VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 22:11:04

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Kultura pijenja vina
| |-+  Kultura pijenja vina
| | |-+  Vino koje želim preporučiti
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 81 Dolje Ispis
Autor Tema: Vino koje želim preporučiti  (Posjeta: 629905 puta)
Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #405 na: 19 Siječnja, 2010, 22:33:50 »

Ne, ovo na slikama nisu granitne stijene,
radi se o sedimentnim stijenama, koje su kako sam već naveo bogate silicijskim mineralima. To mi je struka. ;)
e, sad o povjesti nastanka ne znam dovoljno, mogu pretpostavljati, no nevažno.

BTW
trenutno je u čaši rajnski rizling od Cmrečnjaka, polusuho, 12%, 2008, fino, pitko, lagano minrelno, izražena sortnost,za 40 kn dobra kupnja.

Kak sam bil na GO, probal sam dosta vina i favoriti su mi slijedeći:
Čotar Branko, malvazija 2004, puno, masno, tjelesno, ludo aromatično, iskače kruška, okus dugo ostaje, boja zlatna, zlatna, najbolja malvazija koju sam koštal,
Čotar Branko. dražna belo, kupaža, 2004, tjelesno, prevladavaju sekundarne arome, boja zlatna, čak do narančaste, osjeća se oksidativna nota, jako mi se dopalo,
Roxanich, teran, 2006., teško, pravo muško vino, najbolji teran koji sam probal, dal vredi tih para, hm, teško, no vino jest izvrsno.

Kak se može primjetiti svidjela su mi se macerirana bijela vina, pa ak neko ima neke preporuke uzoraka istih, samo dajte ...
Amfore????
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #406 na: 19 Siječnja, 2010, 23:29:19 »

tuzuki, nisam mislio da su ovo sa fotki granitne stijene, to je silex, silikatna mineralna stijene, govorio sam da je mozda kod enjingija prisutan granit.. citaj malo bolje. ;D

eto, napokon da pospikamo koju i o vinima.. ;) Cotar je izvrstan vinar sa specificnom filozofijom vina i grozda (slicnom kao i moja) i on je krenuo u maceracije bijelih sorata, dozrijevanje u amforama, itd. kao i pionir takvog pristupa Gravner, kod nas je prvi napravio Kabola malvaziju (mislim 2006) iz amfore ali nije bila nesto, sad ima novije berbe i cujem da su ok, Tomac takoder ima amforu na trzistu unazad 1-2 mjeseca, probao sam je u esplanadi na sajmu, originalno i posebno vino kojem se treba posvetiti kod kusanja jer ipak nije za svakoga kao uostalom i sva takva ili slicna vina.. danas na trzistu ima relativno mnogo bijelih vina proizvedenih maceracijom, narocito stranih (slovenskih). ako nisi kusaj vrh slovenskog vinarstva - batic, cotar, simcic, movia, scurek.. svi rade maceracije i dozrijevanja bijelih vina. vina su relativno teze nabavljiva i dosta skuplja (najjeftinije oko 150 kn) ali vrijede svake kune ako znas prepoznati kvalitetu i posebnost. ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #407 na: 20 Siječnja, 2010, 00:55:09 »

Amfore????

jedan zanimljiv clanak za one koji nisu jos procitali..

http://www.mam-vin.com/pdf/114/tomci_iz_amfore.pdf
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #408 na: 20 Siječnja, 2010, 07:52:19 »

Hvala na preporukama.  ;D
Probal Simčića, šardonej, nije me oduševil nešto posevno, bilo je riječ o boci za nekih 20 eura.

Ove kaj si preporučil budem koštal, slovenska vina su dosta jeftinija u sloveniji, npr. crni pinot od Jože Kupljena sam neki dan u Mariboru
platil 6 EUR-a, mislim da je u zg oko 90 kuna.
Tak je i s drugim slovenskim proizvođačima
vidi, vidi  http://www.evino.si/

Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #409 na: 20 Siječnja, 2010, 13:39:20 »

tuzuki, koji chardonnay si pio, obican ili selekciju, koje godiste? ako si pio premlado onda je tu problem, ja sam tek prosle godine otvorio selekciju iz 2001, bilo je fenomenalno! sad imam selekciju 2004 i jos je cuvam u podrumu. bitno je i znati sta i kada pijes jer to nisu obicno proizvedena vina.. ovo se slazem sa cijenama, ja sam bio kod Kupljena doma u onom njegovom restoranu Taverna prosle godine krajem ljeta i vina su mu izvrsna, nas 4 popili 2 butelje, rizling (odlican) i sivi pinot (takoder jako dobar) i kupio 3 butelje za doma, cijena 4-8 eura, ovisno o sorti.
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #410 na: 20 Siječnja, 2010, 20:19:00 »

Ne sjećam se Ivane, mislim da je bio obična varijanta, sjećam se samo da me se nije posebno dojmio.
Jesi li probao vina od Gravnera?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #411 na: 20 Siječnja, 2010, 20:24:14 »

Ne sjećam se Ivane, mislim da je bio obična varijanta, sjećam se samo da me se nije posebno dojmio.
Jesi li probao vina od Gravnera?

obican chardonnay je "obican", koliko to moze biti od Simcica jer je ipak dobar. selekcija je macerirana po 4-7 dana u otvorenim drvenim tankovima bez dirigiranja temperature i vrenje na vlastitim kvascima, dozrijevano u drvenim bacvama razlicite velicine i na finom talogu, napunjeno u boce bez bistrila i filtracije i jos kad ga pustis da koju godinu dozori u boci.. mmm, fantazija, obavezno probaj ako imas priliku! ;)

nazalost nisam probao Gravnera, malo mi je preskup, oko 500 kn boca. jos bi i kupio 1-2 boce ali iskreno nemam bas najbolje drustvo s kojem bi mogao podijeliti te specificne vinske filozofije.. :(

jesi ti probao njegova vina?
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #412 na: 21 Siječnja, 2010, 08:01:33 »

Nažalost, nisam,
isto tak, malo mi je preveč dati 500 kn za bocu vina,
znam da je svojedobno bilo i nekih problema sa uvozom njegovim vina na hr tržište,
onak usput, ima sjajan festival hrane naziva Gusti Di Frontera u talijanskoj Goriciji, održava se krajem rujna, traje 3, 4 dana, po cijelom gradu su štandovi sa vinima, sirevima, ..., izlagači dolaze iz Francuske, Slovenije, Italije, Švicarske, Austrije, Mađarske, Njemačke plus cijela balkanska vasiona, bio tam pre 4 godine i guštao ko gujdek u blatu, pa kad se opet zaletim tam, obavezno budem prešel do Gravnera na čašicu razgovora
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #413 na: 21 Siječnja, 2010, 16:00:08 »

tuzuki, imao je problema sa uvozom kod nas jer mu je vino u skladu sa tehnologijom i nefilitracijom i nebistrenjem maglusasto do mutno a kao takvo po nasem (glupom) zakonu o vinu ne moze u promet pa su ga tu stopali par mjeseci.. sada vise nije tako mutno jer radi se o sljedecem, vino je bilo u drvenim bacvama na finom talogu i prije punjenja u boce, gravner bi taj talog promijesao da i on ude u bocu (jer prakticki puni boce rucno tako da cjevcicama direktno vino iz bacve ide u bocu) jer fini talog cuva vino posto on uopce ne sumpori vino. u novije berbe i u neka vina vise ne punu taj talog, tj. ne promijesa ga u bacvi prije punjenja pa je vino nesto bistrije. ali onaj ko ce odvojiti 500 kn za bocu trebao bi ipak znati
nesto o tom vinu i gravneru i specificnoj proizvodnji tako da bi mu to trebalo biti normalno sto vjerojatno i je ali zakoni ga zezaju (barem kod nas)..

sva sreca da je nedavno otvoren super konzum u ivanic gradu u mojoj blizini (oko 1 km) pa sam jucer kupio jednu finu buteljicu, zacudio sam se uopce da toga ima u konzumu.. :o pohvala za vino.

m.simcic - sivi pinot 07, kv, suho, 13,5% - nisam jos nikada pio simcicev sivi pinot i nakon ovoga mogu reci da mi je zao.. maceriran je 12 sati u inoxu i dozrijevan 8 mjeseci na finom talogu u inoxu. boja je tamnija jantarna, prakticki bakrena sa izrazitim rozastim i crvenkastim nijansama, kao u biti i sorta, na prvu je mozda malo cudna nekome ko nije upoznat sa tehnikom ali boja je zbilja prekrasna, odrazava sortu u potpunosti. miris jako dobar, razvijen, kompleksan, jako vuce na zrelo voce - nektarine, breskve i dinje, ima i malo zacinskih elemenata, osjeti se esencija sorte. okus dobro prati miris, izrazito pun, slastan ali suh, blago mineralan, zacudo ima i ok kiseline, vino je opcenito malo teze ili barem ostavlja takav dojam, dosta dugo traje ali je sve u svemu jako, jako dobro i posebno. 105 kn super konzum, 8,5/10
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #414 na: 21 Siječnja, 2010, 18:00:10 »

mogu se pohvaliti da sam danas kupio novo vino od obitelji Tomac, Amforu!

usput evo i pokoji clanak o tom vinu:

http://www.vjesnik.hr/Pdf/2008%5C04%5C09%5C21A21.PDF

http://limun.hr/afterwork/main.aspx?id=359501
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #415 na: 21 Siječnja, 2010, 22:38:36 »

Ivane, zanima mene cijela priča o vinu, pa sam tak nekak naišel na Gravnera, čital nešto, ima čak na jubito nekih filmića gdje on objašnjava svoju odiseju. Čak imam ideju da posadim neki vinograd i ....

De si kupil i kolko je došla Tomčeva Amfora?

Upravo pijuckam Cmrečnjak žuti muškat,2008, 12%, polusuho, ne svidja mi se nešto posebno, nema mineralnosti i "slanog" afertejsta kao njegov rajnski rizling, nema punoće, djeluje pomalo vodenast, ravan, fali tijela, miris solidan, okus solidan, no muškati su kraljevi aromatike, pa može to puno, puno bolje, tak da preporučam samo ak je netko fan polusuhih muškata  ;D

onak usput, jedno od najboljih bijelih vina koje sam probal je od sorte Muškat Otonel pravljen u suhoj varijanti, u mađarskoj, kod vinara kojem sam zaboravil ime, bilo je to davno 1999, no, vino je bilo tjelesno, masno, uljno, visokih alkohola, nevjerojatnog intenziteta sortnog mirisa i okusa, ludog aftertejsta koji je trajal satima, nevjerojatna stvar. E, da mi je sad boca tog nektara da si malo izniveliram nepce.

Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #416 na: 22 Siječnja, 2010, 00:54:20 »

Čak imam ideju da posadim neki vinograd i ....

i.. ???

De si kupil i kolko je došla Tomčeva Amfora?

narucio mjesani karton baticevih vina i jednu amforu od tomca preko miva-mohor trgovine - www.mohortrgovina.hr/vino.php?kateg=1

amfora je 180 kn + pdv, znaci 221 kn, dosta..

vec sam par puta napomenuo da od muskata niti ne ocekujem neko vrhunsko vino jer ono to niti nije, miris mu je jedini i ozbiljan adut, ostalo prosjek. i mora biti sa (po)vecim ostatkom secera.. 8)
Evidentirano

Tuzuki
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #417 na: 22 Siječnja, 2010, 15:04:54 »

Kad opet vidim deželu uzel budem par staklenki vo Batič.

Jer znaš da je ta tomčeva amfora rađena jednim djelom od starinskih pleševičkih sorti, a drugi dio čini oni šardonej?
Tomci su počeli naokolo kupovati stara trsja, te čokote stare oko 30 - 50 let rezati na malo. lucen + reznik ili samo reznik, da se dobi da kilo po trsu.
Pre nekog vremena si spomenul vina od Graber iz Bizeljskog, mene baš ne zanimaju predikati, no zanima me njegov žuti plavec, vino koje jako fale
u deželi, to je jedna stara autohtona sorta u zagorju i štajerskom djelu slovenije.

Vezano za vinograad, kalkuliram da posadim 1 ha trsja, parcleu bi ustupil jedan prijatelj, trebam napraviti analizu zemlje, stane cca 5000 čokota, nije mi probelm ispričati tu priču, no problem je kasnije prodati vino na tržištu  :-\ Jedina varijanta je ići na visoku kvalitetu, no opet, ko će dat npr 10 EUR u trgovini za vino iz zagorja?  ;D Ovo mislim ozbiljno. Stvar je naravno u glavama.
Istrijani, naprimjer, uspiju prodati sve kaj proizvedu i svak im čast na tome. Meni osobno gotovo sva njihova vina ne vrijede novce za koje se prodaju, no imaju priču, i imaju hrpu turista, izvrstan marketing, ....., a marketing radi čuda. Npr, Čotarova malvazija košta 100 kn, za moje nepce nema u istri malvazije koja bi bila ni blizu, iako, moram se ograditi, nisam još probal onu od Clai-a i od amforu od Kabole.
Tak da nisam ni sam na čisto sa ovom idejom o vinogradu. No, jako me zanima vino, vino je najjača veza između čovjeka i prirode.  ;)
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #418 na: 22 Siječnja, 2010, 17:33:03 »

Tuzuki, kolko kuzim ti se dosta cesto u Sloveniji, mogli bi se dogovoriti da mi dofuras pokoju buteljicu nekih vina kojih nema kod nas za kupiti a i tamo su mnogo jeftinija.. 8)

meni su sva vina od Batica medu najboljim bijelim vinima, izrazita posvecenost terroiru, sorti i vina su odlicna i specificna!

znam gotovo sve o toj amfori, 50% chardonnay i 50% starih plesivickih sorti iz starog vinograda sa mjesanim sortama, sve ti ja to pratim. ;) nisam pio zuti plavec ali koliko znam imaju ga bas tomcevi u tom starom vinogradu iz kojeg je grozde za amforu..

da li uopce znas sta vezano uz vinograd jer nije ti to bas tako jednostavno kako se cini, posaditi i proizvesti vrhunsko vino, stvar je mnogo mnogo kompliciranija..?

neka istarska vina vrijede toliko (uglavnom crna) ali malvazije mislim da ne, ali opet, cijene odreduje trziste i potraznja pa ako uspiju prodati sve po 70 kn zasto bi prodavali po 50..

nisam pio cotarovu malvaziju ali mislim da to ne mozes usporedivati jer istarski stil malvazije je svjeze, mirisno i jednostavnije vino dok cotar ipak radi nesto drugo i ima drugaciji stil.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #419 na: 23 Siječnja, 2010, 02:03:29 »

evo danas je bio curi rodendan pa sam otvorio jednu finu buteljicu crnog vina.. :) da, cura mi je rodena na samo vincekovo pa sad nek neko kaze da to nije sudbina! ;D ;)

jos jednom fala super konzumu na ovom vinu.. :-*

m.simcic - cabernet sauvignon 07, kv, suho, 13% - sluzbene stranice kazu da je vino macerirano 14 dana u inoxu i dozrijevano 8 mjeseci s time da je 30% vina odlezavalo u klasicnim 225 l barik bacvicama. intezivno tamne crvene boje, gotovo neprobojno, zivo i relativno gusto u casi, bistro. miris ispocetka malo prezelen, previse herbalnog (zelenog) i zacinskog elementa (minta, bijeli papar, mirodije) sa tipicnim mirisom dobrog caberneta. nakon pola sata se otvara miris koji sada djeluje mnogo manje zelen i zacinskih i ide u pravcu tamnog zrelog bobicastog voca, osjeti se blaga ukuhanost kao npr. kompot od visanja ili marelica.. vrlo blaga vanilija i utjecaj drva je gotovo neprimjetan. vinu definitivno treba dati da se ugrije i mozda ga cak i dekantirati da se bolje otvori. okus mrvicu bolji od mirisa, puniji, sortni, blago slasno ali suho, dobre kiseline, tanini relativno blagi i ne u pretjeranog kolicini, mozda ipak malo prejednostavan, mislim da mu treba jos vremena u boci. 105 kn, 7-7,5/10
Evidentirano

Str: 1 ... 26 27 [28] 29 30 ... 81 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!