VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 17:43:43

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Breskve, nektarine, marelice,...
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20 Dolje Ispis
Autor Tema: Breskve, nektarine, marelice,...  (Posjeta: 148580 puta)
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #60 na: 20 Svibnja, 2012, 19:54:40 »

Evo 2 slike pa vidi kaj bi bilo,unaprijed hvala  ;)

* P5200005.JPG (868.39 kB, 2560x1920 - (hitova: 514 ).)

* P5200007.JPG (804.84 kB, 2560x1920 - (hitova: 492 ).)
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #61 na: 21 Svibnja, 2012, 19:53:18 »

To je šupljikavost listova kod breskve ( Stigmina carpophila ). Tretirati jednim od kontaktnih fungicida prije kiše. Antracol, Polyram, Dithane, Kaptan, Merpan, Stoper. Ja sam svoje poprskao sa Rivalom, kad i vinograd. Možeš dodati i sumpora za pepelnicu.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #62 na: 21 Svibnja, 2012, 19:59:54 »

To je šupljikavost listova kod breskve ( Stigmina carpophila ). Tretirati jednim od kontaktnih fungicida prije kiše. Antracol, Polyram, Dithane, Kaptan, Merpan, Stoper. Ja sam svoje poprskao sa Rivalom, kad i vinograd. Možeš dodati i sumpora za pepelnicu.
E,hvala,znači to je šupljikavost,pofliknuo sam ju sa Ridomilom kad i vinograd,ali izgleda da je bila prije zaraza,a sad se mogu slikati do petka,zbog kiše,možda ulovim kakvu rupu za tretiranje  :(
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #63 na: 19 Kolovoza, 2012, 00:27:21 »

Imam upit jel zna ko, koja je ovo sorta breskve inaće je izrazito velike krupne veličine nalik na jabuku Idared !
Susjed mi dao tih par breskvi, no kako nema pojma ništa o voćarstvu tako moram pitati na netu jer mislim takvu posaditi.

Sada otprilike dolazi u 8mj. jer su danas ubrane i pojedene, iznutra je žute boje s velikom košticom, slatko do slatko kisela i vrlo sočna !

Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #64 na: 19 Kolovoza, 2012, 10:04:58 »

ja bi reko moguće -Glohaven
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #65 na: 20 Kolovoza, 2012, 23:12:45 »

ja bi reko moguće -Glohaven

hm gledajući listu dozrijevanja moglo bi se raditi o Glohavenu, jer kao dolazi kraj 7mj. i onda daje plodove sve do sada oko polovine 8mj.  ???

http://www.fragaria.hr/Proizvodi-breskva-3-13-19.aspx
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #66 na: 22 Kolovoza, 2012, 12:54:23 »

Imam upit jel zna ko, koja je ovo sorta breskve inaće je izrazito velike krupne veličine nalik na jabuku Idared !
Susjed mi dao tih par breskvi, no kako nema pojma ništa o voćarstvu tako moram pitati na netu jer mislim takvu posaditi.

Sada otprilike dolazi u 8mj. jer su danas ubrane i pojedene, iznutra je žute boje s velikom košticom, slatko do slatko kisela i vrlo sočna !

Krupnoća bresaka se postiže pravovremenim plijevljenjem, ovisno o rodnosti pojedine voćke čak do 90%!!!
Nije toliko bitna sama sorta, koju je inače problem determinirati jer postoji preko 500 sorata u optjecaju, a relativno su sve slične po plodu, primjerice za razliku od jabuka i krušaka koje ipak imaju raznolikuje metode identifikacije.
Još jednom, napominjem, nije toliko bitna sorta za veličinu ploda koliko dobro plijevljenje, pristojna gnojidba i nešto navodnjavanja!
Evidentirano

SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #67 na: 27 Kolovoza, 2012, 00:33:16 »

Krupnoća bresaka se postiže pravovremenim plijevljenjem, ovisno o rodnosti pojedine voćke čak do 90%!!!
Nije toliko bitna sama sorta, koju je inače problem determinirati jer postoji preko 500 sorata u optjecaju, a relativno su sve slične po plodu, primjerice za razliku od jabuka i krušaka koje ipak imaju raznolikuje metode identifikacije.
Još jednom, napominjem, nije toliko bitna sorta za veličinu ploda koliko dobro plijevljenje, pristojna gnojidba i nešto navodnjavanja!

aha kužim sada, niš budem probao na proljeće cijepiti te breskve na dvljake jer imam male divlje breskvice koje su iznikle ispod matične breskve pa što bude bude, obično volim od breskvi da su sočne, slatko do slatko-kisele i ukusne, a ova mi je čisto dobra i niš nefali
Evidentirano
blitva
aktivni član

Email
« Odgovor #68 na: 15 Ožujka, 2013, 07:11:02 »

Dobri ljudi, a i oni drugi  ;D

Eksperiment s marelicom na gruntu nije uspio. Rasla je nekoliko godina a onda ju je lupila apopleksija. Znam da protiv nje zapravo nema pomoći već samo preventiva. Tlo je teško, kiselkasto, dakle sve ono što marelici ne odgovara. Teren je nagnut prema sjeveru (vidi prilog!) tako da nemam baš mjesta kako bi ju posadio negdje prema jugu. Ipak, budući da se radi o brijegu, a i mojoj tvrdoglavosti, probati ću posaditi novu.

- znam da ju trebam cijepiti na šiljivu - imam jednu šljivu koja donosi žute okrugle (male) plodove - jel to ta šljiva za takva tla? (mogu li uzeti koštice od tih žutih šljiva i onda uzgojiti tak podlogu?)
- na koje mjesto bi ju bilo najbolje posaditi po vašem mišljenju (vidi sliku)

- ima li još koja mjera kojom bi smanjio mogućnosti apopleksije?

PS... nadmašil sam SAS-a u picajzliranju  ;D

Evidentirano

Brckovljani
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #69 na: 15 Ožujka, 2013, 09:33:42 »

Probal vam budem prenesti nekaj kaj sam pročital u knjizi sarajevskog izdanja "Specijalno vočarstvo"
Auto o marelici piše otprilike ovak:
Iskonsko porjeklo joj je sa padina himalaje gdje zima traje dugo pa ima kratko vrjeme da krene s cvatnjom i dozrije.Tam vlagu ima kod kretanja,a kreće čim ima malo sunca.Poslje više manje ima sušu pa nije bujna.
Kad se to prenese u naše uvjete ispada da u pravilu procvate prerano i obično nastrada. U plodnijim tlima s više vlage postaje bujnija i obično ju šlagira (Kap,Apopleksija).
Po tom autoru bi trebala biti na čim ocjeditijim položajima i izložena sjeveru(nezaštičena tak da ne procvate prerano.).
Cjepiti bi ju trebalo na šljivu đanariku(neznam kakva bi to bila).
Kad sam to pročital gledal sam malo gdje su dugovječne marelice.
Ispada da im je najbolje na lošijim tlima i na ocjeditim položajima,a cjepljenje je drugi problem.
Evidentirano
zdrave
Novak
**

Metlika, Slovenija

Email
« Odgovor #70 na: 15 Ožujka, 2013, 12:16:31 »

Dobri ljudi, a i oni drugi  ;D

Eksperiment s marelicom na gruntu nije uspio. Rasla je nekoliko godina a onda ju je lupila apopleksija. Znam da protiv nje zapravo nema pomoći već samo preventiva. Tlo je teško, kiselkasto, dakle sve ono što marelici ne odgovara. Teren je nagnut prema sjeveru (vidi prilog!) tako da nemam baš mjesta kako bi ju posadio negdje prema jugu. Ipak, budući da se radi o brijegu, a i mojoj tvrdoglavosti, probati ću posaditi novu.

- znam da ju trebam cijepiti na šiljivu - imam jednu šljivu koja donosi žute okrugle (male) plodove - jel to ta šljiva za takva tla? (mogu li uzeti koštice od tih žutih šljiva i onda uzgojiti tak podlogu?)
- na koje mjesto bi ju bilo najbolje posaditi po vašem mišljenju (vidi sliku)

- ima li još koja mjera kojom bi smanjio mogućnosti apopleksije?

Mislim da je to mirabolana iliti đanarika a na toj podlozi su ti uglavnom cijepljene sve marelice osim nekih predviđenih za primorsko područje koje su cijepljene na badem.

Ja ču je probat cijepit na čačansku rodnu koja je cijepljena na mirabolanu i to na 60cm visine. Probat ču  na sijanac i na bjelošljivu.

Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #71 na: 15 Ožujka, 2013, 12:28:15 »

Probal vam budem prenesti nekaj kaj sam pročital u knjizi sarajevskog izdanja "Specijalno vočarstvo"
Auto o marelici piše otprilike ovak:
Iskonsko porjeklo joj je sa padina himalaje gdje zima traje dugo pa ima kratko vrjeme da krene s cvatnjom i dozrije.Tam vlagu ima kod kretanja,a kreće čim ima malo sunca.Poslje više manje ima sušu pa nije bujna.
Kad se to prenese u naše uvjete ispada da u pravilu procvate prerano i obično nastrada. U plodnijim tlima s više vlage postaje bujnija i obično ju šlagira (Kap,Apopleksija).
Po tom autoru bi trebala biti na čim ocjeditijim položajima i izložena sjeveru(nezaštičena tak da ne procvate prerano.).
Cjepiti bi ju trebalo na šljivu đanariku(neznam kakva bi to bila).
Kad sam to pročital gledal sam malo gdje su dugovječne marelice.
Ispada da im je najbolje na lošijim tlima i na ocjeditim položajima,a cjepljenje je drugi problem.

Baš i stradava od apopleksije najviše na džanarici radi velike genetske raznovrsnosti džanarike ( Prunus cerasifera, Prunus mirabolana) i stoga samo djelomičnoj podudarnosti. Trebalo bi je cijepiti ili na vlastiti sjemenjak ili na bjelošljivu ( Jemrić ).

Ne znam tko je ovu glupost napisao u gore spomenutoj knjizi sarajevskog izdanja koja je očito zastarjela.

Inače, nije samo apopleksija problem za marelice nego i mraz, šupljikavost i posebno monilija
Evidentirano

Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #72 na: 15 Ožujka, 2013, 12:41:36 »

Ja cijepim na bjelošljivu, vlastiti sjemenjak, a imam nešto i na bistrici. Ove na bistrici nisu baš nešto pa više ne cijepim na nju.
Ne kopam izdanke šljive, nego sve podloge dobivam samo od sjemena. Nekak mi je mraz največi problem i svaku godinu mi stradaju ranije sorte, a kasne nekad ostanu. Nije neka velika razlika, jer kad zatopli brzo procvatu i ove kasne, ali nekad ipak ostanu.

Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #73 na: 15 Ožujka, 2013, 12:42:40 »

Budem pogledal kak se zove autor i kad je knjiga izdana.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #74 na: 15 Ožujka, 2013, 13:14:54 »

Baš i stradava od apopleksije najviše na džanarici radi velike genetske raznovrsnosti džanarike ( Prunus cerasifera, Prunus mirabolana) i stoga samo djelomičnoj podudarnosti. Trebalo bi je cijepiti ili na vlastiti sjemenjak ili na bjelošljivu ( Jemrić ).

Ne znam tko je ovu glupost napisao u gore spomenutoj knjizi sarajevskog izdanja koja je očito zastarjela.

Inače, nije samo apopleksija problem za marelice nego i mraz, šupljikavost i posebno monilija

A daj mi reci kakva je to bijela šljiva koja je to sorta pod službenim imenom i jel moguće to nabaviti u rasadnicima ?

Dali može lijepo uspijevati marelica cijepljena na marelicu iznikle iz koštice u Zagrebačkoj županiji ili je možda preosijetljiva ?
I drugo pitanje zakaj se uopće cijep na šljivu ako se može na marelicu ?
Evidentirano
 Str: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 20 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!