bok,pospremanje je islo ovako:muljanje (s odvajanjem peteljki)prešanjesumporenje mošta i taloženje 24h (bez dodatka bistrila)odtakanje u bačvetek tada dodan je bentonit, hrana za kvasce, kvasci... ne pitaj me razlog zašto. To je "tehnologija" koju sam preuzeo od djeda.Prije prvog pretoka dodao sam želatinu i SILFLOCK. Sad čitam na forumu da želatini treba 20-ak dana da odradi svoj posao. Ja nisam toliko dugo čekao pa može biti da je zbog toga vino ostalo magličasto i pre-gorko.što sad?thnx
Nijedan beta enzim ne može kod grašđevina napraviti čudo, zapravo, može malo, jako malo, bez obzira o kojem se radi.
Ideja je zanimljiva, imaš jedan drukčiji put koji traži puno rada i vremena, a bazira se na introduciranju novih klonova u vinogradarstvu. Evo ti jedan primjer, postoji tzv. klon mirisnog chardonnaya. Nisam nikad probao takvo vino, ne znam kakvo je u odnosu na običan ch, ali postoji. U biti većina ovih sorata koje kupujemo u rasadnicima su većinom poboljšani klonovi matičnih sorata. Većinom se baziraju na boljoj rodnosti, ali ima i onih kojima je pojačana i aroma,boja i još neke stvari. Tu su mogućnosti dosta velike, a razvijaju se svakim danom sve više. Također križanjem određenih sorata možeš isto dobiti poboljšane odlike. Jedan od najpoznatijih križanaca i po meni vrlo fino vino je incroce manzoni bijeli. Možda se i kakav naš aromatičniji klon pojavi što i ne bi bilo čudno s obzirom na broj autohtonih sorata koje imamo, posebno dalmatinskih. S upotrebom moderne vinarske tehnologije ko zna šta bi se dalo izvući.
pa iskreno načelno je ista vrsta.no ovaj je po mojem mišljenju puno kvalitetniji i jači.
e a od kud si gancarlo?