu tjekom fermentacije.-bistrenje vina ću obaviti na isti način kao i kod zdravoga grožđa...
ja bih ti preporucio bistrenje napraviti sa drugim pretokom bar ja tako radim ipak treba bentonitu 15 ak dana da napravi svoje a za to vrime ti se moze stvorit h2s mislim nakon vrenja ovo je moje misljenje al ocekujem jos da netko napiše također svoje misljenje
Paziti kod hladne maceracije na sumorenje, dolazi do jače ekstrakcije polifenola zbog sumpora. Masulj nakon maceracije sumporiti. (iz Gospodarskog lista 20/2010, autor prof. Stanka Herjavec sa Agronomskog fakulteta Zg)
Q: What does "whole cluster pressing" mean?A: "Whole cluster pressing" is just that: the pressing of the entire grape cluster or bunch to extract a gentle, clean flavored juice. Only the juice is extracted - no seeds, skins or other grapes solids remain after the pressing. Though it may seem somewhat counter intuitive, by directly pressing the whole grape clusters while the fruit is still on the stem, we actually get less stem taste and are able to draw out a smoother flavor for the wine. We whole cluster press all of our white grape varietals. In contrast, our red grapes are put through a destemmer, crushed with the grape solids and allowed to ferment on the skins (this actually gives red wine it’s beautiful red color.)
Jos sam prosle usao u raspravu sa vlasnikom jedne od nasih najvecih poljoapoteka glede presanja bijelog grozdja. Bacio mi je bubu u uho vezano za presanje cijelog grozdja kod skrleta i rizlinga, pogotovo kod rizlinga koji ima vise kiseline. Ideja je da se presanjem cijelog grozdja izvlaci manje zelenih tanina (koju uzrokuju neugodnu gorcinu u vinu) i manje jabucne kiseline (koja stvara neugodan osjecaj pretjerane kiselosti) dakle ajmo reci dobija se finija sirovina iz koje se dobijaju profinjenija i ugladjenija vina. Radman je vjerojatno nesto manji kod takve tehnike presanja. Takodjer mi se taj nacin cini oprecnim sa predfermetativnom maceracijom bijelom grozdja gdje je cilj dobiti sto vise aromatskih prekursora iz pokozice grozdja. Da li je netko ovo probao? Ako je, koja su vasa opazanja, tj za i protiv. Ja nazalost nemam dovoljnu kolicinu rajnskog niti skrleta,ali mogao bi to probati na grasevini no ona mi se ne cini kao sorta u kojoj bi se osjetila dovoljna razlika. Surfajuci webom pronasao sam da dosta novosvjetskih vinarija prakticira ovu tehniku na sauvignonima i chardonnayima.