Prinos po Ha ostaje isti (jer je jednak broj pupova po ha); priprema ista (jednako se priprema cijela površina), povećava se samo broj trsova u jednom redu koji onda podiže početnu investiciju.p.s. Cijena jednog cijepa od 15 kn je tu navedena samo okvirno (piše u zagradi da se treba uvrstiti prava tržišna cijena).
Zašto max. 6 pupova po trsu? Da li je to garancija kvalitete?P.s. Kada kupiš vrhunski Syrah (Autralija, Kalifornija, Čile, svejedno, od recimo 100,00 kn butelja; da li na etiketi piše koliko je rodnost trsa ili nedaj bože da li je vinograd natapan?)
ali jedno bi trebalo biti sigurno a to je da bi se "vrhunsko"vino trbalo raditi od onoliko grožđa koliko ta vrst loze daje vrhunskog grožđa.
TERAN@ ! Kolega, imam tu i tamo problem br 5 iz tvog posta - nedostaci. Bujno tjeranje prvog reznika na štetu ostatka kordonca. Kako tome doskočiti? Ukloniti tu mladicu? Pincirati, kada i koliko ?
Teško da bih se odlučio optužiti takav uzgoj za pojavu bolesti. Prije bih prihvatio ovo što Radić kaže a uz to bi dodao i zelenu rezidbu, pljevlenje i još štošta, ali u svakom slučaju ne krivicu svaliti na način rezidbbe, tj. uzgoja.Na 1 m razmaka, dužina lucnjeva bez preklapanja može biti 40-45 cm, što mi se čini sasvim OK (naravno da ovisi i o sorti i razmaku odnosno broju pupova )
Vidim da nitko ne spominje međuredni razmak, strujanje zraka i vjetar. Tu je isto velika razlika pri čuvanju od bolesti. Jedna mi je tabla na 1,80m razmaka red od reda, druga na 2,5m. Razlika je osjetna. Vinograd do vinograda, šećer veći na ovoj drugoj tabli gdje je veći razmak za 1,5 - 2 °KMW-a. Kvaliteta je također na strani druge table.
Taj prvi čvor je potrebno u potpunosti eliminirati/odstraniti. U početku formiranja kordonca, svi pupovi (još u zikskoj rezidbi) na pregibu/luku moraju se oslijepiti, a ako kasnije nešto potjera, obavezno oplijeviti.A ako je kordonac već formiran, onda odrezati do kraja i po potrebi oplijeviti. Međutim ako je ostatak trsa već tako slab, onda je bolje odstraniti taj slabi dio i onda od jedne jače mladice napraviti novi krak.Nažalost, ovo je česta greška u formiranju kordonca.
Mc Ozy, ja bi probao prstenovati taj prvi reznik.
Eto, kod Movie se može vidjeti normalni dvokrak, ali zato je razmak od trsa do trsa valjda metar i pol, ako ne i više, a između redova 2 i pol, ako sam dobro primjetio na filmiću. Svaki trs dobiva veliki prostor za svoj razvoj te time i veče količine hranjivih i mineralnih tvari.
Istina, sada mi se po sjećanju čini da imaš pravo, da su bila dva trsa, no opet ostavlja veliki prostor za svaku biljku.