Ivane puno ti hvala na odgovoru. Slažem se da je u našim uvjetima bilo kakvo ozbiljnije buteljiranje izuzetno komplicirano, ali mi još uvijek nije jasno kako to rade npr. srednje veliki proizvođači. Moraju imati neku "kemiju" kako plasirati vino na tržište da bar nekoliko godina ostane pitko.
Molim vas jednu stvar da zamptite, Kalilijev sorbat je konzervans za povrće prvenstveno, ne za vino!Može se koristit za vino, ali pošto izaziva efekt gorčine, to je totalni shit!!!!!!!!!!!!!Koliko puta sam otvorio butelju i taj nesretni okus!!!!!!!!Pitajte Ivana!
Većinom su to bile jeftinije buteljke koje se mogu kupiti u trgovini.Više mi to smeta nego malo više SO2.Imam i svoje buteljke, ali osobno ne bih to nikad stavljao u njih (mislim na K sorbat).Meni je sve to teška industrija. Filter ovaj, filter onaj, konzervans i vino nije ni odležalo, a već stoji na polici i ljudi ga kupuju.Neki dan sam pio Krauthakerov Sauvignon, bio je izvrstan, i na buteljki je pisalo nefiltrirano.Eto, gdje smo došli da se čak mora napominjat da je nefiltrirano.
Nije stvar skupog ulaganja i tehnološke opreme nego kvalitetnih enoloških materijala.troškovnik upotrebe enologije u proizvodnji vina kreće se od 0,15 do 0,49 kn/lit e pa sad ako je to puno za dobiti bolje vino, svejedno da li se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili tržište.....
Nije stvar skupog ulaganja i tehnolo±ke opreme nego kvalitetnih enolo±kih materijala.tro±kovnik upotrebe enologije u proizvodnji vina kreće se od 0,15 do 0,49 kn/lit e pa sad ako je to puno za dobiti bolje vino, svejedno da li se radi o proizvodnji za vlastite potrebe ili trµi±te.....
Znamo da veliki proizvodjaci uglavnom svi koriste sustave za kontrolu temperature. Postoji li u HR za nabaviti npr. inox cisternu manjeg kapaciteta koja je opremljena sustavom za kontrolu temperaturetako da je moguce hladiti most/vino u fermentaciji, vrsiti hladnu stabilizaciju, ali i po potrebi grijati sadrzaj cisterne (pod uvijetom da je u podrumu relativno hladno), a potrebno je osigurati temperaturu zanpr. provedbu malolaktike ?Ciljani kapacitet proizvodnje je nekih 500-1000 lit, dakle za osobne potrebe. Valjda mora postojati bolji nacin od hladjena bocama zaledjene vode, gdje se u fermentaciji neprestano otvara poklopac, nije moguce provesti hladnu stabilizaciju niti osigurati konstantnu temperaturu za npr. malolaktiku ...Ima li netko neko home-made rjesenje ?
Znamo da veliki proizvodjaci uglavnom svi koriste sustave za kontrolu temperature. Postoji li u HR za nabaviti npr. inox cisternu manjeg kapaciteta koja je opremljena sustavom za kontrolu temperature tako da je moguce hladiti most/vino u fermentaciji, vrsiti hladnu stabilizaciju, ali i po potrebi grijati sadrzaj cisterne (pod uvijetom da je u podrumu relativno hladno), a potrebno je osigurati temperaturu za npr. provedbu malolaktike? Ciljani kapacitet proizvodnje je nekih 500-1.000 lit, dakle za osobne potrebe. Valjda mora postojati bolji nacin od hladjena bocama zaledjene vode, gdje se u fermentaciji neprestano otvara poklopac, nije moguce provesti hladnu stabilizaciju niti osigurati konstantnu temperaturu za npr. malolaktiku ... Ima li netko neko home-made rjesenje ?