VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 00:01:35

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinogradarstvo
| |-+  Arhiva
| | |-+  2012. - Prskanje (zaštita) u vinogradu
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 40 Dolje Ispis
Autor Tema: 2012. - Prskanje (zaštita) u vinogradu  (Posjeta: 243645 puta)
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #315 na: 30 Svibnja, 2012, 15:41:32 »

Lani smo inače puno raspravljali i o FRAC-u i o rezistentnosti, o redoslijedu prskanja i godišnjem broju prskanja pojedinih preparata ili grupa preparata. Pa koga to malo više interesira neka si pogleda pod Arhiva/2011 - Prskanje ( zaštita ) u vinogradu!
Evidentirano

Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #316 na: 30 Svibnja, 2012, 18:46:20 »

@Podrumar, znam kad je to bilo, pošteno si mi digao živac ne znam jesi ti ili ko drugi!

Ja sam sigurno, nema tko drugi biti. Ako ništa drugo barem sam nešto korisno naučio iz svega toga.

Evidentirano
riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #317 na: 31 Svibnja, 2012, 18:29:41 »

uspio danas ponovit  jučerašnje prskanje:forum star+vivando
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #318 na: 01 Lipnja, 2012, 19:42:39 »

Obavijest vinogradarima

S obzirom na trenutne vremenske uvjete nemojte čekati završetak cvatnje za prskanje. Zaštitu treba ponoviti svakih 10 do maksimalno 12 dana ovisno o sredstvu za zaštitu bilja koje koristite od prethodnog tretiranja. Prognoza nije dobra za dalje. CDA uređaji za bilježenje bolesti doslovno "luduju". Niže su temperature i cvatnja će se odužiti. Prvenstveno je peronospora, dakle plamenjača problem.
Tretiranje je potrebno izvršiti sistemicima, odnosno kombiniranim kontaktno-sistemičnim preparatima. Pripazite na dozvoljeni godišnji broj tretiranja navedenim preparatima!
Zahvaljujem na pažnji! ;)
Evidentirano

skip
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #319 na: 01 Lipnja, 2012, 20:44:44 »

do sada prskano:
06.05. mankozeb+cosavete
12.05. mikal flash+chromosul
26.05. mikal flash+chromosul
što dalje? razmišljao sam da iduće prskanje bude mikal premium+chromosul, ili da šibnem nešto drugo.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #320 na: 01 Lipnja, 2012, 21:38:26 »

Može mikal P i sumpor. Naravno ako pepelnica nije prisutna.
Evidentirano
Podrumar1987
aktivni član

Zagorje-Vinogorje Klanjec

Email
« Odgovor #321 na: 02 Lipnja, 2012, 10:17:52 »

Kod mene je jučer navečer palo 57 l/ m2 kiše. Prije 7 dana bilo je prskanje sa Forum star+Folicur+sumpor. Jučer prije kiše bio u kontroli i nisam primjetio nikakve zaraze. Pronašao prvi vrganj što znači da je bolest stigla u vinograde...
Evidentirano
goranin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #322 na: 02 Lipnja, 2012, 21:58:49 »

U Četvrtak 31.05.2012 spricao sa Ridumil MZ 68 WG,  Systhane i Demitan poslije toga Bor uh u zadnji čas jer danas kiša a i idučih dana prognoza nije bolja nisam zapisao Chardonai i Pinot krenut će u punu cvatnju za par dana tako da mislim da mi je ovo špricanje pogođeno. Nadam se da se cvatnje zbog vremena neće previše produžiti. Najavljuju od srijede bolje vrijeme pa mislim da će biti ok. ;)
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #323 na: 03 Lipnja, 2012, 16:12:08 »

Kod mene je jučer navečer palo 57 l/ m2 kiše. Prije 7 dana bilo je prskanje sa Forum star+Folicur+sumpor. Jučer prije kiše bio u kontroli i nisam primjetio nikakve zaraze. Pronašao prvi vrganj što znači da je bolest stigla u vinograde...

Bilo bi dobro da ponoviš u srijedu nakon ove kiše šta ide s jugom pon na utorak. Prskao sam i ja 25.-og i sad ću morati u srijedu 6.-og ako bude sve ok s vremenom ( 12.dan)
Nabrao sam već barem 3 kile poljskih pečurki okolo po travnjacima i livadama u deset dana, ne znam sa čime ih već sve nisam jeo ;D
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #324 na: 03 Lipnja, 2012, 22:58:24 »

Deseti dan od korištenja Profilera u uvjetima poč. cvatnje i nepovoljnog vremena, dakle svako popodne pljuskovi, odnosno rose po noći koje izazivaju sekundarne infekcije. Još se pošteno osjeti po rukama i nema ni traga bolesti :P
Evidentirano

Brajda
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #325 na: 04 Lipnja, 2012, 17:57:58 »

Jučer sam prskao sa Mikal Premium + Folicur  + tekući sumpor. Najavljivali su kišu, ali izgleda da je neće biti previše ovdje u Istri.
Evidentirano
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #326 na: 04 Lipnja, 2012, 21:25:52 »

Jak napad pepelnice sam zapazio jučer na korovu uz među ! Nema opuštanja. Cvatnja prolazi uredno. Zadnji špric bio 30., pod kraj tjedna s ozbiljnim preparatima za sve tri bolesti !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #327 na: 05 Lipnja, 2012, 08:07:26 »

U mladom vinogradu registrirao napad peronospore na deset, dvadeset trsova (od 4000) te nešto malo stjenice i na 2-3 grinje (što je velik napredak spram prošle godine). Sada špricao Mikal Premiumom, nadam se kakvom takvom stop efektu, prije toga Mikal Flash, koji se očito pokazao nedoraslim uvjetima.
Evidentirano
Vinofil
Moderator
aktivni član

Vrgorac

Email
« Odgovor #328 na: 05 Lipnja, 2012, 08:30:20 »

Do pojave simptoma bolesti mikal flash je najbolji preventivni fungicid za peronosporu. 10 trsova na 4000 je toliko zanemarivo da nije vrijedno ni spomena.
Preporuka je i bila na forumu da se krene sa sistemicima sa stop efektom,forum-starom-melody duom-mikal premiumom-profilerom prije 7-8 dana.
Evidentirano
Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #329 na: 05 Lipnja, 2012, 12:47:15 »

Zanemarivo je, ali radi se o mladom vinogradu, nevolja se začas proširi, pogotovo na slabije trsiće. Ali kao što rekoh, stanje je općenito osjetno bolje nego prošle godine, kada ih je mučila suša, pa se bez obzira na sušnije uvjete, teže izlazilo na kraj s bolestima. Samo špricanje je tempirano na sam početak cvatnje staroga vinograda (12 dana nakon prethodnoga je ispalo), tako da je mladi već u cvatu, ali mi to trenutačno kod njega i nije baš bitno. Za pepelnicu na pola korišten Crystal, kojega mi je nestalo, pa sam ostatak stavio Collis, iako nije bio u planu prije cvatnje, No što je, tu je. Radije bih sa Sabithaneom, kojega imam u zalihi, ali ne ide s Mikalom, na moju žalost. Općenito je taj Sabithane nevolja jedna, teško ga je kombinirati. Htio sam ga s Ridomilom gold MZ, ali sam onda primjetio napomenu da miklobutanil ne ide s metalaksilom! Sve u svemu, ići će zajedno sa Baldom M iza Foruma Stara i Collisa.
Evidentirano
 Str: 1 ... 20 21 [22] 23 24 ... 40 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!