danas 1 pretok grašice.dugo na talogu stalno pomalo mješano ...ali kiselo.. .čekamo proljeće
na graševini mi kiselina iznosi 8 (mjerio vini kompletom). sumpor je sad pao na 15 . pitam se da li samo povećati sumpor i čekati da kiselina eventualno sama padne,dodati sumpor i nešto za skidanje kiseline pa nakon par dana pretočiti, ili dodati samo sumpor, pa nakon par dana pretočiti?vino se solidno izbistrilo samo, a jedino neznam da li ću ako ne pretočim sada drugi put možda vinu nasmetati talog?
hvala za savjet, ja sam također mislio ostaviti kako je bez pretakanja, ali nisam bio siguran da ne povuće od taloga neki miris. vino sam taložio 24 sata, zatim po prestanku vrenja (10 dana poslije) pretočio otvorenim pretokom. da li mogu dodati vinobran između plutajućeg plovka i baćve sa šlaufom(rastopljeno u 1 l vina) bez da dižem poklopac i miješam, odnosno da li može bez miješanja tako??
U nedjelju pretocio 1.puta.Mjerio sumpor tjedan prije i bio 10-12mg/l,ajde dodao pyrovina u dozi da ga podignem za jos +30 na to.Pretocio, drugi dan prije stavljanja ulja,mjerio manja inoxica 20,a 2 vece 12 pa kak a brzo sam pretocio pumpom bez nekakvog velikog zracenja Onda sam manju bacvu,sve su inox ostavio na 20,iz nje tocim,a ove dvije sam jos pojacao do 35 pa budem pratio ionak ih zasad nebum praznio,bilo valjda vrijeme toplo,ne znam
opet imam pitanje. rastopio sam jučer vinobran u par litara vina i stavio šlaufom pri dnu bačve(sipao između plutajučeg poklopca i stijenke bačve) . sad sam mjerio sumpor i na gornjoj pipi je isti kao i prije dodavanja(15), a na doljnjoj je 65. da li će se samo ujednačiti ili ću ipak morati skidati poklopce i miješati?