pitanjce...dio vinogradara kod mene reže locne tjedan dana nakon berbe...razlozi za i protiv? Smisao?Ja osobno, locne režem kod rezidbe poslije zime...
o rezanju lucnjeva na jesen debatiramo svake godine u ovo doba i uvjek dojemo do zakljucka, da mali vinogradari stigneju obrezati na izlasku iz zime (sjecanj-veljaca) jedino vinogradari koji imaju puno, puno trsjia, a nemaju dosta radne snage pocnu rezati v jesen, jer nestignu na vrijeme obrezati
Evo još malo na temu kada rezati?1. Prije svega organizacijski problem. Velika površina - rezidba počinje prije jer je obim posla veći, i treba ga na vrijeme završiti. Pa još ako je problem u broju radne snage...2. Drugi postulat; ranija rezidba - ranije kretanje vegetacije (cca. 5-10 dana može biti razlika; a kod pojave ranih proljetnih mrazeva, može značiti veliku razliku u urodu. Samo kako sad pogoditi jel' će slijedeće godine biti ranih proljetnih mrazeva 3. Još jedan organizacijski; sve je manje lijepih i sunčanih dana tijekom zime, pa je onda bolje iskoristiti svaki sunčani (i suhi) dan za rezidbu. Stoga početak rezidbe od početka prosinca 4. Uzgojni oblik. Iako se o tome malo priča; uzgojne oblike sa puno reza po trsu (kordonac; 20-40 pojedinačnih rezova) bolje je provoditi prema kraju zime, zbog stradavanja "drva" na rezu. S druge strane Guyot (jednokraki- 3 reza) može se ranije rezati.I to je to.Ne mogu se sjetiti ničeg više važnog
Ja se još nisam ni odlučio kak budem ove godine rezal, imam mali razmak između trsova (60cm) tako da mislim da budem na jednom trsu ostavljal samo tri reznika a na drugom lucanj i jedan do dva reznika a sljedeće godine obrnuto.
a kam se tak žurite