Meni je topaz odlična baš zbog tog starinskog štiha i odgovara mi struktura mesa te omjer kiseline i šečera. I ja sam ih par puta kupio u dučanu, onako za probu i jedino su mi Breaburn i Topaz imale okus po jabuci, ostale su bile živa plastika.Dobra je za popuniti sortiment dok ne dođu zimske sorte za konzumaciju. Kako če se čuvati, vidjet ču ove godine kada poberem prvi rod.Gloster je fina jabuka ali je užasno zahtjevna glede rezidbe. Treba joj posvetiti maksimalnu pažnju prilikom pinciranja i zelene rezidbe jer inače ode u nebo. Kod samog ploda me nije smetalo što brašnjavi, jer se ionako pojedu prije nego dođu zimske sorte za jelo, nego me je najviše smetalo što su bile skoro svake godine staklaste pogotovo kada su bile jako krupne.Što se tiče pepelnice, ne sječam se da sam imao s njom problema na bilo kojoj sorti osim na bjeličniku. Meni je uvijek največi problem savijač, pogotovo na okučnici gdje ne mogu redovito provoditi zaštu, sve ostalo rješavam koliko toliko uspješno.London Peping je po opisu jako dobra sorta za skladištenje, rodnost joj je redovita i obilna, jako je osjetljiva na krastavost ali to i nije neki veči problem uz koliko toliko redovitu zaštitu, rast je srednje bujna. Što se tiče okusa, treba probati i ako ti odgovara nema dileme oko sadnje jer su ostale karakteristike odlične (barem po opisima na netu).
Evo i mojih ljepotica Granny Smith i Gloster...
Kako si zadovovoljan sa jabukom Grany Smith, što se tiče dozrijevanja, rodnosti i bujnosti ?Inače, Gloster na drugoj i trečoj slici ti se lijepo obojao.
ček, sad sam se pogubio, tko je osjetljiviji na krastavost, a manje osjetljiv na pepelinicu? Gloster ili Granny?Vidim da, po tablici na forumu, Granny se čuva čak i dulje od idareda? Kakva su tvoja iskustva?
Gloster je fina jabuka ali je užasno zahtjevna glede rezidbe. Treba joj posvetiti maksimalnu pažnju prilikom pinciranja i zelene rezidbe jer inače ode u nebo. Kod samog ploda me nije smetalo što brašnjavi, jer se ionako pojedu prije nego dođu zimske sorte za jelo, nego me je najviše smetalo što su bile skoro svake godine staklaste pogotovo kada su bile jako krupne.
Izgleda da je Gloster za onog ko ima viska vremena i zivaca baviti snjom. Kakva je Gala grupa u odrzavaju uzgojnog oblika na mm106 ?Trebo bih jednu jabuku za pocetak 9mj.
Galu je prilično lako uzdržavati i formirati u oblik vretena na mm106. Slično kao Zlatni delišes. Jedino je treba paziti na vodopije i pravovremeno ih odstraniti. Pošto jako obilno cvjeta, treba je prorijeđivati.Jednoj prijateljici sam lani pomogao pri izboru sorti i voćnih vrsta te pri sadnji manjeg voćnjaka na okučnici. Ubacili smo i Galu (običnu) na mm 106 podlozi. Osim zimskog, prskana je svega dva puta protiv krastavosti, pepelnice i ušiju i dobro se drži. Uglavnom nema pepelnice a krastavost je zanemariva. Imala je več nekoliko plodova ali me nije bilo tamo več mjesec dana pa neznam kako su dozorili.Što se tiče ploda, jako je ukusan, čak i on iz dučana ali za moj ukus skoro malo previše sladak odnosno premalo kiseline. Koliko mi je poznat tvoj ukus, jabuka ko rođena za tebe.