Evo me prvi put, pregledao sam dosta interesantnih pitanja i odgovora, ali ne i ono što mene zanima.Ima li netko iskustva sa sortom Maraština (Rukatac). Imam iskustva nekih 5 - 6 god i rado ću poslušati sve pametne prijedloge. Inače radim kontrolirano vrenje, odabrane kvasce i opet mi se dogode problemi, evo ove godine sam imao mirisa po sumporovodiku, jedva sam ga se riješio, ali sa zračenjem je otišao i miris i arome... Inače vino mi bude sasvim ok i zadovoljan sam ali mislim da može bolje jer imam vrhunsko grožđe sladora 21-22.
Sumporio sam kalijevim metabisulfitom 6-7 gr/100 l (40 gr/600 l), ...kasno... nakon muljanja i odvajanja peteljkovine odstajalo je cca 6-7 h na dropu, otočeno, prešano, i sumporeno tek pri lijevanju u inoxicu uoči taloženja cca 20 sati sa bentolitom. Inače sumporim sa 10 gr/100 l i to odmah nakon muljanja i bude ok, ali ove godine ide "stručnjak" pametovati sam sebi i eto.Grožđe je bilo sa 21 šećera nisam dodavao vodu, drugo vino Debit bilo je 19 i ono sam radio istom procedurom i ono je davalo na suporovodik. Eto spasio sam dosta vjetrenjem, ali otišli mirisi. Doduše u Maraštini je već alkohol povukao miris i malo se ipak čuje.Vrenje je bilo kod oba vina na 12 - 16°CKoje vino bi bilo donekle usporedivo sa Maraštinom?Hvala na odgovorima.
Jel tko ikad radio sur lie vino? Zanimaju me iskustva i detalji, ako netko može pomoći
E super Ivane. Zanima me taj fini talog. Jesi li prvo taložio mošt u nekoj drugoj posudi, pa onda otaložen mošt stavio na vrenje u barrique? Kako često si na početku miješao talog? Kako si izbjegao H2S?