A jel znas kolike su mu kiseline u berbi? Ako su vec kiseline problem same sorte onda bi ga radio lagano polusuho. Nekako mi je to draza opcija od smanjivanja kiselina kemijskim putem.
Ima li netko ideju kako vinificirati plavac žuti / plavec žuti ?Maceracija, kvasci, enzimi, taloženje, bistrenje, što, koliko, da, ne...Samo da napomenem, radi se o ovome:http://vinopedia.hr/wiki/index.php?title=plavec_%C5%BEutiSve u svemu, nema ga puno, cca 400 kila, ali ga je šteta mješati sa drugim sortama (šteta za druge sorte). Inaće to je sorta koja pobrana oko 5. listopada ima jedva 16 šećera. Eto, osim dodavanja šećera, imate li kakav prijedlog za vinifikaciju. Cilj je dobiti vino koje se može popiti kao gemišt a da ti ne ispadnu zubi od kiseline....Jel ima uopće netko tko plavec vinificira odvojeno ili ga svi koriste za korekciju kiselina u rijetkim godinama kada je to potrebno?
glede kiselina, evo jedan kontroverzan post....Postoji jedna tabu tema ovdje.I to nitko ne radi od nas na forumu, ali....Ako netko ima strašne probleme s velikom kiselinom, ako vino ne prodaješ i nisi pod inspekcijama kontroliranog podrijetla....Možeš, ali nemoj to nikom nikad priznati, staviti vodu u mošt, 5%.AJD SAD ME SAD RASPNITE!
Onda probaj sa jakom defolijacijom, kasnijom berbom i ako tada nece valjat napravi ga polusuhog i bok.
Mozes macerirati samo pitanje je dal mozes iako spustiti temperaturu mosta? Ako ne mozes, ja u tvom slucaju to nebi ni radio.
Koshpa, mozes objasniti zasto? Koliko bi trebala temperatura mota biti?Hvala.
Pa za maceraciju bijelog masulja preporucuju temperaturu od 8-10°C. Niza temperatura usporava enzimatske (oksidativne) procese. Uz dodatak sumpora i eventualno c vitamina. C vit ne sprjecava oksidativne procese, ali stiti masulj/grozdje od kisika.@franc: Mozes tako, iako bi ja na tvom mjestu stavio jos barem 2 boce od po 5 litara. Vise je bolje. Macerirao bi 3h pa onda presao.