Nemam, ali ja nebi isao preko 3h jer duzom maceracijom ces izvlaciti antocijane i tanine iz pokozice i vino ce ti ispasti roze. Dobro znas kak izgleda to grozdje..
Da li netko ima iskustva sa maceracijom sivon pinota?Koliko dugo ga ostavljate na masulju?
U sukobu sam sa starim oko bistrenja vina. Ja tvrdim da je bolje kod taloženja bistriti mošt sa bentonitom, tj istaložiti bjelanjčevine več u moštu, i da če se zbog toga nakon fermentacije vino prije izbistriti. ( ja sam mišljenja da se mošt dorađuje a vino da se ne forsira sa bistrilima).On tvrdi da bi se mošt samotaložio sa sumporom, a da bi tek nakon završene fermentacije bistrili vino sa bentonitom, ako bi radili na njegov način imali bi i jedan pretok više a to je po mome opet minus jer se dio arome tokom pretoka može izgubiti.Ovdje radite i na jedan i na drugi način, koja je opcija po vašem mišljenju bolja???Vino je za osobne potrebe, i nije bitno da bude kristalno bistro kao Južnoafrička vina, nego da se solidno izbistri...Hvala
Molim vas za savjet:prijatelj mi pored graševine i r.r.ima muškat otonel koji mu dosta trune pa bi ga brao ranije i sad me zanima dali ga može poslije dodati ostalom moštu tako da zajedno odvriju ili je bolje da ga uopče ne mješa s ostalim moštom ili nešto treće.(Radi se o 48 čokota.)Hvala!
Slazem se da ne treba pretjerivati sa Muskatom, ali zakaj nije bilo pitko?