VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 15:33:49

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 629802 puta)
alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #120 na: 15 Svibnja, 2009, 22:57:34 »

Preporuka za vinoljupce početnike.
Concha & Toro-Frontera-cabernet sauvignon,vino iz Čilea cijene oko 50,00 kuna.Tipični cabernet sauvignon idealan da se za male  novce vidi koje sve mirise i okuse ima ova sorta.
Soave Classico DOC-vino iz Italije,iz regije Veneto,radi se od sorti garganega i trebbiano di soave.Lagano svježe ljetno vino koje nema agresivne kiseline.U Lidlu akcija samo 20,00 kuna
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #121 na: 16 Svibnja, 2009, 10:17:09 »

moja preporuka za vruce ljetne dane, sauvignon od belovica, jeftino (oko 40 kn) a izvrsno! ;)
Evidentirano

alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #122 na: 16 Svibnja, 2009, 15:54:05 »

Hvala.Kod nas je najpopularniji Bobnjar,probao sam i Lebarov kojeg hvale ,ali me nije dojmio.Ivane možeš li mi dati svoje viđenje sur lie metode koja je sad kod naših vinara in.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #123 na: 17 Svibnja, 2009, 21:44:41 »

jucer pio sauvignon 07 od krauthakera, ok je ali mnogo su bolje ranije berbe 06, 05, i 04, izgleda da su svi nasi vinari opcenito malo zajebali ekstremnu 07 godinu, jos nisam pio dobro vino od boljih proizvodaca iz 07 berbe. coronica nije dobar kao ni kozlovic a ni krauthaker nije nesto, jedino je korak ok.

alanford, ne znam sta zelis da ti kazem, sur lie metoda je ok ovisno sta se radi i sta se zeli dobiti, makar je danas to sve kod nas pomodarski, treba se vracat drugih, starijim i boljim metodama dozrijevanja..
Evidentirano

gogo_2009
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #124 na: 17 Svibnja, 2009, 23:07:03 »

Evo da se i ja pridružim kometarima na forumu, prvo pozdrav svima a pogotovo Ivanu koji je zbilja uložio dosta truda u svoje recenzije.

Recimo da sam nekako otkrio vinski svijet prije cca 10 godina i uglavnom sam fokusiran na crne sorte, ne žalost nisam u mogućnosti baš isprobati sve što bih htio ali trudim se koliko ide.

Recimo da vina nekako dijelim u dvije kategorije za svaki dan (rang do max 70-tak kuna) i ona za posebne prilike (gdje gornji limit ovisi o raspoloženju ali recimo da nisam platio butelju preko 300kn).

Baš sam neki dan probao Zlatan Plavac Grand cru 2006, i bio je zbilja dobar, iako moram priznati da sam očekivao malo više obzirom na sve recenzije koje sam čitao (dodouše bile su vezane uz berbu 2003.) Dakle dominira bobičasto voće, suhe šljive, dosta jaki tanini ali sa slatkastim aftertaste-om, 15% alkohola iako ga nisam osjetio prilikom konzumacije. Mislim da ću si pribaviti još jednu butelju za arhivu, ima nekakva akcija u Metrou za 19x kn.

Plavci su mi inače dosta dragi probao sam Badelov Ivan Dolac, Plančićev Plavac barrique, Dingač Potomje mi nije legao (ne znam koja je bila godina ali se sjećam dosta izraženog alkohola).

Probao sam i razna Čileanska, Argentinska i Južno Afrička vina by Vrutak ali nisam našao nešto posebno (Cabernet sauvignon, Merlot, Crni pinot, Carmenere, Syrah, Shiraz ....

Što se tiče španjolske Tempranillo mi je jako zanimljiva sorta te ću probati naći nekakav best buy, probao sam nekakve jeftinije ali nije to to.

Volio bih probati i neki dobar Brunello za početak da nije pre skup ali mi to izgleda kao nemoguća misija....

Eto toliko od mene za prvi puta, eh da možda bih još istaknuo Frankovku barrique 2006. od Feravina, solidno vino za cca 70 kn. Probao sam Zweigelt od Enjigija ne znam koja berba, ali  ništa posebno.

Maximus od Kutjeva mi je ok, ali mi ne vrijedi tih 100kn..... Nadam se da ima još ljubitelja crnih vina da malo izmjenimo iskustva.

®ivjeli  ;)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #125 na: 18 Svibnja, 2009, 00:52:46 »

gogo pozdrav i hvala na pohvala, trudim se. 8) sada sam malo stao sa recenzijama jer ne pijem toliko vina jer radim pa nemam vremena a i po ovim vrucinama mi se bas i ne pije, pogotovo crnjaci.. sto se tice crnih vina i brunella probaj kupiti neki jeftiniji (100-200 kn) na vino.hr, ja sam kupio par butelja ali nisam jos otvorio, radi se o vinima: Argiano Rosso di Montalcino, Casanova di Neri Rosso di Montalcino, Siro Pacenti Rosso di Montalcino i jedan malo skuplji (400 kn) ali mislim da itekako vrijedi: Casanova di Neri Brunello di Montalcino. opcenito volim dobra crna vina, posebice starija i dobro zrela, kad su u punoj formi, ali ih ne pijem previse makar imam lijepi broj boca odlicnih crnjaka na dozrijevanju.. odlicna crna vina ima Coronica, grabar, gran teran, merlot, sve super! zatim mi je fenomenalna selekcija od Mendeka, istina da kosta oko 250-300 kn ali vrijedi, ja imam jos 3 boce berbe 03 i 04.. ;D Plenkovic grand cru standard dobro vino kao i ostala visoka kategorija plavaca od milicica, kiridzije, carica, matuska.. nisam jos probao Claijev crni ottocento makar imam butelju u podrumu, trebalo bi biti jako dobro a nije preskupo, oko 120 kn. takoder, probaj Argiano Non Confunditur i Duccara, ako vec nisi, izvrsna vina za dobru cijenu i sto je bitno, samo ce se jos razvijati u boci. veliki sam fan nasih i europskih vina, ne volim bas novi svijet i njihovu tehnologiju i industrijski pristup pa ih zato pokusavam niti ne kupovati ali tu i tamo se nesto nade.. 8) pozdrav.

ja imam uskoro u planu nabaviti ova vina: Chateau Belle-Vue, Chateau Val Joanis Reserve Les Griottes, Altair Sideral, Finca la Celia Supremo, Movia Veliko Rdeče barrique, Miloš Stagnum, Simčič M. Teodor rdeče reserve, Terlan pinot crni Montigl reserva, Vujnović Ivan Dolac barrique.
Evidentirano

alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #126 na: 18 Svibnja, 2009, 09:14:43 »

svaki dan na HTV 1 imate emisiju Globalno vino,snimiti obavezno.Termin 10.15
Evidentirano
alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #127 na: 18 Svibnja, 2009, 11:00:04 »

sviđa mi se šta je Krauthaker napravio sa Chardonnay Rosenberg.Dalmacija je prepuna parketara koji rade drvena vina(šteta grožđa) pa svima koji vole takve okuse preporučam da piju Čileance dok na kraju svog razvojnog vinskog puta ne duđu u Bordeaux i Burgundiju.Gogo probaj Caliterra Tribute cabernet sauvignon (100,00 kuna) pa ga usporedi sa blijedom kopijom vina i svetog imena Grand cru.Pojavila se i viša klasa parketara sur lie ,neke od njih obožava i Butković(dobri Amerikanac sa Pelješca).jednom prilikom pitam tog gospodina iz Texasa zašto je odrvenija autohtone sorte kojih ima tako malo,odgovor hoćemo li proizvoditi vina kao i prije 100 godina,kakav vinar takva i vina,palac dolje njegovim vinima,njemu i butkoviću.Jedan dragi vinar koji je podlegao sur lie bolesti je Krajančić sa Korčule.Radi odličan Pošip Intrada neznam šta mu to treba.
Ivane na sajmu GAST probao sam Ploški Plovac parket Carić,Ivan Dolac parket Vujnović ,užas,mislio sam možda su loše boce,ali po ocjenama vidim užas,a recenzije sve 5 .Radije probaj Medvjedica Duboković vino je jako,divlje i puno tanina(mogla bi podnijet koju godinu)
Evidentirano
alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #128 na: 18 Svibnja, 2009, 15:30:54 »

Gogo probaj RENE BARBIER TINTO RESERVA  uvoznik Vivat oko 70,00 kuna
Evidentirano
gogo_2009
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #129 na: 18 Svibnja, 2009, 18:10:43 »

Da krenem redom hvala Ivane na podijeljenoj listi želja te prokušanih uzdanica. Moram priznati da su i meni već prije zapele za oko i naravno ima nekih koje nisam imao u vidu ::)

Od ovih nabrojanih imam Supremo u podrumu jednu butelju kupljenu prije cca godinu dvije, berba 2002  :P, na žalost nisam isto imao prilike probati a ovo mi je u onoj kategoriji posebne prilike, pa jednog dana... :D

Ostaje mi da samo vidim da li su nam ukusi slični, vidim da nam kolega alanford ne ljubi baš ove "drvene" okuse, meni su nekako ok ali ne isključujem da je to maska i da od toga ne dolaze do izražaja neke druge arome. Pokušati ću pribaviti predloženo, probati pa komentirati. A što se tiče grand crua, ja isto mislim da bi za tu lovu trebalo biti bolje, ali mi je vino fino i rado bih ga trošio češće da je recimo 50% jeftinije. Po recenzijama čini mi se da je 2003. bila godina Plavca, ne znam da li netko ima informacije o kvaliteti pojedine berbe za recimo Plavac, položaji južna Dalmacija Dingač, Postup, Ivan Dolac, ....

Na žalost nisam bio na niti jednom od sajmova koji su proteklih godina bili na raspolaganju ali obećao sam si da ću iduće godine svakakako posjetiti neki...

Nedavno sam pio Chardonnay 2005 od Zdjelarevića i vino je bilo ukusno, pitko iako nisam nekakav poseban ljubitelj potpuno korektno vino koje bih mogao još koji puta kušati  ;D

Također Pinot crni 2006 Cavallino , kutjevačko vinogorje Freixnet grupa totalno bezukusno i bez identiteta  >:(

2alanford
da li ima ove emisija Globalno vino na kakvom streaming-u, ja si tu i tamo znam pogledati vinoteku http://www.smarttv.com.hr/index.php?limitstart=8 trenutno link ima neki error ali inače radi ;)

Evidentirano
alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #130 na: 18 Svibnja, 2009, 22:59:02 »

nisam ja protiv drva nego falšeg drva i vinara.probaj caliterru koja je barrique do daske,ali ćeš osjetiti sve mirise i okuse caberneta.2003 fantastična berba, ali zbog ovoga šta govorim vrlo malo je uopće živih vina.svaka čast Mendeku i Milošu(Mendek je barrique).prošle godine popio sam sauvignon Korak 2003 nisam mogao vjerovati da je vino živo,a tek koji okusi sve pohvale.neznam radi li još sauvignon bez drva.Badel je napravio te godine Ivan Dolac barr. i njihov enolog se slikavao ka maneken najbolji ovo najbolji ono , a di si sad najbolji katastofa od vina cijene oko 200,00 kuna.najzanimljiviji vinar Dalmacije(po meni) je Bibić iz Skradina.dobar mi je i Geržinić iz Istre svaka čast.Dingač Kiriđija zadnje dobro vino 2003 ima enologa koji mi je objasnio da vino ima okus zelenih peteljki (Ivane o čemu se radi) zato jer ima eko vinograd sa dosta trave,kažem ja dobro ajmo otvorit novu bocu kao i u njoj bi trebalo biti malo trave, ne ne, ne treba užas,a i vina su mu oksidirana i butković mu je prijatelj
Evidentirano
alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #131 na: 18 Svibnja, 2009, 23:02:02 »

probao sam Chateau Val Joanis  obični,izvrsno vino.vinoteka je četvrtkom u 18.00 sati, a repriza nedjeljom u 15.30 na Z1
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #132 na: 19 Svibnja, 2009, 00:48:47 »

alanford, gledao sam to globalno vino, mislim da ga prikazuju skoro svako ljeto ali mi je svejedno bezvezna ta emisija, ne zanima me jer nema previse doticaja sa pravim vinogradarstvom nego sa velikim (americkim) korporacijama gdje je jedino vazno, naravno, profit. po meni jedino sto valja kod krauthakera je chardonnay (ovisno o godini ali zadnje 2-3 su jako dobre), donekle sauvignon i pinot sivi i obavezno grasevina, obicna i ona sa mitrovca, izvrsno svjeze sortno vino sa odlicnom cijenom! crni pinot, merlot, zelenac (zadnje 3-4 novije berbe), manzoni.. mi osobno sve manje valjaju i sve mi ih je manje gust piti, mislim da mu kvaliteta vina pada a on se siri i raste sa povrsinama vinograda a to ne moze biti uzlazno na obje strane.. sto se tice jeffa reeda i njegovog novog posipa i plavca, jedni mi ljudi objasnjavaju kako je to super sto on radi i kako su to prava vina tog kraja a drugi ga pljuju da su mu vina prepuna drva i vanilije od bacve. ja osobno ne volim takva vina niti volim tu americku filozofiju drvenih bacava sa sto jacim tonovima drveta i nisam jos probao ta vina a sumnjam da cu ih kupiti jer za te novce kupim 3 puta bolje vino, morat cu otici na neki sajam i degustirati, nisam u zadnje vrijeme nikud stigao, nemam bas vremena. takoder, sama tehnologija sur lie i vrenje mosta u barrique bacvama smanjuju miris vina po drvu, tzv. boise, nego kada cisto vino dozrijeva u bacvi, to je cisto sa tehnoloskog aspekta da se razumije o cemu pricamo. ja smatram da je u osnovi sur lie metoda jako dobro ali kazem, opet je treba znati kvalitetno primjeniti i sto se mene tice, uporabom vecih drvenih bacava, iznad 500 l i to nepaljenih ili minimalno paljenih ali sa izvrsno obradenim, susenim i kvalitetnim drvom. Vujnovic los..?? a bas sam mislio nabaviti koju bocu da probam to "cudo" kako ga nazivaju. pa sta tako jako ima po drvu?? imam jednu butelju medvjedice, ne znam koja godina jer ne pise na boci ali ima 16,2 % alk., to je stari dobio prije par godina, reko sam da cu ga otvoriti za 20ak godina.. ;D koliko ja znam, korak sauvignon radi bez imalo drva dok je chardonnay klasika - sur lie barrique od 225 l. imam jos mislim 2 boce 03 i 1 04, vino je zbilja odlicno, osobno mislim da je to nas najbolji sauvignon! ali ili sam ja malo glup pa ne kuzim ali sta mu je sa onom cijenom od chardonnaya ili crnog pinota od 180 i 150 kn..?? pa to je fakat perverzno, ajde da vrijedi, ne bi nist reko, ovak je preskupo kak god da okrenes. crni pinot su mu loze stare oko 5-6 godina (dakle jos izuzetno mlade) a butelja dode oko 150 kn, jest da je prvi vrhunski hrvatski crni pinot ali sta ce tek biti za 10ak godina kada trsje ostari i pocne davati jos bolje grozde, butelja 300 kn?!? :( inace, sa gerzinicem (markom) sam zajedno studirao na faksu, ista godina, super decko i familija samo je prije nekih mjesec dana imao tesku prometnu nesrecu u kojoj je skoro poginuo ali na srecu, sada se dobro oporavlja.. sto se tice okusa zelenih peteljki i "zelenoga" u vinu, to moze samo doci od nezrelih, tzv. zelenih tanina kada se grozde bere a peteljke su jos zelene, nisu smede i odrvenjele, sto je u uskoj vezi sa fizioloskom zrelosti (kada su sjemenke u bobici smede i zrele i sposobne za reprodukciju i pravi vinari sa pravim crnjacima tome najvise pridaju paznje a ne samo omjeru secera i kiselina) a ne tehnoloskom zrelosti. takoder, taj okus na "zeleno" moze doci i zbog dulje maceracije poluzrelog grozda kao sto sam gore opisao ili od grozda iz mladih vinograda (do cca 10 god. starosti).

gogo, imao sam u planu kupiti supremo par puta ali nikada nisam upravo iz razloga jer je cileanac i jer dolazi iz jedne od najvecih vinarija svijeta pa mi se to cini malo preindustrijski i premasovno (i preskupo) za ono sto nudi jer u cileu je najmanji problem sunce i stvaranje secera i super zreloga grozda pa tako tamo ne trebas biti neki veliki lumen da napravis relativno dobro vino pogotovo jer imaju takvu tehnologiju u podrumima kakvu mi necemo imati u vojsci za 100 godina! zato uvijek odustanem i tih 200 kn rade dam za neko dobro europsko vino jer kao sto sam vec rekao, nisam fan novog svijeta. ne kazem ja da vino ne valja ali nema mi taj neki x faktor zbog kojeg inace kupujem i pijem i nastojim i sam proizvoditi prava, dobra i iskrena vina, sve je to kod njih industrija i profit, nema ljubavi i duse.. da grand cru kosta 120-150 kn, pio bih ga svaki tjedan, ovako je malo preskupo, pogotovo jer je plenki na losem glasu sto se tice uvoza i mjesanja vranca u svoje butelje, narocito bazni plavac sa plavom etiketom ali necu sad o tome.. ;D imas jedan clanak u casopisu ice i pice otprije mozda godinu dana, imam ga doma negdje, o kvaliteti plavaca iz berbe 03 i 04 i misljenje je da su oni iz 04 mnogo bolji i trebali bi biti bolji zbog visih kiselina i harmonicnosti jer 03 ima samo visoke alkohole sa slabim kiselinama i nece moci duze stajati.. zdjelarevica ne volim iz nekih svojih osobnih razloga (ista je stvar i sa matosevicem i kabolom) i njegova vina niti volim niti kupujem, niti pijem a niti ih komentiram niti to zelim. o tome mozemo na private.. cavallino je spoj freixeneta i jakobovica, i to je kod tih vina jedino vrijedno spomena.

ps. malo sam se raspisao ali nadam se da nisam bio dosadan, pozdrav. ;)
Evidentirano

alanford
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #133 na: 19 Svibnja, 2009, 12:28:45 »

Ivane hvala ti puno ,gušt je čitati kad neko puno zna i još je iskren.globalno vino pokazuje dosta ovog o čemu govorimo.sa jedne strane imperijalisti i trgovci žele nametniti globalno vino svugdje,a pokazuju i neke ½sitne½ vinare koji pružaju otpor.globalno vino je porobilo i nas(vidiš koliko ima parketara) ,čast iznimkama i zato mi je Miloš najbolji vinar.francuzi koriste hrast i sur lie metodu masovno,a vinoljubac početnik nema pojma da je to tzv barrique, kad su vinari izvrsni.prije nego počmete piti i uživati francuska čak i općenito europska vina,popijte prvo kamion parkerovaca tzv vina novog svijeta.ima i izuzetaka kao što si spomenio Cloudy Bay sauvignon(Novi Zeland) izvrsno vino vrijedno svake kune
®ao mi je što se dogodilo Geržiniću,nisam prije čuo za njega i prvi put sam probao  malvaziju,syrah izvrsna vina i chardonnay malo pre tanak za moj ukus, a ove nabrojene mega popularne proizvođaće malvazije ne bih ni komentirao, užas
Evidentirano
gogo_2009
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #134 na: 19 Svibnja, 2009, 17:19:27 »

Da gledao sam i ja par epizoda globalnog vina prošlo ljeto, budući da nisam vinar nego samo ljubitelj vina serijal mi je bio ok. Parker, Mondavi i ekipa, oksidacije itd.  Baš sam negdje vidio cijenu butelje Opus one-a to je strašno ne znam što bih uopće očekivao od vina koji ima takvu cijenu.

BTW baš sam bio u Vrutku i malo komparirao cijene sa vino.hr i što mi je čudno ima vina koje uvozi vino.hr a za par kuna su jeftinija u Vrutku, navodno i Vrutak sada ima nekakav web shop dostava 50kn u roku 72 sata za cijelu RH. Nije mi jasno ako imaš web shop zašto du cijenu ne skinu do ovih veleprodajnih ionako je cijena webshop-a relativno mala a dostavu naplaćuju posebno...

Pribavio sam nešto od preporučenog pa kada dođe vrijeme uživanja javim impresije.
Evidentirano
 Str: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!