VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 20:13:17

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Dodavanje destiliranog vina u mošt
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: [1] 2 3 Dolje Ispis
Autor Tema: Dodavanje destiliranog vina u mošt  (Posjeta: 20260 puta)
maslow
Mlađi novak
*

Email
« na: 21 Rujna, 2011, 19:00:15 »

Kad sam pokojnog djeda pitao kako su prije doslađivali mošt kad nije bilo jeftine saharoze djed je odgovorio da su dodavali staro vino ili destilat (vinjak) prije fermentacije. Ako se dobro sjećam on je spominjao dodavanje 5 - 6 litara rakije od vina 20 gradi na 100 litara mošta prije vrenja. Ja sam već prepekao staro vino, pa mogu jedino dodati destilat. Zanima me da li ću na ovaj način smjeti izbjeći dodavanje vinobrana u mošt za taloženje. Da li će destilat unijeti neželjene mirise u buduće vino. Očekivani slador ružice i frankovke je oko 16 po Bomeu.
Evidentirano
pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #1 na: 21 Rujna, 2011, 19:09:20 »

To je ona shema da imaš u moštu iznad 4 vol alkohola mislim, koji ubijaju divlje kvasce.
Probaj pa nam javi kaj se dogodilo, mene ful zanima. Neznam baš da se to radi s rakijom. Brijem sa poluodvrelim moštom ili vinom
Probaj bolje klasičnu vinifikaciju napraviti.
Zajebačeš si vino s rakijom...  :o    ;D
Evidentirano
maslow
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #2 na: 21 Rujna, 2011, 21:49:47 »

Nije rakija nego predestilirano preklanjsko vino. Ako se destilat od vina dodaje u porto i sherry zašto se nebi smjelo dodat u mošt? Moj motiv je proizvesti vino bez dodavanja sumpraste kiseline i bez dodavanja saharoze.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #3 na: 21 Rujna, 2011, 23:25:09 »

Mozes ti proizvesti vino bez dodavanja sumpora, ali takvo vino neces mocit ocuvati bez dodatka sumpora (vinobrana, sumporaste kiseline)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #4 na: 22 Rujna, 2011, 14:09:09 »

Mozes ti proizvesti vino bez dodavanja sumpora, ali takvo vino neces mocit ocuvati bez dodatka sumpora (vinobrana, sumporaste kiseline)

hehe, krivo! provjeri vina od Radikona.. ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #5 na: 22 Rujna, 2011, 14:15:08 »

Ne zanimaju me octevi i smedja oksidirana vina, a pogotovo ne utopija pravljenja vina bez SO2  ::)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #6 na: 22 Rujna, 2011, 14:19:16 »

Ne zanimaju me octevi i smedja oksidirana vina, a pogotovo ne utopija pravljenja vina bez SO2  ::)

hehe, onda si debelo u krivu.. ;)

isto kao sto je i utopija "proizvodnja" vina bez dodatka enzima, kvasaca, hrane, bistrila, filtriranja, itd. da, to je apsolutno nemoguce.. ;D
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #7 na: 22 Rujna, 2011, 14:30:01 »

sjetih se jos jedne vinarije iz novog svijeta koja ne dodaje sumpor uopce i to imaju istaknuto na svojim etiketama i pod nadzorom, radi se o eko vinima Frey:

http://www.freywine.com/no-sulfites-added.html

dakle, apsolutno je moguce proizvesti vina bez dodatka sumpora!
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #8 na: 22 Rujna, 2011, 14:30:31 »

Ovo sve mozes izbjeci, ali bez SO2 tesko, barem u malim kolicinama. Uostalom kaj Gravner kaze? ;)
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #9 na: 22 Rujna, 2011, 14:42:24 »

sjetih se jos jedne vinarije iz novog svijeta koja ne dodaje sumpor uopce i to imaju istaknuto na svojim etiketama i pod nadzorom, radi se o eko vinima Frey:

http://www.freywine.com/no-sulfites-added.html

dakle, apsolutno je moguce proizvesti vina bez dodatka sumpora!
http://www.freywine.com/faqs.html

We do not recommend aging our white wines
Dakle sami kazu da ne preporucuju starenje/dozrijevanje svojih bijelih vina. Pitam se zasto ;)
Evidentirano

Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #10 na: 22 Rujna, 2011, 14:42:52 »

Ovo sve mozes izbjeci, ali bez SO2 tesko, barem u malim kolicinama. Uostalom kaj Gravner kaze? ;)

pa kvasci proizvode nesto so2 tijekom vrenja a odredenim tehnikama odredeni ljudi mogu potpuno izbjeci dodavanje so2 sto se danas vrlo lako moze naci i provjeriti na netu.. ja sam ti sada ovako iz glave naveo dva proizvodaca koji proizvode bez dodanog so2 a ima ih na tisuce diljem svijeta. Gravner kaze jedno, Movia drugo, Clai trece, Radikon nesto sasvim peto, Joly totalno stotu stvar.. poanta je da svi mogu reci sta zele ali cinjenica je da postoji vino bez dodanog so2 i prema tome ga je moguce takvog i proizvesti i tvoja izjava da to nikako nije moguce je stoga kriva.. samo toliko.
Evidentirano

Omnibus
Novak
**

Glavom u oblacima, nogama na zemlji

WWW Email
« Odgovor #11 na: 22 Rujna, 2011, 14:43:09 »

Sigurno je moguće proizvesti vino bez sumpora, ali u kojim uvjetima? Pretpostavljam da vinarija mora biti potpuno sterilna, vino se čuva u uvjetima bez doticaja sa zrakom, dodaje se dušik i sl.
Ali kako da to izvedu ljudi u svojim kljetima ili malim vinarijama. Nisu svi Korta Katarina.
Evidentirano
Ivan
zlatni član

Ivanić Grad-Popovača

Email
« Odgovor #12 na: 22 Rujna, 2011, 14:48:40 »

http://www.freywine.com/faqs.html
Dakle sami kazu da ne preporucuju starenje/dozrijevanje svojih bijelih vina. Pitam se zasto ;)

hehe, istina, ne preporucuju ali ne zbog nedodavanja sumpora vec zbog drugih razloga!

We make our wines in a "New World", fruit-forward style and craft them to be soft and drinkable as soon as they hit the market.

dakle, rade svjeza i jednostavna vina koja prirodno ne mogu dugo stajati i dozrijevati u boci jer gube te karakteristike.

dok sami preporucuju da vina ipak mogu stajati u boci:

Q. How long can I hold on to my bottle of Frey Wine, made with no added sulfites?
A. We recommend drinking Frey red wines within 7 years of vintage and Frey white and rosé wines within 3 years of vintage.
Evidentirano

Koshpa
Administrator
zlatni član

WWW Email
« Odgovor #13 na: 22 Rujna, 2011, 14:49:30 »

pa kvasci proizvode nesto so2 tijekom vrenja a odredenim tehnikama odredeni ljudi mogu potpuno izbjeci dodavanje so2 sto se danas vrlo lako moze naci i provjeriti na netu.. ja sam ti sada ovako iz glave naveo dva proizvodaca koji proizvode bez dodanog so2 a ima ih na tisuce diljem svijeta. Gravner kaze jedno, Movia drugo, Clai trece, Radikon nesto sasvim peto, Joly totalno stotu stvar.. poanta je da svi mogu reci sta zele ali cinjenica je da postoji vino bez dodanog so2 i prema tome ga je moguce takvog i proizvesti i tvoja izjava da to nikako nije moguce je stoga kriva.. samo toliko.
Ok, pogrijesio sam, moguce je, samo pod kojim uvjetima? I opet ne garantira da ce se takva vina ocuvati jer svasta moze poci po zlu. Tako da u realnom svijetu i okruzenju, takva vina se "NE  mogu" proizvesti.
Jozek s brega ih sigurno ne moze proizvesti ;)
Evidentirano

pirou
Novak
**

Ðurđevac

Email
« Odgovor #14 na: 22 Rujna, 2011, 14:50:56 »

However, volio bih oprobati vino izrađeno pomoću rakije.

Kao i ova smeđa vina od slovenaca i talijana. Nemogu reći dok ne oprobam. (movia, radikon)
Jedino kaj znam da nedam lovu za nekaj kaj zgleda tak oksidirano.

Koliko je naj-jeftinije od Movie vino?
Ivan ti sigurno znaš.
Evidentirano
 Str: [1] 2 3 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!