Dingac (oxoline bacva)
Kupio sam dvije polovne oxoline bacve od 500 litara i kostale su naravno dosta jeftinije od novih koje su inace sa punom opremom dosta skupe (svaka bacva kosta oko 7-9 000kn). O tocnoj cijeni mozemo preko poruke. Mene je zanimala ta integrirana vinifikacija u drvu i kakve rezultate daje. Tesko je sada dati konacnu ocjenu jer je u pitanju mlado vino staro mjesec dana, ali generalno izgledaju tanini meksi i zaobljeniji nego u inoksu, jace i gusce tijelo. U jednu sam bacvu stavio samo najbolji Dingac sa starih loza da vidim sta moze dati ta vinifikacija. Za par mjeseci cu dati mnogo preciznije izvjesce. Za sada izgleda da je ovo bio pun pogodak i da ce ova kolicina znacajno doprinijeti kvaliteti ukupne kolicne Plavca (60% Dingac, 40% Postup). Bit ce uskoro i koja fotka.....
kakva ti je to oxoline bacva??mislim, znam sta je oxoline i sve to ali zanima me konkretno u tvom slucaju, kako si zadovoljan time, kolika je bacva, kolko para, itd..?i ako moze, daj neku fotku..
Kusanja ovih mojih vina su prosla test kod nekolicine cuvenih vinara i dobio sam izuzetne pohvale. Kod kusanja bila im je predocena i pisana analiza koju sam stavio i ovdje na forum. Nemaju rijeci primjedbe ni na okus ni na 'papirnati dio'. Isto je bilo i sa vinoljupcima koji su to uzivali uz opci zakljucak da je kapljica vrhunska i da "podgrijava diskusije o pozitivnim stranama zivota".Grozdje Plavac Mali za vino Plavac je sa padina izlozenih suncu zvanih "Vrina Kupa" 300-tinjak metara zapadno od groblja u Potomju. Koristio sam FR kvasce a na vrecici je pisalo da se stavi od 10gr-300gr/100l i ja sam stavljao 10gr uz to sto sam treci dan dao i dodatnu hranu.Sada sam to pretocio i pustam da sazrijeva mada se vec vide vise nego konture vrhunskog Plavca.Seceri su visoki ali sto mozemo. Poprilicno suhih grozdjica zbunjuje sva mjerenja ono o potencijalnom alkoholu.U svakom slucaju Vrhunski Dingac koji vec 'zbunjuje' svojom puninom a za Plavac mi kazu da nista ne diram jer "da ce biti kao i Dingac. Zaboravio sam napomenuti da je Dingac maceriran 8 dana a Plavac 3,5 dana na dropu od Dingaca.
U svakom slucaju Vrhunski Dingac koji vec 'zbunjuje' svojom puninom a za Plavac mi kazu da nista ne diram jer "da ce biti kao i Dingac. Zaboravio sam napomenuti da je Dingac maceriran 8 dana a Plavac 3,5 dana na dropu od Dingaca.