VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 22:08:06

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2007. - Prskanje (zaštita vinograda)
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 [2] 3 4 ... 24 Dolje Ispis
Autor Tema: 2007. - Prskanje (zaštita vinograda)  (Posjeta: 147270 puta)
crava
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #15 na: 23 Veljače, 2007, 18:32:05 »

pozdrav
daj pišite sa čim pošpricati kad se obreže, neznam čiji da program zaštite pratim? chromos, herbos, pinus svaki po svojem pun mi ih je k..
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #16 na: 23 Veljače, 2007, 18:55:17 »

Nijedan program nemoj pratit 100 posto . Radi po svojem receptu i iskustvu. Nijedan nije potpun, svakome fali nešto.
Osnovno nakon rezidbe: crveno ulje, poslije toga oleo ultracid s bakrom u otvaranju pupova, iza toga thiodan i sumpor protiv grinja, dalje folijarno s mikroelementima, a u 5 mjesecu izbor preparata za peronosporu i pepelnicu je stvar pojedinca.
Evidentirano

Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #17 na: 23 Veljače, 2007, 23:07:14 »

Uz jednu napomenu da se oleoultracid više ne proizvodi tak da su na policama starije zalihe ;D
Neki dan me umalo šlag nije strefil kad san uša u poljoapoteku, crveno ulje poskupilo na 70kn... još malo pa će se bakar prodavat pod zlato >:(
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #18 na: 24 Veljače, 2007, 03:27:22 »

Ako se ne nađe, vrlo jednostavno je to riješit miješanjem bijelog ulja i perzistentnog i dubinskog insekticida.
Koji su to? Preporučam Talstar od piretroida (bifentrin) i Chromgor(dimetoat) od organo fosfornih insekticida.
Nije mi stvarno jasno, zašto nema dozvolu za 2007. Trebalo bi se naći starijih zaliha.
Vjerojatno trebaju čekati da dobe licencu za tekuću godinu.
Tnx Vinofil!
Evidentirano

kika
Guest

Email
« Odgovor #19 na: 02 Ožujka, 2007, 11:00:26 »

protiv crne pjegavosti u fenofazi mirovanja vegetacije treba koristiti bakrene preparate sa većim udjelom bakra i  do 3x  jačoj koncentraciji, npr. nordox, champion (50-70 % bakra), dok galica sadržava samo 20 %. S tim tretirati 2 x, a kad krene vegetacija, kad su mladice 5-10 cm može se koristiti i rival, mankozeb ili antracol wp. Važno je svu zaraženu rozgvu iznjeti iz vinograda i spaliti jer su te šibe potencijal bolesti.
Evidentirano
kika
Guest

Email
« Odgovor #20 na: 02 Ožujka, 2007, 11:29:25 »

Oleo ultracida više neće biti, a od 2008. niti endosulfana (Thiodan, Global), ali će se još tijekom 2008 prodavati stare zalihe. U EU je zabranjen, a mi se pripremamo za Eu. Talstara pod tim nazivom više nema već Astro (proizvodi Herbos). Jedino što preostaje je Bijelo ulje, diazinon (Moris, Beker), čak može ii Metasystox. Poželjno je k Crvenom ulju dodati neki bakreni preparat, npr. Cuprablau ili Nordox ili Champion jer CU sadrži samo 10 % bakra, a sada je poželjno da ide jača koncentracija bakra protiv crne pjegavosti.
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #21 na: 05 Ožujka, 2007, 16:09:19 »

Zahvaljujem na ispravku i dodatku. Vidjet ćemo dalje kako će ići, mijenja se hrpa toga.
Ja sam uspio naći oleo-ultracid, naći ću valjda i endosulfana za ovu godinu.
Bijelo ulje isto više nije jeftino, litra košta negdje 30 kn, a ide ga 3-4%.
Crveno ulje, litra košta 75 kn i neću ga koristiti više jer si sam jeftinije i bolje napravim!
Ovo je točno da sadrži i crveno i plavo ulje samo 10% bakra.
Npr. Nordox sadrži 75 % bakra, a Cuperblau 35%.

Za crveno ulje - bijelo ulje 3% + Nordox 0,2%.
Za plavo ulje - bijelo ulje 3% + Cuperblau Z  0,8%
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #22 na: 05 Ožujka, 2007, 16:25:34 »

Razor kaj si ti doktoriro na sredstvima za zastitu vinograda..?! 8)
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #23 na: 05 Ožujka, 2007, 16:47:38 »

Trebaš vidjeti moju "privatnu" apoteku u spremištu.
Ma, i struka i hobi !
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #24 na: 05 Ožujka, 2007, 19:54:01 »

Ja ću isto za koji dan sad dok miruje vegetacija sa bijelim uljem+Nordox jer je to crveno ulje bezobrazno skupo,to je kombinacija sa Herbosovog letka, samo mi nije jasno zašto Chromos u svom letku za sadašnji stadij preporuča samo Cuprablau Z ???
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #25 na: 05 Ožujka, 2007, 21:57:46 »

Herbos ti proizvodi bijelo, crveno i ,ne znam sad jel ga još ima, plavo ulje.
Chromos i Herbos se ne trpe jer su konkurentske firme.To je razlog.
Da stvar bude gora svaka ima svoj program zaštite gdje nema konkuretnih proizvoda.
To se odnosi i na druge firme. E, sad ni jedan program zaštite nije potpun. Chromos ti preporuča ono što on ima, dakle proizvodi ili distribuira, isto tako i Herbos i druge firme.
Vidio sam puno programa zaštite vinove loze : Chromosov, Herbosov ,Bayerov, Veterinin ( Pliva nekad), Syngentin i još neke i nijedan nije potpun. Nešto imaju, nešto nemaju ili imaju lošije sredstvo.
Treba uzeti od svega ponešto i sklepati vlastitu listu. Ako se na taj način gleda, onda je spektar proizvoda potpun. I dobro je svake godine ne koristiti uvijek jedno te isto, već povremeno mijenjati.
Evidentirano

Zagorac
Zaštita u vinogradu
aktivni član

Email
« Odgovor #26 na: 05 Ožujka, 2007, 22:10:32 »

Razor,štima to, da treba mijenjati i kombinirati i to nije lak posao ni onome koji je stručan o tome, a kamoli nekom koji se prilagođava onom što mu veli djelatnik u apoteci kome je više manje svejedno, o tome smo raspravljali i prošle godine u ovo doba, nego me zanimalo konkretno, a gledao sam oba letka ako je sad faza mirovanja i ako Nordox i Cuprablau Z suzbijaju crnu pjegavost,z ašto bi prema Herbosu trebalo dodati bijelo ulje protiv jaja crvenog pauka i štitastih uši, a prema Chromosu je dosta samo Cuprablau Z ili Bordoška juha?
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #27 na: 05 Ožujka, 2007, 23:47:51 »

Piše i u programu Chromosa na netu Cuprablau + odgovarajuće mineralno ulje samo nešto kasnije.
Prije su oni koristili Oleo Ultracid koji se koristi u fazi otvaranja pupova, a sad se izbacuje s tržišta.
Svakako je dobro koristiti kombinaciju bakra i bijelog ulja, posebno nakon rezidbe.
A, po potrebi se može ponoviti i u otvaranju pupova, s  nižom koncentracijom bakra i dodatkom insekticida - gore je nekoliko izbora napisanih za zamjenu.

Evidentirano

kiki
Guest

Email
« Odgovor #28 na: 09 Ožujka, 2007, 11:49:04 »

Lijepi pozdrav svim vinogradarima. Novi sam na forumu, imam vinograd u okolici Ðurđevca, koji je porezan, povezan i skinuta stara kora sa trsova (750 kom.). I nakon toga sam ga pošprical sa 3 puta jačom koncentracijom gotove borboške juhe, znači prije 10 dana. Sada planiram nakon nekih 20 dana još jednom pošpricati sa crvenim uljem (kupio po stari cijeni). Da li bi mogao još u crveno ulje staviti Oleo-ultracid.. molim pomoć hvala....   
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #29 na: 09 Ožujka, 2007, 13:01:16 »

Nemoj to raditi jer nema smisla. Crveno ulje se pretežno koristi u mirovanju vegetacije, a oleo ultracid u otvaranju pupova. I jedno i drugo ti sadrži bijelo ulje.
Ako i ideš s crvenim uljem nakon otvaranja pupova, moraš smanjiti koncentraciju napol.

Ako želiš sve u jednom, bolje dodaj bakra u oleo - ultracid i prskaj u otvaranju pupova.
Evidentirano

Str: 1 [2] 3 4 ... 24 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!