VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
08 Lipnja, 2026, 22:30:38

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Hlađenje vina i mošta
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 ... 26 Dolje Ispis
Autor Tema: Hlađenje vina i mošta  (Posjeta: 218469 puta)
shogun
Mlađi novak
*

Email
« na: 09 Siječnja, 2007, 12:25:34 »

Svima, pozdrav,
Moje pitanje dali netko koristi metodu zaleđivanja mošta?
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #1 na: 09 Siječnja, 2007, 15:48:53 »

svima, pozdrav, prvo je bila provjera send-a.
Moje pitanje dali netko koristi metodu zaleđivanja mošta?

pozdrav. ovdje na forumu vjerojatno nitko, ali koliko ja znam to koriste Matosevic i Kozlovic za svoje poluslatke muskate. zasto te to zanima?
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 10 Siječnja, 2007, 12:11:58 »

zato kaj ja isto to radim već duže vrijeme, no interesira me u kojim momentima drugi stavljaju isto.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #3 na: 10 Siječnja, 2007, 12:26:04 »

zato kaj ja isto to radim već duže vrijeme, no interesira me u kojim momentima drugi stavljaju isto.

sori ali nisam bas shvatio ovo pitanje.. pa reci sta te zanima tocno pa cemo ti probati odgovoriti.
Evidentirano

shogun
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #4 na: 16 Siječnja, 2007, 10:34:30 »

ovako.
interesira me u kojem trenutku najbolje stavljati zaleđeni mošt?
ili ovako Ivane (tebi upućujem pitanje)
Čuo sam a ove godine i probao staviti (prethodno otaloženi - čist), zaleđeni mošt u gotovo od fermentirano vino koje se je smirilo. Isti sam stavio u trenutku kada sam stavio i bentolit+mošt želatinu. Mene interesira dali imaš iskustva po tom pitanju i dali sam napravio ok, jer za razliku od prethodnih godina vidim bolje rezultate. Znači vino mi je od fermentiralo na preostalih 3 % šećera a nakon dodavanja mošta koji je u međuvremenu pri fazi fermentacije bio zaleđen, dobio sam konačnih 4% šećera u vinu.
Dali je takav postupak ok, te dali isti poboljšava okus aroma i sl.
lp
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #5 na: 20 Siječnja, 2007, 18:59:18 »

ovako.
interesira me u kojem trenutku najbolje stavljati zaleđeni mošt?
ili ovako Ivane (tebi upućujem pitanje)
Čuo sam a ove godine i probao staviti (prethodno otaloženi - čist), zaleđeni mošt u gotovo od fermentirano vino koje se je smirilo. Isti sam stavio u trenutku kada sam stavio i bentolit+mošt želatinu. Mene interesira dali imaš iskustva po tom pitanju i dali sam napravio ok, jer za razliku od prethodnih godina vidim bolje rezultate. Znači vino mi je od fermentiralo na preostalih 3 % šećera a nakon dodavanja mošta koji je u međuvremenu pri fazi fermentacije bio zaleđen, dobio sam konačnih 4% šećera u vinu.
Dali je takav postupak ok, te dali isti poboljšava okus aroma i sl.
lp

odmah da ti kazem da nemam iskustva sa takvim postupcima kakve si ti radio, ja sam mislio na nesto sasvim drugo. ali ne razumijem zasto ti to sve radis, koja bi svrha trebala biti? znaci podigao si ostatak secera u vinu, ok, ali ako si htio vino sa ostatkom secera to si mogao dobiti na laksi nacin. a ovo da poboljsava okus i aromu ne znam po kojoj bi to logici trebalo biti tako..
Evidentirano

Vik
Guest

Email
« Odgovor #6 na: 07 Kolovoza, 2008, 21:53:34 »

Cuo sam da se zaledjeni most moze kasnije koristiti za pravljenje rakije.
Mora li most da zavrsi sa vrenjem ili moze vrenje da se zaustavi i zaledi?
Hvala.
Evidentirano
Quercus
Moderator
Novak

Email
« Odgovor #7 na: 11 Kolovoza, 2008, 07:14:47 »

Nisam razumio pitanje?
Osnovno je da šečer prefermentira u alkohol što je poanta proizvodnje rakije, inače nema smisla
Evidentirano
soundofsilence
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #8 na: 11 Kolovoza, 2008, 07:46:20 »

Hm a ja cuo da kada se grožđe ispreša-znači mošt se zaledi u velikim stožcima naopako okrenutim i kada se počne topiti voda=led ostaje pri vrhu a mošt se otopi prije i dobiva se puno veća koncentracija prirodnog šećera i minerala u manjoj količini,dakle bolji finalni proizvod...
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #9 na: 11 Kolovoza, 2008, 17:44:02 »

Hm a ja cuo da kada se grožđe ispreša-znači mošt se zaledi u velikim stožcima naopako okrenutim i kada se počne topiti voda=led ostaje pri vrhu a mošt se otopi prije i dobiva se puno veća koncentracija prirodnog šećera i minerala u manjoj količini,dakle bolji finalni proizvod...

a sta mislis kako se presaju ledene berbe..!? grozde je smrznuto, dio se odvoji kao led a ostaje gusti sirupasti most koji daje ledeno vino. samo se led ne topi jer se sve mora desavati na minimalnoj temperaturi od -7°C.
Evidentirano

Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #10 na: 15 Listopada, 2008, 22:17:01 »

Kolega,daj molim te, ako nije tajna opiši malo postupak s zaleđenim moštom,detaljnije,što i kako,koje količine na hl,kakve posude,kada dodavati mošt?
Shogun,isto bi i tebe molio !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #11 na: 21 Siječnja, 2010, 15:40:58 »

Iako da imamo mogucnost hladne stabilizacije vjerojatno nebi koristili filter nit bilo kakva sredstva za bistrenje.

a jel imas sistem za hladenje?
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #12 na: 21 Siječnja, 2010, 16:29:16 »

Ma kakvi, ali rado. Mislim temperatura vina je sad nekih 4°C kad su bile one niske temp u 12mj. bilo je i nize, ali ipak bi bilo idealno kad bi bar 5 dana bila ispod 0.
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #13 na: 21 Siječnja, 2010, 16:47:02 »

Ma kakvi, ali rado. Mislim temperatura vina je sad nekih 4°C kad su bile one niske temp u 12mj. bilo je i nize, ali ipak bi bilo idealno kad bi bar 5 dana bila ispod 0.

to bi bilo idealno za stabilizaciju ali za samo vino bas i ne jer je preveliki stres.. onda kak hladis u vrenju, ili ne hladis uopce..?
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #14 na: 21 Siječnja, 2010, 17:26:17 »

Ne hladim uopce. Nemam uvjete za to, zato i jesam pobornik drveta za kipnju, a inoxa za cuvanje. Bar kod mene u podrumu.
Kako mislis da steti vinu? Jel znas pricu o Miklauzicevoj Dunji? ;D
Evidentirano

Str: [1] 2 3 ... 26 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!