a sta to nije tacno
el ima tko kakvu ideju kako bi mogao hladit podrum tjekom fermentacije jel ovi dana cu uzet jos 3 inoksice od 600litara tad ce bit 6-7 000 lit mosta u onom malo podrumu dice se temperatura uffs zaleđenim bocama nemogu ipak je to malo previše vinanekako ga poljevati vodom ili neka druga ideja
aha kuzim sta mislis da se voda cjedi niz stjenku inoksice a da tkanina uspori taj pad vode da se voda malo duze zadrzi na buretu tj da pokupi tu toplinu imam vodu i imam odvod iz podruma nesto cu skemijat ovi dana[/quote SVRHA TKANINE JE DA RASPODIJELI VODU PO VOLUMENU CIJELE BAČVE, JER ZNAŠ I SAM AKO TI JE IMALO TANK NAGNUT NA JEDNU STRANU VEÆI DIO VODE ÆE TI ODVUÆI NA TU STRANU............
a upravo jučer i danas mi postavljaju sustav za kontroliranu fermentaciju
ko to, koji sistem, za koliko litara i bacava, koliko para..??
A zašto sprečavati burno vrenje Valjda si mislio na snižavanje temperature mošta za vrijeme tog vrenja. Led u bocama je najjeftinije i najpraktičnije rješenje ako nemate sustav. Znam da je vikendašima nezgodno ali burno vrenje traje relativno kratko,vrijedi se potruditi oko toga Ja nemam ni vrenjaču ni foliju na bačvama. Dok traje burno vrenje držim samo poklopac,co2 u toj fazi je dovoljna zaštita.Kada se ono malo smiri stavim plivajući pokopac bez ulja koji dan i kada vidim kako se ponaša mošt onda i ulje i to je sve. Tiho vrenje se bez problema može odvijati još desetak dana kroz to ulje,probleme nisam uočio. Bitno je procijeniti kada staviti plivajući poklopac da se ne bi desilo da se potopi zbog pjene.Ovo o vrenjačama molim nastaviti u odgovajućem topicu.
kak spriječiti burno vrenje?Naime, nemam mogućnosti izvesti kakav sistem za hlađenje s vodom kaj je već prije opisano (nemam vodovod ni potok ni izvor blizu,a nemam ni sifon za odljev u podrumu)Sve kaj sam ja do sad radil je stavljanje flaša s ledom, sad je pitanje koliko to zapravo pomaže na inox od 400 l nprZa vrijeme burnog vrenja ima li smisla staviti sumpora da uspori vrenje, tak i tak ga ne može prekinuti, to sam par put prakticiral prošle godine..?za vrijeme burnog vrenja dal uopće treba stavljati gumu oko poklopca ili zamati poklopac folijom?Nebi trebalo biti dovoljan samo poklopac i vrenjača na inoxu? pa si čitao prije i lani sam pisao da ja samo ulje imam odmah gore...ono je normalno izolator od zraka, a i uteg tako da nema ni pjene, već samo idu mjegurići kroz njega van...poklopac gore da nejudu mušice unutra...