VVV Forum
Dobrodošli,
Gost
. Molimo,
prijavite se
ili
se registrirajte
.
06 Lipnja, 2026, 09:47:16
1 Sat
1 Dan
1 Tjedan
1 Mjesec
Beskonačno
Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:
Napredno pretraživanje
69.721
Postova u
368
Tema od
1.680
Članova
Najnoviji Član:
File_89
VVV Forum
Vrtlarstvo
Vrtlarstvo
Krumpir
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
« natrag
naprijed »
Str:
1
...
6
7
[
8
]
9
10
Autor
Tema: Krumpir (Posjeta: 99521 puta)
SAS
Moderator
aktivni član
Odg: Krumpir
«
Odgovor #105 na:
26 Travnja, 2016, 14:10:19 »
Sortu Adoru sam jeo jedino iz trgovackog centra i okus je bio ok pa sam zato prvi puta do sada posadio krumpir bas sortu Adoru. Tu sam sortu odabrao jer je jako rana odnosno bere se izmedu 60-90 dana. To je taman kraj 6mj. prije lijetnih vrucina i susa. Inace ja sam htio posaditi sortu Vinetu, ta mi ima najbolji okus do sada, samo nije je bilo moguce kupiti bas nigdije gdje sam gledao.
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #106 na:
26 Travnja, 2016, 18:09:20 »
nemoj bas vjerovati deklaraciju ja sam je prosle godine vadio nakon 100 ili 110 dana cak.... ali ok je ona, za preporucati svakako
Evidentirano
Brckovljani
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #107 na:
26 Travnja, 2016, 18:33:23 »
Nama je Adora dolazila dosta kasnije nego Colomba. Adora nam se nije previše dopala zbog tipa mesa i okusa. Rani krumpir jedemo skoro isključivo kao pečenog, pa nam je Colomba puno bolja za to, jer ima žuto meso i boljeg je okusa (slično kao Jerla) a i rodnija je i sa ujednačenim gomoljima koji imaju vrlo plitke oči.
Evidentirano
tupka
aktivni član
«
Odgovor #108 na:
09 Lipnja, 2016, 12:05:47 »
Ove godine prvi put u četiri godine kako sadim krumpir imam problema sa zlaticama. Pokazalo se efikasnim mijenjanje parcela. Krumpir se ne smije saditi na istoj zemlji ili ako je na susjednoj parceli bio krumpira tri godine. Isto tako je dobro i umetnuti koji red niskih mahuna koje bi trebale biti posađene prije krumpira, kako bi na vrijeme odbile štetnika.Međutim, s obzirom na vrijeme, mahune nisam mogla posaditi dok je trebalo, a kako sam povećala površinu pod krumpirom ispalo je da sam morala posaditi na slog do onoga gdje je lani bio. Lani sam imala možda svega dvije zlatice gore. Prošlu subotu nije bilo ni jedne, ali u ponedjeljak je bio pun ličinki u svim stadijima razvoja, i jedna odrasla zlatica. Mehanički sam im dosta uništila, u utorak sam pošpricala sa hypermanganom. Jučerašnji rezultat : broj im se jako smanjio, imam dojam da hypermangan najbolje djeluje na mlađe ličinke, jer je bilo više većih živih. Nije ih previše ostalo, pa sam i njih uništila mehanički.
Zaključak : Prskanje zlatica hypermanganom svakako treba ponoviti!
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #109 na:
09 Lipnja, 2016, 16:59:20 »
Ljudi kad se vadi krumpir Adora, prije cvatnje poslije cvatnje ?
Posadio sam ga 20.03. i jos nije dosada cvao ?
Evidentirano
blitva
aktivni član
«
Odgovor #110 na:
10 Lipnja, 2016, 05:28:08 »
haha, SAS, kaj je iduce, bus pitao kad vadis Adoru prije ili poslije sadnje?
ma meni isto jos Adora nije cvala, budi strpljiv, u cvatnji joj dodaj malo KANA i zalijevaj ga... a onda cekaj dok cima ne kihne...
ja sam ga prosle godine sadio krajem 3. mislim, a vadio ga oko 15.7. ....
Evidentirano
Brckovljani
tupka
aktivni član
«
Odgovor #111 na:
10 Lipnja, 2016, 05:56:41 »
niš mu ne dodajem, onaj kaj je sađen u travnju počinje cvasti, svibanjski još naravno ni c od cvatnje, a pred dva tjedna sam u spremištu našla još jednu zagubljenu kašetu sjemenskoga crvenoga i posadila jedan red. Taj bu na jesen mladi
Strpljenja kolega SaS, sigurno već imaš i krumpirića veličine oraha, ali ih je šteta sad
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #112 na:
10 Lipnja, 2016, 07:04:20 »
Jel se krumpir vadi za vrijeme cvatnje ili dan kasnije ?
Vec je 82 dana u zemlji, a cvatnje nema na vidiku plus vele da se vadi izmedu 60-90 dana pa mi je zato malo nejasno, cak ga nije niti mraz pofurio. Bacio sam KAN jos u 5mj. i cima je visoka oko pola metra jos u 5mj. pa se malo polegla od jakih vjetrova. Dojadilo mi je kupovat preskupi mladi krumpir po 4-5kn/kg jer krumpir inace puno jedemo. A za jesenski krumpir se neborim jer tada kosta 1-2kn/kg.
Evidentirano
tupka
aktivni član
«
Odgovor #113 na:
10 Lipnja, 2016, 12:03:21 »
dok se cima osuši onda znaš da je zrel.
I moj se ljetos u jednom vrtu čudno ponaša. Niknuo je na parove razbroj se, da bi jedan bio za ogrnuti, a drugi tek počel nicati, u istom redu i na istoj dubini isto sjeme posađeno...
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
tupka
aktivni član
«
Odgovor #114 na:
10 Lipnja, 2016, 12:04:57 »
zbog kana ti je velika cima i još ne cvate, bude, malo se strpi.
Evidentirano
Live long and prosper!
vrbovec
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #115 na:
10 Lipnja, 2016, 21:16:30 »
Cvatnja nema nikakve veze kada se radi o mladom krumpiru. Nikada ne obračam pažnju da li krumpir cvjeta ili ne.
Nama još niti jedan rani krumpir nije cvjetao, niti Adora, niti Colomba a niti kifeljčar.
@SAS, nemoj komplicirati, nego isčupaj dvije tri cime na sredini reda, pa motikom ili vilama za štihanje iskopaj tih par jamica za probu. Mislim da mora biti več konkretno debeo.
Na mladom krumpiru se kožica mora olupiti kada ga pereš hrapavom stranom spužve za pranje posuđa. Krumpir kojega moraš ljuštiti nožem, nije više mladi krumpir, nego krumpir kojega prodaju u trgovačkim centrima.
Mi smo Colombu sadili 18. ožujka i pokrili agrotekstilom i več ga skoro tri tjedna jedemo. Nikakve prihrane poslije sadnje i nikakvog špricanja.
SAS, sutra motiku u ruke i u akciju, pa sa njim na mast i u pečnicu
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #116 na:
10 Lipnja, 2016, 21:19:35 »
E, da i obavezno javi kako je prošla akcija.
Evidentirano
Entuzijast
Novak
Virovitica
«
Odgovor #117 na:
10 Lipnja, 2016, 23:31:24 »
Kod nas ga vadimo već dva tjedna i bas je dobro krupan negdje i velicine kutije cigareta ne svi ali dosta njih.Sorta je Belarosa imam i Adoru ali je jos nisam vadio.
Evidentirano
Gdje god imaš mjesta voćkicu posadi a ona će tvoj trud bogato da nagradi.
SAS
Moderator
aktivni član
«
Odgovor #118 na:
11 Lipnja, 2016, 14:11:20 »
Iskopao sam dvije rupe, i krumpirici su zavrsili u pecnici skup s krilcima na masti.
IMG_20160611_090849-800x480.jpg
(102.72 kB, 800x480 - (hitova: 270 ).)
IMG_20160611_122022-800x480.jpg
(80.75 kB, 800x480 - (hitova: 277 ).)
Evidentirano
zdrave
Novak
Metlika, Slovenija
«
Odgovor #119 na:
12 Lipnja, 2016, 04:24:33 »