Ozy, ovdje, barem meni je najveći problem kap, a ne zmrzavanje... To kaj zmrzne je Božja volja, prođe i dođe druga godina kad bu rodila.Kad lupi kap marelice ode sve zauvijek
Što se tiče marelice samo Zoran Keserović!!!Evo vam link jednog članka, čovjek fino objasnio što kako i zašto...http://poljoprivreda.info/?oid=4&id=946
Probaj! Probaj na bilo koju divlju šljivu, osim džanarike. Probaj i na sortnu šljivu. Možda naletiš na kompatibilan genotip Damascena ima tamne plodove, no postoje varijacije i sa žutim plodovima. To su vrste, populacije, nisu striktno čiste kao sorte!!!Većina "divljih" šljiva, ima trnje.
Temperaturna kolebanja su pogubna za vijek marelice, a ne samo za cvatnju. Zidom se to izbjegava. Bitna je i razina podzemnih voda, pri čemu lokacija na bregu ne mora imati veze, ako se na jednom dijelu pojavljuje sloj gline ili lapora, Zato kod tebe marelica može riknuti svakih par godina, a kod susjeda malo niže/više trajati desetljećima. Znam čovjeka koji ima marelicu staru 35 godina, uz kuću, stablo 8 m, debljine trupca, od koje mnogi uzimaju plemke - i ne uspijevaju. Mikrolokacija, uz ostalo, je vrlo bitna. Tlo ne smije biti kiselo.Vidi na tvojoj snimci, položaj marelica kod susjeda izgleda zaklonjen, dok si ti sadio na otvorenom, bar tako izgleda !?
Razor, opet sam zakuhao, što jest jest..... a što je sa, ubi me, al znam samo slovenski naziv za tu staru šljivu "drežulja" (zdrave, pomagaj!)izrazito je trnovita, pokojni djed ju je sadil, i koristila se uglajvnom za pečenje rakije! za jest nije baš bila, plod od koštice se nije odvajao nikako!negdje u primozgu mi ječi informacija da su te "drežulje" zabranjene za nasade ali ne nogu se sjetiti detalja i izvora - pa vjerojatno griješim?!
Nemam pojma, pa nije valjda crni trn.Marelicu nemoj tik uz zid. Još prije če ti potjerati i procvasti, pa ako je ne uništi mraz onda če mrazopuc sigurno. Govorim ti iz vlastitog iskustva jer sam napravil istu grešku a što je najgore isto sam ponovil i sa kivijem. Odmakni je barem 5-6 metra od zida.
Da, naravno da možeš, to je elegantno rješenje, ako ti se neda tražiti bjelošljive po šumama i gorama.Možeš na bilo koju stariju šljivu cijepiti marelicu, pa možeš na jednom stablu imati i marelice i šljive, čak i nekoliko sorata. Idealno za one koji nemaju dosta prostora.
Neznam, ali mislim da ne. To je više grm a i neznam da je baš kompaktibilan sa marelicom, jer ni mirabolana nije sa svim sortama.Na tu ideju smo došli moj brat i ja još kao klinci ali je nismo nikada pokušali ostvariti i sad kad si spomenuo crni trn, opet sam se sjetio toga.Budem ga pitao dali je on kasnije probao izvesti taj eksperiment.
sad si me još više zbunio... ove naše "drežulje" su stabla, i to vrlo bujna stabla, nikakvi grmovi. Ali sudeći po fotografijama s neta, te drežulje su identične crnom trnu (po lišću, granama i plodovima)
Ok, bolje je da kupim u rasadniku nekakvu šljivu nego da odem tražiti jer neznam gdje treba tražiti i jel budem našao i onda budem bezveze potrošio vrijeme. Pogotovo što sadnica košta svega 30-35kn što nije puno jer već imam u susijedstvu i kod sebe marelice različitim terminima dozrijevanja kako bih uzeo plemke.A ovo nisam znao da oće opstati različite vrste voćkica na istom stablu da cvatu i daju rod marelica i šljiva !Nemoj se zamarati, kupi sadnice šljive od nekih klasičnih sorti i onda na njih cijepi marelice na visini od 80-100cm od podloge kak piše u onom članku na netu, jer ko zna gdje budeš našao te čudnovate biljke pogodne za cijepljenje.
Točno tak Sas, to smo ako me sječanje ne vara, nas dvojica jednom več prodiskutirali. Mislim, da ako se cijepiš na tu visinu izbjegneš smrzavanje a i bujnost se smanji.Moj brat je cijepio naši na krušku. Sad ima i naši i kruške na istom stablu.Ja sam lani na višnjine grane zacijepio trešnju.Kolegi s posla je izrasla divlja trešnja na okučnici pa nije znao što bi s njom. Ja sam po zimi narezao cijepove i onda smo na prolječe na večinu grana zacijepili 5 sorata (neka rana koja dozrijeva oko 1.5., hedelfinger, early burlat, sunburst, lapins), s tim da smo ostavili nekoliko grana divljaka zbog vegetacije. Sve osim one najranije su se primile jer je več u frižideru cijep krenuo sa vegetacijom. Na godinu sam porezao one preostale grane divljaka. Nisam od ljeta vidio te trešnje ali veli da je lijepo stasala. Ionako je moram orezati, pa me baš zanima kakva je. Cijepio sam s ovakvim kliještima.http://www.svezakucuidom.com/proizvod.php?id_kat=415&id=25723