Da li je netko macerirao Traminac?Koliko se to dugo drži na masulju?Ima 18,5 sladora i odlično se drži pa sam ga mislio posebno odvojiti.
Zašto stavljate odmah u mošt i šećer i hranu za kvasce?Pustite ga 4-5 dana da ODDIVLJA i onda ga šečerom i hranom još desetak dana držite u burnim vrenju bez briga sa temperaturom
Pustite ga 4-5 dana da ODDIVLJA i onda ga šečerom i hranom još desetak dana držite u burnim vrenju bez briga sa temperaturom
pa netko je napisao da u uputstvima stoji da se treba stavit prije fermentacije. Valjda znaju sto pisu ili?
Ja sam imao problema kod talozenja. Nakon 24h most se izbistrio i to jako dobro, ali na povrsini u debljini 2-3 cm se stvorio mulj kao od blata. Takodjer i talog koji se kompaktirao na dnu inoxa. Koristio sam 15g/100l sumpora, lallzyme hc 0,5g/100l i optigel 100ml/hl. Temperatura mosta izmedju 8-10 stupnjeva. Razmisljao sam si da je moguce da je to od enzima koju su razbili pektine koji su laksi od mosta i popeli su se gore. Most izgleda kao da je bistren flokulatorom.
taj plutajući sloj sam imal i ja ove godine, koristil sam optiwhite za taloženje, možda zato? Istaložilo se odlično, imal sam sve skupa 50 litara taloga na 700litara mošta, i tih 50 litara sprešal na vreću...svaka kaplja je bitna nama zagorcima