VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
08 Lipnja, 2026, 13:38:58
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Voćarstvo
Voćne vrste
Breskve, nektarine, marelice,...
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
15
16
[
17
]
18
19
20
Autor
Tema: Breskve, nektarine, marelice,... (Posjeta: 148529 puta)
jura4
Novak
Odg: Breskve, nektarine, marelice,...
«
Odgovor #240 na:
15 Kolovoza, 2015, 08:03:37 »
Gađam da je Dixired... Ali mislim da je najpametnija varijanta onda sam nacijepiti ako je ostala još jedna takva...
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #241 na:
15 Kolovoza, 2015, 14:34:18 »
Ja sam si bio kupio ranu sortu breskve Maycrest koja dolazi polovicom 6mj. i ko za vraga posusila mi se tijekom vegetacije (obilno je ispustila smolu na sve strane ko stari propisani motor od auta).
Za nju je rekao jedan forumas da je dobrog okusa ja na zalost nisam probao, a nisam ponovno kupio sadnicu tako da ju moram ponovno kupit na jesen. Mislim da od cijepljenih bresaka koje sami uzgajamo da malo koja nevalja. Odnosno moraju bit dobrog okusa.
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #242 na:
16 Kolovoza, 2015, 04:59:47 »
Posadio sam Dixired lani na jesen. Po opisu na internetu bi morala zoriti kada i Early Redhaven, znači tjedan dva ispred Redhavena i oko tjedan dana iza ove moje rane.
Zacijepio bih ja nju ali ko za inat ne mogu nači niti jedne podloge, ni šljive niti vinogradarske breskve. Ono što sam našao, sve je oštečeno od flakserice.
Sušim koštice za sijanje podloga ali pitaj boga da li bude izdržala dok budu podloge stasale za cijepljenje.
Maycrest ne bih, jer su plodovi sitni.
Evidentirano
jura4
Novak
«
Odgovor #243 na:
16 Kolovoza, 2015, 19:35:39 »
Zdrave, ako je vrag odnio šalu da ju treba spasiti pošto poto, nacijepi ju sada u krošnju neke druge odrasle breskve... Imat ćeš dvije sorte na jednoj (što osobno ne odobravam, al imam jednu takvu...) Nagodinu ti dade granu s koje možeš cijepiti na mladice koje uzgojiš... Traje 2 godine ali to je najsigurniji način da znaš da je sorta 100%
Oprez, ja sam međašu tako nacijepio na neku sitnu zelenu samo jedan pup Red Havena i bio je sam samcat pup, nije imao onako dva lisna sa strane i rekoh taj mora biti lisni... U proljeće umjesto da dade granu, pup procvjetao
Zacijepi onda bolje na 2 mjesta i imaj u vidu da za 2-3 godine možeš te grane odrezat...
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #244 na:
18 Kolovoza, 2015, 03:23:44 »
U pravu si jura, tako ču i napravit. Budem si je zacijepio na ranog Redhavena, samo si moram dobro označiti, jer su plodovi jako slični.
Več sam na par susjedovih divljaka zacijepio. Jest da su oštečeni od flakserice ali možda budu izgurale dok mi ne narastu sijanci.
Sto se tiče pupova, to nisam znao, da može biti i onaj osamljeni pup cvjetni. Onda je to baš zaguljeno. Inače se uzimaju pupovi sa središnjeg dijela grančice ali je to kod breskve nemoguče, jer tamo negdje od trečeg ili četvrtog donjeg pupa svi pupovi imaju cvijetne nastavke. Ja sam uzimao pupove iz donjeg dijela, gdje su bili samostalni pupovi.
Misliš da sam pogriješio ?
Evidentirano
jura4
Novak
«
Odgovor #245 na:
18 Kolovoza, 2015, 08:06:34 »
Ma nisi ništa pogriješio... Ja isto uzimam pupove koji su šiljasti, usamljeni i ne gledam toliko gdje se nalazi na grančici, ali sam primjetio da one sa vrha grančice uglavnom ne koristim jer su pretanki. Ono što gledam jest da ga uzmem sa grančice sa jugozapadne strane i da ga tako po prilici i orijentiram kad ga nacijepim... Ovo što se dogodilo da je potjerao cvjetni - nasmiješ se i ideš dalje, šta ćeš sad
Evidentirano
misoo83
Mlađi novak
«
Odgovor #246 na:
28 Veljače, 2016, 12:42:51 »
Evo ja bio vezao vocku da je lopovi ne ukradu pa sam je skoro ubio tj prstenovana je sad kajsija kao sto se radi sa tresnjama, jabukama ili kruskama
https://www.youtube.com/watch?v=9gLu8XOjT84
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #247 na:
28 Veljače, 2016, 16:05:27 »
I meni se to dogodilo na nekoliko grana krušaka dok sam formirao krošnju vežuči grane uz armaturu. Nestalo mi gumenog bužira pa sam vezao špagom. Nikada više špagom u voćnjak. Kad tad se zaboravi odvezat.
Kako im se da krasti sadnice i kakav je to ološ od ljudi ?
Evidentirano
misoo83
Mlađi novak
«
Odgovor #248 na:
28 Veljače, 2016, 18:10:29 »
Takvih losih ljudi je vise nego normalnih, meni su krali samo malo a cuo sam da su ljudima nestajali citavi vocnjaci tj mlade jednogodisnje i dvogodisnje sadnice iz vocnjaka koje su posadjene te godine
.
Tako da se ja tesim dobro sam i prosao aj nisam ih kupio nego sam kalemio pa me nije kostalo skoro nista
.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član
«
Odgovor #249 na:
05 Ožujka, 2016, 14:58:23 »
Kod mene procvjetala marelica,a kad sam ju kupovao tražio sam kasniju ako ima i evo dobio ju.
Evidentirano
I onda neš pil
tatko
Mlađi novak
«
Odgovor #250 na:
06 Ožujka, 2016, 10:05:27 »
Quote from: Jeremija on 05 Ožujka, 2016, 14:58:23
Kod mene procvjetala marelica,a kad sam ju kupovao tražio sam kasniju ako ima i evo dobio ju.
Ne mora da znači da je rana sorta ako rano cvijeta. Tu nema pravila.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član
«
Odgovor #251 na:
06 Ožujka, 2016, 19:46:41 »
Sad je stara dvije godine a i prošle godine je rano procvala.
Evidentirano
I onda neš pil
misoo83
Mlađi novak
«
Odgovor #252 na:
09 Ožujka, 2016, 08:38:18 »
Kod mene cvetale kajsije jos pre nekoliko dana a juce je bilo konacno lepse vreme i puno pcela na kajsijama oprasuju cvetove.
Ovde sam postavio dva videa i mozete videti da su i cvetovi na ove dve kajsije razliciti, gornja ima krupne plodove, dosta rodi al nisu toliko preukusni a ova sa donjeg videa slabije radja, sitniji plodovi al su zato ukusni
.
http://www.youtube.com/watch?v=1VpdfNp2mUk
http://www.youtube.com/watch?v=BP-QRHRinvU
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #253 na:
09 Ožujka, 2016, 17:17:15 »
Divota.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #254 na:
13 Ožujka, 2016, 10:49:05 »
imam jednu sjemenjak posadjenu marelicu - pocela je cvjetati. Jel ima smisla da jos strgam vecinu cvijetova ili se to ne radi kod marelice?.
Imam i pitanja vezano uz breskve. Naime na mom žuto glinastom tlu breskve dosta tesko uspijevaju a uskoro pocinjem sa pripremom zemlje za nove sadnice (frezanje tla, kopanje rupa) - tek na jesen bi sadio breskve, pa bi zelio sto bolje pripremiti tlo da mi se breske ne muce kao dosad.
1. koje sorte preporucate ? (uspijeva li nektarina na takvom tlu .- lokacija istocno od zagreba)
2. kako pripremiti najbolje takvo tlo za breskve?
Evidentirano
Brckovljani
Str:
1
...
15
16
[
17
]
18
19