Da iznesem svoje skromno iskustvo,prošle godine sam se raspitivao o što točnijem "kućnom"mjerenju ostatka neodvrelog šećera,bila je i rasprava na forumu koju sam potaknuo,kupio refratktometar i naručio iz Amerike hidrometar te je rezultat sljedeći:refraktometar je stao na 8 brixa i ne mrda dalje dok je hidrometar došao do nule,(3 različite bačve fermentacije)-zaključak : HIDROMETAR
Pa sta si ko neka zena zeljan paznje da se bas moraju komentirati tvoji postovi?! Hidrometar nula, refraktometar nula, kemijska analiza + organoleptika = 10.
U ovo doba to je po meni među naj važnijim stvarima,neću valjda savaka 2 dana trčat u laboratorij,ja radim vino za sebe a i većina ljudi ovdje
Glupost. To ti je bitno samo zelis tocno znati koliko imas ostatka secera. A ne znam sta ti tocno znaci brojka 3,5 ili 5,2g/l? Ako ti je vino organolepticki ok sad, s vremenom ce biti jos bolje. Hidrometar i refraktometar su samo prirucni alati...
cca 202 g u berbi,- 35-40 g/9,5 brix/=10,2 alk više manje .doduše kao što sam rekao ženski dio obitelji je prezadovoljan.
Glupost je tvoje dodavanje fruktoza ,sorbata i ko zna čega sve ne i onda prodaja a ne to što ja želim zaustaviti vrenje malo ranije a ne radim ni to ali me zanima.
Ne razumijem te vaše mjere pogledajte malo ovu tablucu gdje je 9,99 Brix = 84 g/l šečerahttp://www.agrologistika.hr/osx/hr/c12/Refraktometri/
Ok očito da mi o temi neproreli šečer u vinu treba mala poduka. našao sam tablicu Brix neprovreli šečer g/l normalne i posebne berbe. sada me interesira slijedeće:Moj chardonnay ima ostatak šečera 27 Oe dali se to može mjeriti u Oe i koliko je to Brix %. molio bi vas da mi tu malo pomognete. Možda ima o tome više na forumu pa ako mi možete pomoći to naći, ili objasniti.hvala
Oe podjeli sa 4,25 i dobiješ brix-eKod tebe je to 6,352 brix-a. Pogledaj po tabeli za izračunavanje neprovrelog šećera u vinu .