Kako sam pretočio bijelu mješavinu nakon par dana počeo se nadzirati neugodan miris.Mislio sam da je sumporovodik i odma pretočio uz prethodno sumporenje. Sad mi se čini da nije sumporovodik nego da mi baca malo na kiselo zelje, što da radim, dajte mi savjet??
Molim pomoć iskusnih podrumara. Proteklu subotu sam planirao napraviti prvi pretok crvenog vina (plavina) jer je završilo vrenje. Kad ono neugodno iznenađenje, intenzivan miris po H2S (vino mi nije dostupno za svakodnevnu kontrolu jer je u vikendici). ®urno sam ga pretočio, dobro ozračiio i sumporio s 3 dl s.kiseline 300 l vina. Da li je to dovoljno sumporeno? Nakon 2 dana još se osjeća miris H2S, ali znatno manje.Što i kako dalje? Ima li smisla peći rakiju drožđenku od taloga?Je li moguće da je H2S posljedica taloženja 400 l mošta s 5 dl s.kiseline?Zahvaljujem na odgovorima.
miris na kiselo zelje može biti merkaptan... http://www.vvvforum.eu/index.php?s=67Jedino kaj bi moglo pomoći je dodatno sumporenje (ako je potrebno) i pretok preko bakra, i sl... treba se pomučiti u svakom slučaju.. Malo još pogledaj po forumu pa možda nađeš neko bolje rješenje..
Bolje Reduless