Ja sutra pretacem grasevinu i sardone 11 dan nakon stavljanja sumpora. Zanima me sto je dobro a sto lose u ranijem odnosno kasnijem pretoku od stavljanja sumpora 5, 7, 10 ili vise dana?
Kad stavljaš sumpor ne možeš ga dobro umiješati da ne podigneš talog. Tada ti se sumpor može spustiti na talog i izazvati h2s. Da bi to izbjegao bolje pretočiti vino nakon tri dana poslije stavljanja vinobrana, nego poslije trinaest dana. Samim pretokom će se sumpor najbolje umiješati u vino.
Nakon pretoka mi je sumpor u jednoj bacvi 42mg/l. Jel to razlog za paniku, po zavrsetku vrenja stavil sam 10g pirovina na 100l. Jos nikad mi nije bilo tak puno sumpora, izgleda da se slabo veze...?
A zašto bi to bio razlog za paniku?Mora s vremenom pasti,a u krajnjem slućaju ponovi pretok bez ponovnog dodavanja sumpora,ukoliko baš ništa ne bi padao nakon nekog vremena.Pa onda izmjeri i korigiraj po potrebi.
Molim da netko opise svoja iskustva, prednosti i mane sa dodavanjem askorbinske kiseline u mlado vino? Da li se ona dodaje iskljucivo kod flasiranja? Fala!