VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 19:00:47

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Breskve, nektarine, marelice,...
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20 Dolje Ispis
Autor Tema: Breskve, nektarine, marelice,...  (Posjeta: 148601 puta)
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #225 na: 11 Rujna, 2014, 20:42:19 »

Meni je na breskvama lišče o.k. ali mi nektarina ima sumljivo lišče, kao da se savija prema nutra onako po dužini. Breskve sam opalio nakon berbe onako usput, škropivom koje mi je ostalo od vinograda (Mildicut, Nativo, Kumulus), krajem sedmog mjeseca a nektarinu nisam pošto su bili plodovi još gore.
Evidentirano
jura4
Novak
**

Email
« Odgovor #226 na: 07 Ožujka, 2015, 20:01:45 »

Na koji razmak biste preporučili saditi marelice red od reda i jednu od druge u redu? Breskve mislim saditi na 2 metra jednu od druge i 4 metra red od reda, ali mi se čini da je za marelicu potrebno prilično više... Koji razmak biste vi preporučili?
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #227 na: 07 Ožujka, 2015, 21:24:37 »

Ovisi koje su sorte upitanju bujna, srednje, i umjereno, i koji uzgojni oblik želiš to se posebno odnosi na breskve i nektarine.
No ugrubo marelica ide 4m x4-5m, dok za breskve 2-3m x4m. Kod bresaka/nektarina imas neke sorte koje su dosta bujne i onda njima treba puno vise prostora. Al opet zavisi o rezidbi moze se to korigirati da bude u manjem/vecem razmaku.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #228 na: 09 Ožujka, 2015, 12:24:21 »

Evo samo da javim kakva je stvar sa onom breskvom lipanj 2013 godine, ona i dalje izgleda ovako slicno kak na tim fotografijama. Uglavnom uopce ne napreduje sa rastom, deblo je citavo vrijeme debljine niti dva prsta. Prosle kao ni pretprosle godine nije bila nesto bolezljiva svega par listova je bilo pofrkano. Raspitao sam se kod ukucana kad je bila posadena, i oni vele da je sigurno posadena prije 7 godina.

http://www.vvvforum.eu/index.php?topic=358.msg50935#msg50935

Npr. u usporedbi sa vinogradskom breskvom koju sam posadio prije 4 godine ona je tri puta bolje napredna od ove. Deblo je debljine kak kod te cijepljene posadene prije 7 godina, ali krosnja je vrlo bujna svake godine imam kaj rezati. A kod ove cijepljene sam porezao suhe grancice jer nemam sto rezati, i jos ktome je svejedno krosnja dosta mala. Tako da mi je pala sumnja da je mozda cijepljena na krivu podlogu odnosno da nije na vinogradsku breskvu, na sto se jos moze cijepiti breskva da bude slabije bujnosti od podloge vinogradske breskve ?

* rsz_12015-03-09_114549.jpg (240.04 kB, 600x800 - (hitova: 273 ).)
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #229 na: 29 Svibnja, 2015, 19:39:52 »

Susjed me zamolio da pitam o čemu se radi na ovoj nektarini,treća joj je godina ,na jednoj grani su otpali svi listovi dok na drugoj izgledaju ko da su opareni,uvenuti.

* Picture 336.jpg (133.8 kB, 640x480 - (hitova: 503 ).)

* Picture 337.jpg (124.3 kB, 640x480 - (hitova: 540 ).)

* Picture 338.jpg (126.12 kB, 640x480 - (hitova: 510 ).)
Evidentirano

I onda neš pil
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #230 na: 30 Svibnja, 2015, 04:31:46 »

Imam osječaj da ta voćka nije cvjetala ove godine, jer na fotkama ne vidim da bi bili sasušeni cvjetovi a i preveliki je obujam tog sušenja da bi bila posljedica cvjetne monilije.

Trebalo bi pregledati u blizini račvišta osnovnih grana i deblo, da nema kakvih sitnih rupica od potkornjaka. Sada je baš termin kada su vidne posljedice napada potkornjaka. Barem tako je kod mene svake godine.

Meni ta voćka više sliči na marelicu ili šljivu vrste ringlo nego na nektarinu. Ako je tako onda je najvjerojatnije u pitanju apopleksija iliti kap marelice.

Možda su na tom dijelu terena visoke podzemne vode a koštičavo voće je na to osjetljivo.

Ako je ta njiva koja je u neposrednoj blizini voćnjaka tretirana herbicidom, moglo je doči do zanošenja škropiva uslijed vjetrovitog vremena.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #231 na: 30 Svibnja, 2015, 04:57:45 »

Meni ta voćka više sliči na marelicu ili šljivu vrste ringlo nego na nektarinu. Ako je tako onda je najvjerojatnije u pitanju apopleksija iliti kap marelice.

apsolutno. Lisce + siljasti izboji umjesto kosturnih grana. Cak bi rekao da se radio o marelici.
Evidentirano

Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #232 na: 30 Svibnja, 2015, 10:05:10 »

To sigurno nije nektarina niti sljiva, to je marelica vidi se po hrapavoj kori. Sljiva u toj godini jos uvijek ima glatku koru. A nije niti nektarina jer ona ima duguljasto spicasto lisce u obliku kanua kak breskva.
Stoga mislim da je dozivjela apopleksiju, ako nema vidljiva ostecenja niti smolastu tekucinu koja izlazi van.
Evidentirano
Jeremija
aktivni član

Email
« Odgovor #233 na: 30 Svibnja, 2015, 19:48:35 »

Ja se ispričavam,krivo sam razumio susjeda,nije nektarina nego marelica.Kaže da je imala samo par cvjetića,zdrave a ono u pozadini što se vidi to je sijeno pa izgleda da je tretirano.Nisam stigao pogledati dali ima kakvih rupica.Dakle više joj nema pomoći?
Evidentirano

I onda neš pil
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #234 na: 31 Svibnja, 2015, 04:11:01 »

Nažalost nema.

@SAS
Ima raznih vrsta šljiva i nisu sve šljive sa glatkom korom. Kada bi vidio Moretini 355 u rano prolječe, mislio bi da je marelica. Čak i lišče joj je netipično za šljivu.
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #235 na: 12 Srpnja, 2015, 17:07:43 »

da ozivimo malo temu, ekipa koja je pocela sa uzgojem marelica i podloga marelica iz kostice, ima li kakvih uspjeha?

Ja sam svoj sjemenjak odrezal jer mi je pocela rasti kao grm, i sada iz zemlje izbijajju  "samo" dvije provodnice", ali daleko je to jos od cvatnje, a ima nekih 3-4 godine taj sjemenjak!
Evidentirano

Brckovljani
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #236 na: 12 Srpnja, 2015, 21:42:10 »

Nisi trebao sve odrezati samo si trebao jednu "sibu" ostaviti, a sve ostalo odrezati. Pa bi ta jedna "siba" bila centralna provodnica.
Ja nisam nista sijao, samo sam na proljece docekao hrpu sjemenjaka koje su same izniknule oko dvije postojece marelice pa cu ih iskoristiti da na njih precijepim sorte koje zelim.
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #237 na: 12 Srpnja, 2015, 21:42:23 »

Moje su marelice iz sjemena visoke oko 80cm, al su jos prtanke za cijepit. Mislim da budu taman na proljece za cijepit. Imam 6 komada od toga su dvije vec posadene na stalno mjesto i te necu cijepiti nego ih mislim ostavit necijepljene. Neznam kak ti je pocel sjemenjak rasti kao grm, a probaj sve izboje potrgat i ostavit samo jednu sibu iz zemlje pa je na proljece rezes tak da pocnes formirati uzgojni oblik. Moji ce sjemenjaci na jesen izgledat kao kad kupis bilo koju cijepljenu sadnicu marelice tak da je na proljece samo odrezem na visinu 60 do 70cm.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #238 na: 13 Srpnja, 2015, 03:05:43 »

Ja sam svoje marelice posijao u jesen 2011. Sebi sam ostavio jednu sadnicu a ostalih 8 sam poklonio.
Neke od njih su ove godine imale nešto cvjetova ali ploda nije bilo.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #239 na: 15 Kolovoza, 2015, 05:18:36 »

Trebao bih savjet oko izbora rane sorte breskve koja bi došla u rod tjedan dana ispred sorte Early redhaven. Znači negdje pred kraj 6. mjeseca i početak 7.
Imao sam posađene tri takve breskve, od kojjih mi je ostala samo još jedna. Kupljene su bile kao sorta Redhaven ali mi dolaze tjedan dana prije ranog redhavena, tako da mi se nadopunjavaju. Sorta je izuzetno rodna, plodovi su debeli i meso je žute boje, sočno (sok curi do laktova) i djelomično odvaja od koštice.

Pa ako netko ima breskvu takvih osobina i epohe dozrijevanja bio bih jako zahvalan na informaciji oko imena sorte.
Evidentirano
 Str: 1 ... 14 15 [16] 17 18 ... 20 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!