pozanovec a koje je tvoje pitanje..?? randman ti je oko 60%, znaci to je po zakonu rang vrhunskog vina..
Vidim da oni koji imaju zavidno znanje o proizvodnji vina nerado troše vrijeme na nas amatere (neznalice) ali ja ću ipak pokušati doznati nešto više.
EH opet ja. dodao sam prašak za bistrenje (pripremio ga kako piše) i ni nakon 48 sati nije se mošt izbistrio, bez obzira na to pretočim ga u bačvu i dodam kvasac, mogu vam reči da se ništa ne dešava iako je temperatura u podrumu između 18 i 20 stupnjeva. Gdje je greška?
Sumpora sam dodao kako piše na uputstvu, i potom sam dodao bentolidt isto kako je napisano na strani http://www.cedar-hr.com/index.php?option=com_content&task=view&id=23&Itemid=62 . Površina mošta je bila mirna, nije bilo naznaka vrenja, dodao sam uvafermov kvasac na isti način kako pišše na stranici, ma pridržavao sam se svega,jedino nisam nigdje našao hranu za kvasac, pa je nisam ni dodao, e da takođe ni enzime nisam dodao jer ih nema. Kako da mješam mošt kad sam ga zatvorio, i stavio vrenjaču??? jučer sam probao malo i okus je sladak samomalo rezi, gotovo neznatno, ali je boja mulj kao kod @dmnikna slici. Ne znam šta sad mi preostaje, da samo čekam,a da temperatura u podrumu je oko 18 stupnjeva celziusa.
Na kvascu nema oznake, izgleda mi isto kao onaj na cedarovoj strani, ma sve dobro dihta, ali evo i do danas nema vrenja. Onaj prah za bistrenje se sav nadnu zgrudvao, i uopće nije izbistrio mošt, a sve sam napravio kako piše na uputstvu. Mješam svaki dan ali opet ništa, da li je moguće da je zbog vrlo slatkog mošta stalo odnosno i nije krenulo vrenje. Ma neću vas više gnjaviti šta bude da bude. Pozdrav i Hvala....
Ma ako jedino što radim je da radim po uputstvima, možda je to nekad dobro a nekad ne, što se tiče kvasca rok trajanja je 2011 godina, meni se čini da je isto mutno i prije i poslje dodavanja bistrine. Evo ću to poslikati pa vi recite.
Koji uvafermov kvasac? Meni je CM uvijek redovito kretao drugi dan, dok je CEG malo tezi slucaj.