Zanima me ovaj drugi način. Možda znaš u kojem omjeru ide morska sol i voda i dali se mogu jest kad odstoje 3 do 6 mjeseci? Dali se može kupit tu kod vas nekih 10 kg masline u vrijeme berbe i koliko bi bila cijena za 1kg. Obožavam maslinu u slanoj vodi iz staklenke pa je dosta kupujem u trgovini. Razmišljam o tome da si sam pripremim maslinu na taj način jer je gotova dosta skupa, ako je moguće doma to pripremit.....
Pa gore sam napisa oblica i može ići do -10.
Hvala Gabro za recept, a sad mi nisu više ni one iz trgovine tak skupe.... Zanimljivo je pročitat kak se konzerviraju masline, al mislim da ih nebudem sam spremal.....
E tu i je zajeb one iz trgovine nisu ovako spremane u tome i je kvaka,rekao sam na poćetku ove raspravice uzmeš sodu kauštiku (lužina) držiš masline 12 sati i sedam dana ispireš običnom vodom koju minjaš tri puta dnevno,i staviš u 6% salamuru i to je to!ako ima neki kemičar na forumu da objasni sodu kauštiku (formula ili sadašnji naziv) bio bi zahvalan tako bi opet mogao radit zelene masline u mene su imale dobru prođu!
ako ima neki kemičar na forumu da objasni sodu kauštiku (formula ili sadašnji naziv) bio bi zahvalan tako bi opet mogao radit zelene masline u mene su imale dobru prođu!
Nisam kemičar,ali su mi poznate reference natrijevog hidroksida (kaustične sode).Otrovna lužina koja se koristi u proizvodnji sapuna,deterđenata.c/p "Natrij-hidroksid jako nagriza tkiva. Opasan je u svim oblicima: kao kruta tvar, vodena otopina, prašina ili kao maglica. Ozljeduje kožu, sluznice nosa i grla, oči i dišne organe. Ozbiljne opekline mogu ostaviti trajne ožiljke. Nakon udisanja (prašine ili maglice) može doći do nakupljanja tekućine u plućima. Opekline na koži su bolne i duboke, jer natrij-hidroksid lako penetrira u tkiva. Pri ozbiljnim ozljedama očiju može nastupiti progresivna ulceracija uz zamućenje očnog tkiva, što često završava sljepoćom. Dugotrajna izloženost kože može uzrokovati dermatitis; kod udisanja posljedica može biti astma."Ne kužim se u postupak s maslinama,ali bi se zapitao koliko toga ostane u maslini i nakon ispiranja Tu ti je link za prvu pomoć ak budeš s time tretirao masline,isprintaj pa daj i kupcima http://zastitaisigurnost.com.hr/portal/natrij-hidroksid/
Ajde isti link pošalj zvjezdi i pz.marina od kojih kupujete konzervirane u trgovinama,zato se i ispiru skoro tri tjedna! Usput pojeo sam ih par stotina kilograma a još sam živ!
Nisam ja tebi nista rekao,nemam ja pojma kak se masline preradjuju,ali znam sto je natrijev hidroksid.Zainteresirao sam se malo i nasao da se u industrijskoj proizvodnji koristi 1,8% otopina natrijevog hidroksida,svaka cast ak ti i svi ostali koji to doma rade znaju i rade bas takvu otopinu s tim dozvoljenim postotkom
Napomenuo sam da lužina za pranje bačava nije ista kao ova koju smo koristili za konzerviranje maslina nemam pojma koja je razlika,i to me najviše i muči jer ovu za pranje bačava moš kupit u svakoj poljoapoteci,znam da su ovu za konzerviranje nekada koristili u tvornici sardina za pranje linije za preradu ribe.
Ocito je razlika u koncentraciji,ovu za pranje bacvi treba razrijediti na dozvoljeni postotak
Sigla mi je danas maslina iz Dalmacije pa sam je posadio. Levantinka kak si rekao Gabro, oprašivač za Oblicu....