VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 10:39:51

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 629707 puta)
TVex
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #585 na: 15 Svibnja, 2010, 21:07:38 »

Evo jučer između ostalog probo Beljetovu graševinu Goldberg 2007. Vino zlaćane boje i puno tupih zagasitih drvenastih bljutavih aroma. Nesparivo ni sa kakvim jelima. Bez voćnosti i živosti. Nemojte mislit da ja ne volim popit teže zrelije vino, jednostavno mislim da im ovo nije uspjelo. Moram priznat da mi je njihova "obična" vrhunska graševina (isto iznagrađivana) imala tako tešku neužitnu kiselinu (a ne sviđa se ni ekipi u Vrutku s kojom sam prokomentiro ovo vino) da sam bocu stavio sa strane za umake. 
Zanimljivo, ona iz 2006. je dobila ocjenu 43/50 u Špiranecovom Vodiču (travanj 2009.)

Gledajte, pratim ovaj forum već jedno kratko vrijeme, vina (uglavnom crna) pijem već nekoliko godina, ne mogu se pohvaliti da sam ih popio pregršt, ali barem mogu prepoznat sortu crnog.

Htio bih zapravo naučiti puno toga, ima masu stvari, čak i onih osnovnih koje se tiču samog konzumiranja kvalitetnog vina, koje ne znam, a iskreno ne znam odakle bih krenuo. Bijah u knjižnici posudio nekoliko knjigica (između ostalog i onu Vino i kako ga piti), ali moram reći da nisam saznao baš puno toga što me zanimalo, osim grubih osnova. A i ono što se razrađivalo u detalje je bilo malo predetaljno za moju početničku razinu.

Oprostite na spamanju. Evo, da ne bude totalni spam, ja bih preporučio jedno vino:

riječ je o južnoafričkom Chardonnayu Mulderbosch iz 2005., htio bih imati dovoljno širok enološki vokabular da napišem išta osim "odlično vino", ali nemogu. Samo mogu primijetiti da je malo onako više gazirano, kao pjenušavo vino.

Također, neki dan sam u Konzumu kupio plavac Issa iz 2007. (proizvodi Vinogradar dd, u stečaju), platio ga 62 kune, a danas sam se nemalo iznenadio kad sam ga u Vrutku kupio za gotovo duplo manju cijenu (35kn).

Inače vino mi se jako svidjelo, od svih plavaca iz te neke srednje klase vina meni se čini kao najbolji, ali isto tako je i vrlo suh...

Pa sad, ako ima netko komentar...

I još jedno možda za vas stupidno pitanje: nekoliko dana posvetio sam slaganju vina iz već spomenutog Špiranecovog Vodiča i sortiranju prema cijenama, tražeći najbolji buy...
...danas sam sa debelom bilježnicom došao u Vrutak i naravno, doživio veliko razočaranje. Najviše svojom inteligencijom.  :P

Naime, naravno da ona najbolja vina (tipa Matoševićeva Alba iz 2007.) više nisu bila na policama, a ako su i bila, cjenovni rang im je bio za dve kategorije iznad onog koji je naveden u Vodiču.

S ostalima slična stvar, iako u većini nisam ni uspio pronaći traženo godište.

I sad pitanje: postoji li u Vrutku neka arhiva tih starijih godišta?

Hvala Vam unaprijed!
Evidentirano
Gringo
Mlađi novak
*

Ðurmanec

Email
« Odgovor #586 na: 16 Svibnja, 2010, 11:18:31 »

U četvrtak sam bio u Vrutku i kupio od Orahovice Sauvignon, berba 2007, kvalitetno vino, suho. Od sauvignona sam probao samo od Mladine prije 2-3 god.  koji nije ni do koljena ovom.
Moja ocijena 7/10.
Kupio sam i Jakobovićev Rajnski rizling berba 2007 vrhunsko polusuho vino. Nisam ga još otvorio ali vidim da ga je Koshpa pohvalio par stranica prije i vjerujem da će biti odličan. :P :-* ;D
Hmm, da, jučer me nazvao prijatelj da otvorimo onaj Bijeli pinot od Ivex vinarije berbe 1993. Otvorili i popili vino tamnozlatne boje, jakog mirisa po drvu, ali i snažno.

* Fotografija-0006.jpg (98.49 kB, 640x480 - (hitova: 610 ).)
Evidentirano

Life is good!
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #587 na: 16 Svibnja, 2010, 13:41:05 »

TVex, meni je osobno taj spirancev vodic dosta los, nerealan i neobjektivan, ocjene su jaaako nategnute.. ako zelis zbilja dobar vinski vodic prati onaj od Svijeta u casi, oni su mnogo veci znalci i objektivniji su samo mi se ne svida sto u zadnjih par godina kusaju sve manje nasih hrvatskih vina a npr. talijanskih i francuskih ima sve vise a za 90% njih se trazi uvoznik i cijene su xxxl dakle nama u hrvatskoj su gotovo sva nedostupna.. >:(

vrutak ti je sigurno najjeftinija masovna vinoteka sa odlicnim cijenama koje su tek par kn vise nego kod proizvodaca u podrumima. kada mi trebaju vece kolicine onda odem tamo i uzmem 3-4 kartona, uglavnom nasih hrvatskih vina jer iskreno nemaju neki bolji izbor stranaca.. njih kupim preko vino.hr-a, mive-mohora, kult dioniza, vivata, itd.

vrutak ti nema starija godista, tj. ono sto je na policama to je ponuda a i mnoga opisana vina u spirancevom vodicu su isto tako vrlo tesko nabavljiva, narocito istarska kao sto je i ova matoseviceva alba, kozlovica gotovo da nemaju nikad, coronica rijetko, itd. ali to je i logicno jer mnoga ta bolja vina istrijana zavrsavaju po istarskim vinotekama i restoranima kako je i red.

gringo, imas mnogo boljih sauvignona od ovih nabrojanih.. a ovaj tvoj bijeli pinot od Ivexa sigurno nije iz drva vec su to tercijarne arome starenja a vjerojatno je doslo i do blage oksidacije i starikavosti a i cep sumnjam da je vrhunski pa je i on sigurno povuko ali te arome su slicne aromama drva (ne barrique-a!) i ta "snaga" pojacava taj dojam jer vidim da je alkohol relativno mizeran, 11,5%..
Evidentirano

ifke
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #588 na: 16 Svibnja, 2010, 14:08:37 »

Danas u Vrutku uzeo Schloss Gobelsburg riesling iz 2007. To je vino iz serije Domaene Gobelsburg, oznaceno kao kvalitetno | suho | 12,5% alk.

Cep je navojni sto bi trebalo znaciti dobro ocuvanje organoleptickih svojstava. Na miris vino odise podosta kompleksnom i intenzivnom aromom, nesto drukcijeg karaktera od nasih rizlinga. Jednostavno se i u nosu osjeti svjezina i mineralnost. Boja je svijetlo zelenkasto zuckasta, mozda malo presvijetla. Na okus vino odise izrazitom mineralnoscu i finom svjezinom. Cini mi se da ima nesto ostatka secera no to vino cini izrazito skladnim i dobro se slaze s nesto visim kiselinama. Opcenito je ovo prvi rizling koji nije iz naseg podneblja pa nisam znao sto ocekivati, no nisam se razocarao. U usporedbi s nasim rizlinzima (Enjingi, Jakobovic) ovo je nesto jednostavnije, no ta mineralnost u okusu me zaista fascinirala. Za cijenu od 50kn je ovo jako dobra kupovina, i definitivno bi ga ponovo kupio. Ocjena 8/10.

Probo sam taj riesling kad je tek bio došo u Vrutak prije godinu dana otprilike. Ne sjećam se da sam ikad probo r. sa tak jakim i neugodnim kiselinama, što me šokiralo jer je miris bio odličan, breskve, marelice i sl. Šteta što  kod nas nema veći izbor austrijskih rizlinga za kupit jer sam se oduševio tom sortom na Aust. vinskim cestama. A već za oko 5-6 eura može se tamo nakupovati odličnih rizlinga i veltlinaca, jer postoji ogroman broj malih proizvođača koji će vas rado primiti na besplatnu degustaciju. Ako netko ide prema Beču i želi svratit na njihove vinske ceste, dat ću mu neke adrese
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #589 na: 16 Svibnja, 2010, 14:47:43 »

ifke, tak nekak sam ga i ja prvi put probao, odmah nakon sto je dosao u vrutak. sada vidim da je cijena jos 10 kn niza..!? makar se uopce ne sjecam da je imao tako neke lose kiseline, sjecam se da je meni bio bas ok, pogotovo s obzirom na tu cijenu. i zeleni veltlinac mi je dobar, sad je 40 kn.. inace sam full zavolio veltlince i rizlinge i opcenito austrijska vina i ona oko regije alto adige, to je sluzbeno italija ali su im vina vise svjezili i mineralniji tip kao austrijska. bas sam nedavno otvorio od Ott-a Am Berg, zeleni veltlinac, fenomenalan je! nije cak niti preskup, 80 kn makar u austriji kosta sigurno duplo manje.. >:(
Evidentirano

Gringo
Mlađi novak
*

Ðurmanec

Email
« Odgovor #590 na: 17 Svibnja, 2010, 17:13:11 »

Ivane vjerujem ti jer ja još nisam naučio dovoljno da raspoznajem mirise, okuse i arome kao ti. Što se tiče čepa bio je u vrlo dobrom stanju, suh i čist.
Evidentirano

Life is good!
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #591 na: 17 Svibnja, 2010, 17:20:50 »

Što se tiče čepa bio je u vrlo dobrom stanju, suh i čist.

upravo u tome bi i mogao biti problem jer cep ne smije biti suh.. da li ce boca stajala okomito ili vodoravno?
Evidentirano

Gringo
Mlađi novak
*

Ðurmanec

Email
« Odgovor #592 na: 19 Svibnja, 2010, 14:41:26 »

Okomito ::)
Evidentirano

Life is good!
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #593 na: 19 Svibnja, 2010, 21:51:28 »

Okomito ::)

tj. uspravno, ne? e da, to je lose jer se cep totalno osusio i propustio mnogo vece kolicine zraka u bocu nego sto bi trebao tako da je to vino izgleda bilo i oksidirano i od tuda si "namirisao" te tonove po drvu koji to u biti nisu.. ::)
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #594 na: 20 Svibnja, 2010, 06:50:40 »

Degrassi, Sauvignon blanc 2008, Zapadna Istra.
Krasan, preporuka, vrlo mekan i lagan. Voće (dinja) i cvijeće (bazga) sviđaju mi se ovakvi Sauvignoni.
Evidentirano
vinopija
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #595 na: 21 Svibnja, 2010, 21:32:19 »

Hola ekipo! Jel netko probao Belje Merlot 2008.?
Upravo je na kušanju :-) i daleko od toga da nije vrlo dobro, ali ne vidim baš odakle Regional winner Trophy Decantera?
Uskoro u Dojmovima ;-)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #596 na: 22 Svibnja, 2010, 00:35:40 »

Upravo je na kušanju :-) i daleko od toga da nije vrlo dobro, ali ne vidim baš odakle Regional winner Trophy Decantera?
Uskoro u Dojmovima ;-)

pio sam cabernet 08 od belja ali ne i merlot, bio je jako dobar makar nista posebno, nema originalnosti i posebnosti koja bi me privukla da cesce kupim i otvorim bocu.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #597 na: 22 Svibnja, 2010, 03:13:19 »

Uskoro u Dojmovima ;-)
Pio sam ga ja kod njih u podrumu na degustaciji. Meni je bio jako dobar, bolji od Caberneta iz iste berbe.
Evidentirano

vinopija
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #598 na: 22 Svibnja, 2010, 10:48:04 »

Bez daljnjeg je stvarno jako dobro, ali meni ne uopće bolje od Buhačevog Merlota, tek nešto ozbiljnije od Iurisovog i takvo priznanje Decantera mene je ipak malo iznenadilo.
Čini mi se da mu nedostaje ipak mekoće Merlota, nije toliko kompleksno da bi samo tako impresioniralo Decanterove ocjenjivače...čak mi je neuobičajeno tanično i stršećih kiselina...nikakve bitne manjkavosti jer sve to na kraju jako lijepo sjedne, ali Regional Trophy? Probat ću još danas drugi put :-)
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #599 na: 22 Svibnja, 2010, 11:10:38 »

Da kiseline se malo isticu. 6,5 g/l sto je malo neuobicajeno za Merlot. ;)
Evidentirano

Str: 1 ... 38 39 [40] 41 42 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!