svima, pozdrav, prvo je bila provjera send-a.Moje pitanje dali netko koristi metodu zaleđivanja mošta?
zato kaj ja isto to radim već duže vrijeme, no interesira me u kojim momentima drugi stavljaju isto.
ovako.interesira me u kojem trenutku najbolje stavljati zaleđeni mošt?ili ovako Ivane (tebi upućujem pitanje)Čuo sam a ove godine i probao staviti (prethodno otaloženi - čist), zaleđeni mošt u gotovo od fermentirano vino koje se je smirilo. Isti sam stavio u trenutku kada sam stavio i bentolit+mošt želatinu. Mene interesira dali imaš iskustva po tom pitanju i dali sam napravio ok, jer za razliku od prethodnih godina vidim bolje rezultate. Znači vino mi je od fermentiralo na preostalih 3 % šećera a nakon dodavanja mošta koji je u međuvremenu pri fazi fermentacije bio zaleđen, dobio sam konačnih 4% šećera u vinu. Dali je takav postupak ok, te dali isti poboljšava okus aroma i sl.lp
Hm a ja cuo da kada se grožđe ispreša-znači mošt se zaledi u velikim stožcima naopako okrenutim i kada se počne topiti voda=led ostaje pri vrhu a mošt se otopi prije i dobiva se puno veća koncentracija prirodnog šećera i minerala u manjoj količini,dakle bolji finalni proizvod...
Iako da imamo mogucnost hladne stabilizacije vjerojatno nebi koristili filter nit bilo kakva sredstva za bistrenje.
Ma kakvi, ali rado. Mislim temperatura vina je sad nekih 4°C kad su bile one niske temp u 12mj. bilo je i nize, ali ipak bi bilo idealno kad bi bar 5 dana bila ispod 0.