VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 16:27:32

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Voćarstvo
| |-+  Voćne vrste
| | |-+  Maslina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 Dolje Ispis
Autor Tema: Maslina  (Posjeta: 28903 puta)
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #15 na: 13 Svibnja, 2013, 21:30:45 »

Zanima me ovaj drugi način. Možda znaš u kojem omjeru ide morska sol i voda i dali se mogu jest kad odstoje 3 do 6 mjeseci? Dali se može kupit tu kod vas nekih 10 kg masline u vrijeme berbe i koliko bi bila cijena za 1kg. Obožavam maslinu u slanoj vodi iz staklenke pa je dosta kupujem u trgovini. Razmišljam o tome da si sam pripremim maslinu na taj način jer je gotova dosta skupa, ako je moguće doma to pripremit.....

Ne brini stavit ću ti i taj naćin ali moram pronaći recept,kroz par dana(sad sam u stisci).,sirove masline za konzerviranje se kreću oko 10 kn za kilo,ja sam godinama to radio doma i za prodaju i za sebe jer ih jedino ja u kući jedem,onda sam ostao bez sode a ovo drugo je pre dugo i velika zajebancija pa se ne isplati nego za sebe. sodu je problem naći a ja nemam točnu formulu.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #16 na: 13 Svibnja, 2013, 22:13:35 »

Pa gore sam napisa oblica i može ići do -10.

-10°C po zimi je malo naknap za Zagreb, jer inace temperature se krecu od 0 do -10°C i povremeno ide nakratko i ispod -15°.
Jel ima koja sorta koja može izdržati -15° ?
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #17 na: 16 Svibnja, 2013, 20:17:58 »

Evo recepta za konzerviranje zelinih maslina,

držanjem u slanoj vodi se više ne koristi,jer je pre dugo masline se jednostavno potope u 6% salamuri i drže tako tri mjeseca i salamura se mijenja svaki dan to je ubitačno,sad ima isto prirodan način koji je dosta brži;

gorčina se izvlači lužnatom kašom i to u omjeru 5 kg prosijanog luga (pepela)+1 kg gašenog vapna i 10l vode,maslline se potope u to i drže tri sata tada se izvadi par komada i prerežu popola da se vidi koliko je lužina prodrla u nju.Sirova maslina ima pulpu bijele boje,a djelovanje lužine je pretvara u ljuškastu. Kad je pulpa žuta do koštice masline se izvade i ispiru neko vrijeme u tekućoj vodi. Nakon ispiranja tekućom vodomo ostavimo ih potopljene u slatkoj vodi. Vodu cemo sljedeci tjedan mjenjati dva puta dnevno sve dok ne utvrdimo da masline vise nemaju okus po lužini. Vazno je napomenuti da u toku namakanja asline nesmiju doci u kontakt sa zrakom niti ih smijemo dirati rukama inace oksidiraju. Nakon ispiranja masline se prvo potope u 3% salamuru. Nakon 3 dana salamuru se zamjeni 6% i masline se drze 7 dana u njoj. Nakon toga napravimo 10% salamuru i zagrijemo do vrenja kad uzavre ugasimo,pustimo da se ohladi. Masline stavimo u staklenku i ulijemo salamur. U teglu se obicno doda malo koromača.
Evidentirano
SAS
Moderator
aktivni član

Email
« Odgovor #18 na: 16 Svibnja, 2013, 20:32:28 »

Kad čitam postupak s maslinama nije niti čudo što 1litra košta i do 100kn.  ;D
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #19 na: 16 Svibnja, 2013, 21:23:26 »

Hvala Gabro za recept, a sad mi nisu više ni one iz trgovine tak skupe.... ;D  Zanimljivo je pročitat kak se konzerviraju masline, al mislim da ih nebudem sam spremal.....
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #20 na: 16 Svibnja, 2013, 21:38:01 »

Hvala Gabro za recept, a sad mi nisu više ni one iz trgovine tak skupe.... ;D  Zanimljivo je pročitat kak se konzerviraju masline, al mislim da ih nebudem sam spremal.....

E tu i je zajeb one iz trgovine nisu ovako spremane u tome i je kvaka,rekao sam na poćetku ove raspravice ;) uzmeš sodu kauštiku (lužina) držiš masline 12 sati i sedam dana ispireš običnom vodom koju minjaš tri puta dnevno,i staviš u 6% salamuru i to je to!

ako ima neki kemičar na forumu da objasni sodu kauštiku (formula ili sadašnji naziv) bio bi zahvalan tako bi opet mogao radit zelene masline u mene su imale dobru prođu!
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #21 na: 16 Svibnja, 2013, 22:17:45 »

E tu i je zajeb one iz trgovine nisu ovako spremane u tome i je kvaka,rekao sam na poćetku ove raspravice ;) uzmeš sodu kauštiku (lužina) držiš masline 12 sati i sedam dana ispireš običnom vodom koju minjaš tri puta dnevno,i staviš u 6% salamuru i to je to!

ako ima neki kemičar na forumu da objasni sodu kauštiku (formula ili sadašnji naziv) bio bi zahvalan tako bi opet mogao radit zelene masline u mene su imale dobru prođu!

Malo sam pogledao za tu sodu kauštiku i našao da bi formula bila NaOH - natrijev hidroksid (kaustična soda). Kažu da se u apotekama više ne prodaje nego da se može nabavit u poljoprivrednim apotekama i da se s njom peru bačve....To sam sad našao na netu pa neznam kolko je točno...Ima raznih recepata neki odgorčavaju da drže 40 dana samo u običnoj vodi koja se svaki dan mijenja.....
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #22 na: 17 Svibnja, 2013, 09:09:19 »

Nisam kemičar,ali su mi poznate reference natrijevog hidroksida (kaustične sode).Otrovna lužina koja se koristi u proizvodnji sapuna,deterđenata.
c/p
"Natrij-hidroksid jako nagriza tkiva. Opasan je u svim oblicima: kao kruta tvar, vodena otopina, prašina ili kao maglica. Ozljeduje kožu, sluznice nosa i grla, oči i dišne organe. Ozbiljne opekline mogu ostaviti trajne ožiljke. Nakon udisanja (prašine ili maglice) može doći do nakupljanja tekućine u plućima. Opekline na koži su bolne i duboke, jer natrij-hidroksid lako penetrira u tkiva. Pri ozbiljnim ozljedama očiju može nastupiti progresivna ulceracija uz zamućenje očnog tkiva, što često završava sljepoćom. Dugotrajna izloženost kože može uzrokovati dermatitis; kod udisanja posljedica može biti astma."
Ne kužim se u postupak s maslinama,ali bi se zapitao koliko toga ostane u maslini i nakon ispiranja  ;)
Tu ti je link za prvu pomoć ak budeš s time tretirao masline,isprintaj pa daj i kupcima  ;D ;) http://zastitaisigurnost.com.hr/portal/natrij-hidroksid/
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #23 na: 17 Svibnja, 2013, 12:38:04 »

Nisam kemičar,ali su mi poznate reference natrijevog hidroksida (kaustične sode).Otrovna lužina koja se koristi u proizvodnji sapuna,deterđenata.
c/p
"Natrij-hidroksid jako nagriza tkiva. Opasan je u svim oblicima: kao kruta tvar, vodena otopina, prašina ili kao maglica. Ozljeduje kožu, sluznice nosa i grla, oči i dišne organe. Ozbiljne opekline mogu ostaviti trajne ožiljke. Nakon udisanja (prašine ili maglice) može doći do nakupljanja tekućine u plućima. Opekline na koži su bolne i duboke, jer natrij-hidroksid lako penetrira u tkiva. Pri ozbiljnim ozljedama očiju može nastupiti progresivna ulceracija uz zamućenje očnog tkiva, što često završava sljepoćom. Dugotrajna izloženost kože može uzrokovati dermatitis; kod udisanja posljedica može biti astma."
Ne kužim se u postupak s maslinama,ali bi se zapitao koliko toga ostane u maslini i nakon ispiranja  ;)
Tu ti je link za prvu pomoć ak budeš s time tretirao masline,isprintaj pa daj i kupcima  ;D ;) http://zastitaisigurnost.com.hr/portal/natrij-hidroksid/

Ajde isti link pošalj zvjezdi i pz.marina od kojih kupujete konzervirane u trgovinama,zato se i ispiru skoro tri tjedna! Usput pojeo sam ih par stotina kilograma a još sam živ! ;)
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #24 na: 17 Svibnja, 2013, 13:10:02 »

Ajde isti link pošalj zvjezdi i pz.marina od kojih kupujete konzervirane u trgovinama,zato se i ispiru skoro tri tjedna! Usput pojeo sam ih par stotina kilograma a još sam živ! ;)
Nisam ja tebi nista rekao,nemam ja pojma kak se masline preradjuju,ali znam sto je natrijev hidroksid.Zainteresirao sam se malo i nasao da se u industrijskoj proizvodnji koristi 1,8% otopina natrijevog hidroksida,svaka cast ak  ti i svi ostali koji to doma rade znaju i rade bas takvu otopinu s tim dozvoljenim postotkom  ;)
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #25 na: 17 Svibnja, 2013, 21:38:31 »

Nisam ja tebi nista rekao,nemam ja pojma kak se masline preradjuju,ali znam sto je natrijev hidroksid.Zainteresirao sam se malo i nasao da se u industrijskoj proizvodnji koristi 1,8% otopina natrijevog hidroksida,svaka cast ak  ti i svi ostali koji to doma rade znaju i rade bas takvu otopinu s tim dozvoljenim postotkom  ;)

Pa i radimo tako koristi se 2% otopina u periodu od 12 sati,a tada počinje ispiranje i paz sad postupka; prvi tjedan minjanje vode tri puta dnevno,drugi tjedan dva puta dnevno,treći tjedan jednom dnevno i tad se stave u 6% salamuru tri dana i tek tada idu u 10% prokuhanu salamuru i aromatične trave u kojima zriju,jedem ih tek poslije min.dbva tjedna.

Napomenuo sam da lužina za pranje bačava nije ista kao ova koju smo koristili za konzerviranje maslina nemam pojma koja je razlika,i to me najviše i muči jer ovu za pranje bačava moš kupit u svakoj poljoapoteci,znam da su ovu za konzerviranje nekada koristili u tvornici sardina za pranje linije za preradu ribe.
Evidentirano
Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #26 na: 17 Svibnja, 2013, 21:58:23 »

Napomenuo sam da lužina za pranje bačava nije ista kao ova koju smo koristili za konzerviranje maslina nemam pojma koja je razlika,i to me najviše i muči jer ovu za pranje bačava moš kupit u svakoj poljoapoteci,znam da su ovu za konzerviranje nekada koristili u tvornici sardina za pranje linije za preradu ribe.
Ocito je razlika u koncentraciji,ovu za pranje bacvi treba razrijediti na dozvoljeni postotak
Evidentirano

gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #27 na: 22 Svibnja, 2013, 06:11:05 »

Ocito je razlika u koncentraciji,ovu za pranje bacvi treba razrijediti na dozvoljeni postotak

Evo ovo me zainteresiralo,soda za pranje bačava koju imamo u poljoapoteci i ja u konobi je natrij karbonat a ne natrij hidroksid i to je razlika,natrij karbonat se ne koristi u preradi maslina!
Evidentirano
Siki
Novak
**

Email
« Odgovor #28 na: 23 Svibnja, 2013, 21:12:59 »

Sigla mi je danas maslina iz Dalmacije  pa sam je posadio. Levantinka kak si rekao Gabro, oprašivač za Oblicu....Na par listova ima paunovog oka pa je budem sutra pošprical....a baš čitam da je Levantinka dosta osjetljiva na tu bolest.
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #29 na: 23 Svibnja, 2013, 22:08:17 »

Sigla mi je danas maslina iz Dalmacije  pa sam je posadio. Levantinka kak si rekao Gabro, oprašivač za Oblicu....

Ajde neka joj je sa srićon!
Evidentirano
 Str: 1 [2] 3 4 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!