Evo, rijesio i sustav za hladjenje mosta tokom burnog vrenja. prijatelj mi dao aparat za tocenje piva koji hladi vodu na 2-3 C i ta hladna voda kruzi po duplom plastu inoks spremnika (1100 l). Dupli plast ima oko 3 litra vode, a u aparatu se hladi oko 30 litara vode. Pokus je pokazao da aparat hladi vodu za 1C u dvije minute /snaga oko 1 kW). Znaci most ne bi smio nikako vise grijati vodu nego sta ga aparat moze hladiti. Slijedeca berba ce ipak dati konacan odgovor o efikasnosti sustava.....
hja,samo kaj mi imamo problema sa hlađenjem,a ne zagrijavanjem A kaj se tiće mjerenja....pa nas ni ne zanima "baš ono u tisućinku",al da samo tu negde
Ozbiljno ?A kaj vi vinari radite kad vam je u kleti -5 jer je vani -18, a vino negdje oko 1 C. Niš po običaju, sutra je opet "moje " vino bolje od susedovog.klasika
Razmisli o Pex-Al cijevima. To su cijevi od aluminija, sa unutarnje i vanjske strane obložene plastikom. Lako se rukom savijaju, a inačeih obično i dobiješ u dužini od 25 metara već namotane. Samo poravnaš krajevce koliko Ti treba. Cijena 16mm cijevi, unutarnji promjer je 12 mm je od cca 6Kuna do 10 Kuna po dužnom metru. Bauhaus i Baumax su skuplji, a ja sam najjeftinije kupio u Ferotermu. Uz njih imaš fitinge koji odgovaraju standardima za vodu. Pitaj prodavača.Neznam samo da li je plastika dobra u moštu(vinu).