VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 21:23:05

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 52 Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 338815 puta)
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #495 na: 05 Studenoga, 2013, 18:07:39 »

Nisam siguran o čemu se točno radi, da znam lakše bi mi bilo. Neznam, pokušat ću sa ovim što si preporučio nemam što izgubiti.
A analiza, nebi ona najbolje utvrdila problem i ponudila riješenje? To mi je najlogičniji pristup jer ovo je sve nagađanje, a vrijeme ti nije saveznik.
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #496 na: 05 Studenoga, 2013, 18:24:41 »

A analiza, nebi ona najbolje utvrdila problem i ponudila riješenje? To mi je najlogičniji pristup jer ovo je sve nagađanje, a vrijeme ti nije saveznik.
Imaš pravo, vjerovatno ću to i učiniti.
Evidentirano
mmilec2
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #497 na: 05 Studenoga, 2013, 18:26:42 »

Hlapljive kiseline se uglavnom sastoje od octene kiseline, i one su nepoželjne, jer su pokazatelji bolesti vina. Ako sadržaj tih kiselina prijeđe izvjesnu granicu, onda se vino smatra bolesnim. Naravno da uz to vino ima često i neki poseban izgled, ono je mutno, ima miris po octu ili okus po kiselom zelju.

Evo, citata sa jedne stranice.

Evidentirano
Ahilis
Zaštita u vinogradu
Mlađi novak

Email
« Odgovor #498 na: 05 Studenoga, 2013, 20:50:22 »

Danas sam stavio pyrovin s taninom u crni pinot, koliko do počekam do pretoka? Minimalno 3, optimalno 3-5 dana ili? Vino djeluje zdravo, bistro, nema više ni gorčinu,kiselost od prije neki dan!!!
Evidentirano

Dan bez vina je kao dan bez sunca.
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #499 na: 06 Studenoga, 2013, 22:51:19 »

Ja pretočio chardone, 400 l, bistar, talog kompaktan, vrlo čvrst, krasnog mirisa. SO2 bio 18, dodao odoka 2 žlice vinobrana na dno kace tijekom pretoka.
Evidentirano

46.086344, 16.117566
thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #500 na: 08 Studenoga, 2013, 11:15:30 »

Napravio osnovnu analizu vina, evo rezultata:

Hlapive kiseline - 0,54 g/l
SO2 - 21 mg/l
Alkohol - 11,95

Preporuka reduless za uklanjanje nepoželjnih mirisa i spojeva uz prethodno sumporenje vinobranom.
Jučer sam stavio vinobran a danas ću reduless. Javim rezultate.
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #501 na: 08 Studenoga, 2013, 12:30:58 »

Prije 2 tjedna sam pretočio sivi pinot (vrenje stalo na 30'Oe, dodao dvije i pol vrečice pyrovina na 200lit, , u berbi imao 90'Oe), stavio plivajući poklopac i ulje.
Sada mi je, vjerojatno zbog toplog vremena, ponovo počelo vrenje. Mošt je bijeli ko mlijeko.
Dal da ga ostavim kak je ili što učiniti.
Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #502 na: 08 Studenoga, 2013, 13:25:59 »

Prije 2 tjedna sam pretočio sivi pinot (vrenje stalo na 30'Oe, dodao dvije i pol vrečice pyrovina na 200lit, , u berbi imao 90'Oe), stavio plivajući poklopac i ulje.
Sada mi je, vjerojatno zbog toplog vremena, ponovo počelo vrenje. Mošt je bijeli ko mlijeko.
Dal da ga ostavim kak je ili što učiniti.

S čime si mjerio neprovreli šećer?Ako ti je bilo još CO2 u moštu očitanje nije točno.Najbolje ti je mjeriti sa refraktometrom i raditi očitanje u brix-ma.
Kad bo tvoje očitanje izračunao u % ispalo bi 4,5 % ili 45g/l neprovrelog šećera.
Ako hočeš imati polusuho/poluslatko vino dodaj još 20-30g pirovina da ga zaustaviš.ako hočeš suho pusti da odradi do kraja.Samo makni plutajući i stavi vrenjaču te omotaj poklopas s folijom,a ulje bude isplivalo kasnije na površinu.

Evidentirano
Zdravko
Novak
**

"Vino piju ljudi - a ostale životinje vodu."

Email
« Odgovor #503 na: 08 Studenoga, 2013, 13:41:34 »

Napravio osnovnu analizu vina, evo rezultata:

Hlapive kiseline - 0,54 g/l
SO2 - 21 mg/l
Alkohol - 11,95

Preporuka reduless za uklanjanje nepoželjnih mirisa i spojeva uz prethodno sumporenje vinobranom.
Jučer sam stavio vinobran a danas ću reduless. Javim rezultate.

Kaj će ti reduless? Kakve nepoželjne mirise i spojeve trebaš otklanjati?po ovome napisanome hlapive i SO2 su u redu.
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #504 na: 08 Studenoga, 2013, 14:09:17 »

Reduless sluzi otklanjanju reduktivnih mirisa H2S, disulfidi... Lakohlapljiva je lagano povisena...
Evidentirano

thragos
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #505 na: 08 Studenoga, 2013, 14:52:18 »

Kaj će ti reduless? Kakve nepoželjne mirise i spojeve trebaš otklanjati?po ovome napisanome hlapive i SO2 su u redu.

Nisi pročitao u čemu je problem. Vino ima čudan miris, meni daje po zelju u tome je problem. Hlapive kiseline su daleko dobre od očekivanog.
Evidentirano
doktor.who001
Mlađi novak
*

WWW Email
« Odgovor #506 na: 08 Studenoga, 2013, 15:18:56 »

S čime si mjerio neprovreli šećer?Ako ti je bilo još CO2 u moštu očitanje nije točno.Najbolje ti je mjeriti sa refraktometrom i raditi očitanje u brix-ma.
Kad bo tvoje očitanje izračunao u % ispalo bi 4,5 % ili 45g/l neprovrelog šećera.
Ako hočeš imati polusuho/poluslatko vino dodaj još 20-30g pirovina da ga zaustaviš.ako hočeš suho pusti da odradi do kraja.Samo makni plutajući i stavi vrenjaču te omotaj poklopas s folijom,a ulje bude isplivalo kasnije na površinu.
Pustit ću ga da odradi do kraja. Samo sam bio u nedoumici dal maknem plivajući poklopac ili da ga ostavim.
Evidentirano
Mihalj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #507 na: 09 Studenoga, 2013, 18:11:09 »

da pitam jednu stvar, pretočio sam chardonnay pred dva tjedna, stavio ulje, počelo se lijepo bistriti premda sam povukao malo taloga kod pretoka, Miris i aroma su odlični, nemam zamjerke. Brine me samo jedan stvar, a to je da se jako pjeni dok se toči što bi značilo da ima puno proteina koji će kasnije vodit prema negativnim procesima. do sad nisam stavljao nikakva bitrila, ali sad aktivno razmišljam o bentonitu drugi tjedan da povuće te proteine, kaj mislite o tome?
Evidentirano
latin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #508 na: 10 Studenoga, 2013, 11:18:02 »

da se onda i ja nadovežem na pitanje. zar se proteini ne mogu istaložiti prirodnim putem?
Evidentirano
gabro
Novak
**

Email
« Odgovor #509 na: 10 Studenoga, 2013, 12:45:46 »

da pitam jednu stvar, pretočio sam chardonnay pred dva tjedna, stavio ulje, počelo se lijepo bistriti premda sam povukao malo taloga kod pretoka, Miris i aroma su odlični, nemam zamjerke. Brine me samo jedan stvar, a to je da se jako pjeni dok se toči što bi značilo da ima puno proteina koji će kasnije vodit prema negativnim procesima. do sad nisam stavljao nikakva bitrila, ali sad aktivno razmišljam o bentonitu drugi tjedan da povuće te proteine, kaj mislite o tome?

Iz mog iskustva to je normalno da pjeni dok je mlad meni je tako svaku godinu,poslije zime i kad se istaloži prvenstveno mislim na vinski kamen i najfiniji talog onda bude sve ok.
Evidentirano
 Str: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 52 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!