Evo jučer između ostalog probo Beljetovu graševinu Goldberg 2007. Vino zlaćane boje i puno tupih zagasitih drvenastih bljutavih aroma. Nesparivo ni sa kakvim jelima. Bez voćnosti i živosti. Nemojte mislit da ja ne volim popit teže zrelije vino, jednostavno mislim da im ovo nije uspjelo. Moram priznat da mi je njihova "obična" vrhunska graševina (isto iznagrađivana) imala tako tešku neužitnu kiselinu (a ne sviđa se ni ekipi u Vrutku s kojom sam prokomentiro ovo vino) da sam bocu stavio sa strane za umake.
Danas u Vrutku uzeo Schloss Gobelsburg riesling iz 2007. To je vino iz serije Domaene Gobelsburg, oznaceno kao kvalitetno | suho | 12,5% alk.Cep je navojni sto bi trebalo znaciti dobro ocuvanje organoleptickih svojstava. Na miris vino odise podosta kompleksnom i intenzivnom aromom, nesto drukcijeg karaktera od nasih rizlinga. Jednostavno se i u nosu osjeti svjezina i mineralnost. Boja je svijetlo zelenkasto zuckasta, mozda malo presvijetla. Na okus vino odise izrazitom mineralnoscu i finom svjezinom. Cini mi se da ima nesto ostatka secera no to vino cini izrazito skladnim i dobro se slaze s nesto visim kiselinama. Opcenito je ovo prvi rizling koji nije iz naseg podneblja pa nisam znao sto ocekivati, no nisam se razocarao. U usporedbi s nasim rizlinzima (Enjingi, Jakobovic) ovo je nesto jednostavnije, no ta mineralnost u okusu me zaista fascinirala. Za cijenu od 50kn je ovo jako dobra kupovina, i definitivno bi ga ponovo kupio. Ocjena 8/10.
Što se tiče čepa bio je u vrlo dobrom stanju, suh i čist.
Okomito
Hola ekipo! Jel netko probao Belje Merlot 2008.? Upravo je na kušanju :-) i daleko od toga da nije vrlo dobro, ali ne vidim baš odakle Regional winner Trophy Decantera?Uskoro u Dojmovima ;-)