Nisam siguran o čemu se točno radi, da znam lakše bi mi bilo. Neznam, pokušat ću sa ovim što si preporučio nemam što izgubiti.
A analiza, nebi ona najbolje utvrdila problem i ponudila riješenje? To mi je najlogičniji pristup jer ovo je sve nagađanje, a vrijeme ti nije saveznik.
Prije 2 tjedna sam pretočio sivi pinot (vrenje stalo na 30'Oe, dodao dvije i pol vrečice pyrovina na 200lit, , u berbi imao 90'Oe), stavio plivajući poklopac i ulje.Sada mi je, vjerojatno zbog toplog vremena, ponovo počelo vrenje. Mošt je bijeli ko mlijeko.Dal da ga ostavim kak je ili što učiniti.
Napravio osnovnu analizu vina, evo rezultata:Hlapive kiseline - 0,54 g/lSO2 - 21 mg/l Alkohol - 11,95Preporuka reduless za uklanjanje nepoželjnih mirisa i spojeva uz prethodno sumporenje vinobranom.Jučer sam stavio vinobran a danas ću reduless. Javim rezultate.
Kaj će ti reduless? Kakve nepoželjne mirise i spojeve trebaš otklanjati?po ovome napisanome hlapive i SO2 su u redu.
S čime si mjerio neprovreli šećer?Ako ti je bilo još CO2 u moštu očitanje nije točno.Najbolje ti je mjeriti sa refraktometrom i raditi očitanje u brix-ma.Kad bo tvoje očitanje izračunao u % ispalo bi 4,5 % ili 45g/l neprovrelog šećera.Ako hočeš imati polusuho/poluslatko vino dodaj još 20-30g pirovina da ga zaustaviš.ako hočeš suho pusti da odradi do kraja.Samo makni plutajući i stavi vrenjaču te omotaj poklopas s folijom,a ulje bude isplivalo kasnije na površinu.
da pitam jednu stvar, pretočio sam chardonnay pred dva tjedna, stavio ulje, počelo se lijepo bistriti premda sam povukao malo taloga kod pretoka, Miris i aroma su odlični, nemam zamjerke. Brine me samo jedan stvar, a to je da se jako pjeni dok se toči što bi značilo da ima puno proteina koji će kasnije vodit prema negativnim procesima. do sad nisam stavljao nikakva bitrila, ali sad aktivno razmišljam o bentonitu drugi tjedan da povuće te proteine, kaj mislite o tome?