Nista. Pustio sam ga neka radi na svojim kvascima i dodao mu hranu i secer. Ukoliko stane, onda cu inokulirati QA23.
Baš si eko . Možda ćeš biti i prezadovoljan s rezultatom. Kako bilo, iskustveno učenje u podrumarstvu je neprocijenjivo!
jer ß-glukozidni kvasaci i enzimi....pojačavaju sve , pa i negativne stvari
stavljaj kvasce , a ne čekati borbe poslije i mučenja....
hmmm, jedan pitanjac... inace sam jedno dva tjedna prije prvog pretoka stavljal pentagel ili bentonit u mošt i onda sam to lijepo pretočil i to je sve bilo super i lijepo.. e sad, ove godine bi probal isto to, al sa hidroclarom i silflockom pa me zanima par sitnica.1. dal to moze isto tak tjedan do dva prije prvog pretoka?2. koji je tocan redoslijed stavljanja u mošt?3. koliki je vremenski period izmedju dodavanja ta dva sredstva?4. posebne napomene, ima ili nema?
Hmh. S ovim zadnjim se ne slazem jer je poznato da enzimi djeluju na principu kljuc-brava. Dakle enzim moze pojacati samo one spojeve koji njemu odgovaraju.http://hr.wikipedia.org/wiki/Enzim#Hipoteza_klju.C4.8D_i_bravaUostalom prosle godine sam koristio SIHA 7 koji ima jako ß-glukozidazno djelovanje i zelatinu u talozenju pa nije bilo nikakvih stranih mirisa.Ove godine koristim 228 pa cu vidjet dal pojacava miris zelatine.
temp nije problem jer sam u tu kljeticu di imam vino ugradil klimicu pa si tak i tak sad drzim temp prostorije na 20 - 21 stepen, a posljedica je da je most na cca 18 stupnjeva.e da, i fala na inf