VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 14:53:59

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćarstvo
| | |-+  Gnojidba voćnjaka
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 Dolje Ispis
Autor Tema: Gnojidba voćnjaka  (Posjeta: 52935 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #15 na: 13 Lipnja, 2012, 21:59:42 »

Zamisli da imaju 12g, koja bi onda tek cijena bila, 40kn po kili :o

Evidentirano

vitomir
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #16 na: 14 Lipnja, 2012, 05:26:48 »

ma dosta je i 10grama :OOOOO
nego bez zezanje dal se nekako moze utjecat na to
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #17 na: 14 Lipnja, 2012, 11:39:18 »

Može se malo pomoći. Sve zavisi kakva je sorta i podloga. Manje bujna podloga ima kvalitetniji plod, kao i bolja sorta.
Navodnjavanje je obavezno. Preko navodnjavanja se mogu dodati i hraniva bitna za uzgoj trešnje. Također možeš dodavati hraniva i preko listova, posebno aminokiselinske preparate i mikroelemente. Naravno, treba obavljati i kvalitetnu zaštitu, posebno paziti na moniliju i redovno održavati krošnju da bude čim više prostora i svjetlosti za rodne grane.
Sad o programima prihrane možemo raspravljati, imam greenhaas-ov program, a postoji ih još. Dobra gnojidba i navodnjavanje je najbitnije.
Evidentirano

vitomir
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #18 na: 14 Lipnja, 2012, 12:07:20 »

u potpunosti se slazem s tobom, bili mi mogao prosljedit taj program gnjojidbe na mail

v.cavrlj@gmail.com

hvala
Evidentirano
HrVOjE_T
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #19 na: 02 Listopada, 2012, 18:31:29 »

Pozdrav svima!

Imam podosta poluzrelog komposta koji si slažem doma od ostataka voća/povrća iz kućanstva + trave, grančica itd.
Da li je poželjno sad na jesen okopati malo voćke i nabaciti tog komposta gore (imam 15-ak 3 godine starih voćaka)?

Usput, ako netko zna - imam 50ak thuja smaragd. Treba li njih ičime gnojiti?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #20 na: 03 Listopada, 2012, 11:22:51 »

Ne škodi.
Evidentirano

djuto
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #21 na: 20 Prosinca, 2012, 15:34:42 »

Ne škodi.
...mlio bi pomoč,imam 40 oraha starosti 11 godina nisu gnojeni 5 godina ...pognojio bi sa nekim umjetnim gnojivom + suhi konjski gnoj,dali je to uredu i koje gnojivo da uzmeme...hvala
Evidentirano
frki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #22 na: 20 Ožujka, 2013, 12:25:22 »

poštovane kolege
da li imate kakve preporuke za korištenje pepela kod gnojidbe voćki i loze
mislio sam razmutiti pepeo u vodi i zalijevati (cca. 1 kg pepela na 10 lit.vode)
vidim da se gnojidba kalijem obavlja u jesen, pa pretpostavljam da sada nema ništa od toga?
hvala na pomoći
Evidentirano
dugi68
Mlađi novak
*

vranovci

Email
« Odgovor #23 na: 21 Ožujka, 2013, 16:55:14 »

frki, ja pepeo samo raspem oko voćaka, ali evo ti i ovaj tekst
Mnogi voćari su u dilemi da li pepeo drveta utiče na prinos koštičavog voća.
Stručnjaci tvrde da, u izvjesnom smislu ima uticaja na kvalitet voća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast. Pepeo je proizvod sagorijevanja organske materije. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorijevanjem organske mase. U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma. Kalcijum pomaže da pravilno rastu i obrazuju se koštice, a kalijum pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu.
Pepeo ima izuzetan značaj za smanjenje kiselosti zemljišta, kao i za popravljanje njegovih fizičkih osobina – strukture agregatnih čestica, čime se postiže rastresitost tla. On povećava propusnost vode, pa se tako izbjegava prevlaživanje, a povećava i količina vazduha u tlu, poboljšavanjem poroznosti i aeracije zemljišta – naglašava dr Ivan Ninkovski.
Evidentirano

slavonijo sve ti cvalo
frki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #24 na: 22 Ožujka, 2013, 07:53:18 »

frki, ja pepeo samo raspem oko voćaka, ali evo ti i ovaj tekst
Mnogi voćari su u dilemi da li pepeo drveta utiče na prinos koštičavog voća.
Stručnjaci tvrde da, u izvjesnom smislu ima uticaja na kvalitet voća, na bolju obojenost plodova i na njihovu slast. Pepeo je proizvod sagorijevanja organske materije. Prema tome, on je neorgansko đubrivo nastalo sagorijevanjem organske mase. U njemu se nalaze soli raznih minerala, a najviše soli kreča i kalijuma. Kalcijum pomaže da pravilno rastu i obrazuju se koštice, a kalijum pomaže da se lakše obavlja prenos organskih materija prema plodovima i drugim organima koji rastu.
Pepeo ima izuzetan značaj za smanjenje kiselosti zemljišta, kao i za popravljanje njegovih fizičkih osobina – strukture agregatnih čestica, čime se postiže rastresitost tla. On povećava propusnost vode, pa se tako izbjegava prevlaživanje, a povećava i količina vazduha u tlu, poboljšavanjem poroznosti i aeracije zemljišta – naglašava dr Ivan Ninkovski.

kolega hvala na odgovoru i pomoći
iz teksta vidim da se govori o koštičavom voću, ne o jezgričavom, ako je pepeo puno korisniji koštičavom voću onda ću na to obratiti pozornost
mene je zanimalo kako bi bilo da ga otopim u vodi, budući nije lijepo ga vidjeti u dvorištu oko voćaka
 moja bojazan je bila da li bi mogao naštetiti voćki ako odmah prodire u zemlju, pretpostavljam da je bolje kada bih ga samo rasuo po zemlji
mislio sam  da je to netko možda već radio pa da kaže ide ti ovakav omjer vode i pepela po voćki i gotovo
svakako hvala
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #25 na: 02 Ožujka, 2015, 15:57:48 »

Kupio sam Plantelu Kan 27 N u malom pakovanju od 5kg za 30 vockica.
Pise gnojidba u jesen i na proljece. Mislio sam sakom razbacati po okopanoj povrsini kod svake vockice.
Kad bi bilo povoljno da se pognoji ?
Dali je sada gnojidba za ovaj tjedan prerano ?

Gotovo su sve vockice mlade tj. 1-4 godine od sadnje, a neke kilave u rastu pa sam mislio malo potaknuti na brzi rast. Trenutacni rod mi nije nesto vazan, bar dok neformiraju dobru krosnju.
Nisam prije nikad gnojio s Kanom, dosad sam samo gnojio sa obicnim stajskim gnojivom i s Plantela Organik gnojivo.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #26 na: 02 Ožujka, 2015, 19:01:02 »

Dušikom prihrani u vrijeme cvatnje, jer je tada največa potreba po dušiku. Sada nije potrebno dodavati dušik, jer ga voćka ne treba a dok ga bude trebala, več če ishlapiti.
Sada baci i zagrebi neko organsko ili umjetno gnojivo sa visokim udijelom fosfora i kalija.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #27 na: 03 Ožujka, 2015, 16:30:38 »

Mislim da kalija i fosfora bas nefali kriticno, vec da puno fali dusika zbog presporog rasta, a lisce im je inace bilo dosta zeleno i zdravo. Hocu reci u svakom gnojivu je sigurno falilo dusika bilo ono stajsko ili peletirano jer njih inace nema u velikim kolicinama.
Nisam bas sada vise pri parama, budem sacekao cvatnju i listanje pa cu baciti tog dusika. A onda cu poslije nabaviti neki umjetnjak sa hrpu minerala pa opet toga nabaciti po zemlji.

A jel mi mos reci sta o ovim gnojivima u malim pakovanjima koje sam nasao u Pevecu.
Plantella Urea, kad se upotrebljava odnosno u kojoj fazi, pise da se moze razrijediti vodom i onda spricat ?
Zatim plantella 15 15 15 gnojivo kad se ono moze upotrebljavati ?

Meni su ta mala pakovanja ok, jer ide saka toga na svaku vockicu, pa nemoram samo za jednu vrecu od 20kg placati od preko 100-150kn koliko znaju cijene iznositi.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #28 na: 04 Ožujka, 2015, 12:53:44 »

@ SAS
Možeš sada razbacati i to NPK gnojivo ( dušik-15, fosfor-15, kalij-15) a kasnije u cvatnji još dušično gnojivo. Sa dušičnim možeš još ponoviti za jedno mjesec dana ali nikako poslije polovine lipnja radi produženja vegetacije.
Urea dugotrajnije djeluje od KANa ali ja je izbjegavam, jer zakiseljuje zemlju. Dobra je za prihranu borovnica. Ureom se šprica na jesen radi odpadanja lišča. Voćke nisam nikada špricao ureom (jedino ječam i pšenicu), jer postoje puno bolja folijarna gnojiva sa dodatkom raznih mikroelemenata.

Ja u kasnu jesen razbacam organsko gnojivo Deltafert, u rano prolječe opet malo Deltaferta. Kada počinje kretati vegetacija, mineralno gnojivo NPK Belfruto sa malim udijelom dušika koji je u takvom obliku da se izlučuje samo kada pada kiša i ne hlapi bez veze u zrak i koji ima mikroelemente magnezij i bor. U cvatnji razbacam KAN ali samo onim voćkama koje cvjetaju. Naravno svaki put voćke koje okopavam, okopam da gnojivo pomiješam sa zemljom. Dva puta pred cvatnju, prilikom zaštite u škropivo stavljam bor, a nakon cvatnje svaki put kalcij.

Količinu gnojiva doziraš prema tome u kakvom je stanju voćka, kako je rodila prošle godine, koliko ima cvijetnog potencijala i.t.d..
Najobilnije gnojim breskve i kaki, jer se najviše iscrpe plodonošenjem, s tim da kaki prihranim KANom tik pred cvatnju i poslije više ništa.

Na primjer, ja sam odlučio da šljive osim kod sadnje, neču više uopče gnojiti, jer onda prebujno rastu. Uvijek sam mislio da mi kora puca zbog mraza a sada sam skužio da je to zbog prebujne rasti. Pa mi ih je zbog toga i potkornjak napal.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #29 na: 29 Ožujka, 2015, 14:07:23 »

@zdrave
Jucer sam okopao i iz sake bacio gnojivo 15:15:15 kod svake vockice, zatim trsije i ruze, taman prije kise koja bi se mogla pojaviti vec sutra ili prekosutra. Poslije budem u 5mj. bacio Kana 27N jer vidim da tak pise i u preporukama da se vockice Kanom pognoje u svibnju. Kako god nebi trebalo faliti minerala.
3kg NPK mi je bilo cisto dosta cak mi je jos i ostalo kojeg budem iskoristio u vrtu.
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!