VVV Forum
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
07 Lipnja, 2026, 18:06:54

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave
Traži:     Napredno pretraživanje
69.721 Postova u 368 Tema od 1.680 Članova
Najnoviji Član: File_89
* Forum Pomoć Traži Kalendar Prijava Registracija
+  VVV Forum
|-+  Vinarstvo
| |-+  Vrenje mošta, bistrenje i pretok vina
| | |-+  Pretok vina
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu. « natrag naprijed »
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 52 Dolje Ispis
Autor Tema: Pretok vina  (Posjeta: 338755 puta)
Mc Ozy
aktivni član

Marija Bistrica

Email
« Odgovor #435 na: 20 Listopada, 2013, 14:12:28 »

Jel netko već pretočio s kvasaca? Ja ću ove dane skinuti mix, male količine za dolijevanje drvenih bačvi. Lijepo se već bistri, na okus se može preživjeti, pa reko da ne bi h2s !
Evidentirano

46.086344, 16.117566
whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #436 na: 20 Listopada, 2013, 14:43:32 »

Jel netko već pretočio s kvasaca? Ja ću ove dane skinuti mix, male količine za dolijevanje drvenih bačvi. Lijepo se već bistri, na okus se može preživjeti, pa reko da ne bi h2s !
Jučer ubacio sumpor, pretok kroz kakvih 14 dana ako nebude nekih poteškoča. Muškat još radi, nisam ga uspio zaustaviti pa izgleda da če biti suho vino. God have mercy on my soul. Kako ga najlakše dosladiti. Fruktoza?
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
dasamec
Novak
**

Email
« Odgovor #437 na: 20 Listopada, 2013, 16:28:19 »

Danas pretocio cca 200l. U ostatak stavljam sumpor za 7 dana, a pretacem za 14
Evidentirano
latin
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #438 na: 20 Listopada, 2013, 17:26:37 »

Kušam,kušam,..no kako ima malčice više kiseline plan mi je ove godine malo pričekat sa prvim pretokom,da se malo jabućna razgradi.A vidjet ću kolko će talog dozvoliti vremena prije nek se poćne kvarit  :)
ja sam pretakala 2 tjedna nakon vrenja. crno mi je počelo biti sumnjivo pa sam odmah i bijelo, čisto zbog posla. To bijelo je imalo jako opor okus, no s vremenom je nestao. I općenito, ni jedno mlado vino mi nema neke jake kiseline što mi izuzetno čudno ili ju nešto kamuflira.

a može malo pojašnjenje, zašto bi pretok utjecao  na MLF? Zbog dodavanja sumpora, ili?
Evidentirano
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #439 na: 20 Listopada, 2013, 21:21:56 »

Jučer ubacio sumpor, pretok kroz kakvih 14 dana ako nebude nekih poteškoča. Muškat još radi, nisam ga uspio zaustaviti pa izgleda da če biti suho vino. God have mercy on my soul. Kako ga najlakše dosladiti. Fruktoza?

Kako ga najlakše dosladiti. Imaš dva vlastita puta. Svakako taložiti i ako je mala količina zamrznuti dio mošta prije toga i onda dodati nakon šta se stabilizira vino.
Ako je veća količina, dosladiti nakon vrenja i stabilizacije. Da, fruktoza ili običan šećer u vino, ovisno da li ideš na izložbu ili ne. Ne možeš saharozu stavljati naknadno ako ideš van s tim vinom!!!

Samim sumporenjem prije završetka vrenja, dobiva se više problema nego koristi i nesigurni rezultat ovisno i o bačvi i o kvascu koji se koristi.
Evidentirano

whitedragon_
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #440 na: 20 Listopada, 2013, 21:34:58 »

Kako ga najlakše dosladiti. Imaš dva vlastita puta. Svakako taložiti i ako je mala količina zamrznuti dio mošta prije toga i onda dodati nakon šta se stabilizira vino.
Ako je veća količina, dosladiti nakon vrenja i stabilizacije. Da, fruktoza ili običan šećer u vino, ovisno da li ideš na izložbu ili ne. Ne možeš saharozu stavljati naknadno ako ideš van s tim vinom!!!

Samim sumporenjem prije završetka vrenja, dobiva se više problema nego koristi i nesigurni rezultat ovisno i o bačvi i o kvascu koji se koristi.
thanks. Imam nekih 40 litara, tak da bum nakon stabilizacije razmutil šečer i to bu to. Ali da 8 grama pirovina i 10 litri leda nije zaustavil vrenje nebrem verovati. Drugu godinu ostavljam mošta. 
Evidentirano

što čovjek trijezan misli, to pijani govori. In vino veritas.
Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #441 na: 20 Listopada, 2013, 21:44:20 »

Jesam, sebi kod jedne bačve i  nekoliko kod drugih gdje sam pokretao vrenje!

Tek kreće vrtuljak pretoka, pumpa, miniwash, 2 bedaka, noć i muzika da nas održi budnima. Vrlo lako je zaspati uz pumpu!
Evidentirano

Razor
Administrator
zlatni član

Kloštar Podravski

Email
« Odgovor #442 na: 20 Listopada, 2013, 22:05:29 »

vrlo vjerojatno banalno pitanje; kada staviti ulje? odmah nakon vrenja, ili nakon nultog  pretoka?

U tihom vrenju staviti plivajući poklopac, za sada bez ulja. Sa malom strech folijom zabandažirati spoj poklopca i inox bačve. Nakon završetka vrenja, ovisno o toku vrenja, dakle riječ je o skidanju kvasaca dole iz bačve, napraviti u roku mjesec dana. Ako smrdi i prije. Samo vrenje može završiti za 2 tjedna, ali može trajati i 4 tjedna. Nije bitno da li je vino bistro. Pregledati i probati. Nakon pretoka s kvasaca, dakle to je nakon taloženja teoretski drugi pretok, dodaje se sumpor i ulje! ;)
Evidentirano

riba
Moderator
zlatni član

Bednja

Email
« Odgovor #443 na: 21 Listopada, 2013, 09:49:57 »

Ja jućer pretoćio.Na 300 l mošta 7 dana prije pretoka u svaku bačvu 30g Pyrovina i nakon pretoka ostatak je 30mg,tak da nisam niš ni korigirao.Oba vina otišla na 6 Brixa,kiseline se malčice osjeta,no nešto još bu palo i bit će vrhunski za gemište.Malo još maglušasto,al ide to ide :)
Hibride još nem diral do daljnjeg.
Evidentirano
Brane
Novak
**

Email
« Odgovor #444 na: 21 Listopada, 2013, 19:07:53 »

moji moštovi lagano odvreli prije tjedan dana,
miješano samotok stalo na ravnih 6 brix-a
miješano preševina isto stalo na 6 brix-a
Jučer zasumporil, pretok planiram 4-5 dana prije Martinja kaj bu fino za piti ;D     (kolko dugo inače ostavljate na kvascima...ili tak dugo dok ne počnu smrduckati..? )
Ja osobno volim što prije maknuti s taloga...
.
Chardonnay zaustavil na 8 brix-a prošli tjedan i nakon 4 dana skinul s taloga i kvasaca, kiseline 8, moožda koju sitnicu više :)

Svi moštovi na donjim pipama odlični, nema greške, dobro nahranil kvasce ;)
Evidentirano
MMladen
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #445 na: 21 Listopada, 2013, 23:10:47 »

Bok ekipo,
Ja vam se uvijek javljam kad se dogodi problem, iako moram reći da ste mi svakodnevno štivo.
 Kratki rezime ove godine:
-   Zadnje prskanje protiv botritisa 05.08
-   Pregled sa refraktometrom 10.09 (dio parcele chardonnay, pinot savignon) – 14-15 babo
-   Veliki napad sive plijesni (čekati 16 i više?)
-   Drugi dio (stari nasad, graševina, rizling) - 12-14 babo
-   Na nagovor familije ipak beremo 15.09 (većinom zbog nedostatka berača)
-   Berba prošla OK, samo mi se činilo na muljači da je dio grožđa još nesazreo
-   Nakon sumporenja i taloženja – mjerenje  60-63 Oe
-   Kupovina velike količine šečera
-   Odlučujem se napraviti ipak vino sa malom količinom alkohola do 10.5 – 11%
-   Vrenje radim  sa SIHA 7 – burni početak – malo hladim sa bocama
-   Nastavak miran (dadajem hranu i par puta  miješam)

Problem je u slijedećem:

Ove godine sam u 2-3 navrata (još u stadiju vrenja) istočio 10 litara u kantu i vratio natrag u bačvu (inox) i sve je bilo OK.
Kiseline su ove godine velike oko 10 tako da sam mislio ostaviti vino za prvi pretok do kraja 11 mjeseca.
Prije 2 tjedna sam zatvorio bačvu sa plivajućim poklopcem i stavio ulje, Na donjim pipama je miris super. No na srednjoj pipi boja vina je tamnija (ko da ja malo oksidirano).
Ne mislim vino još pretakati zbog prevelike kiseline.
Kakva vi dečki imate iskustva. (Vino ima 0% sumpora ali je zaštičeno uljem – prije 14 dana)
Dali bi bilo dovoljno staviti malu količinu sumpora cca (10  gr na 300 lit) i pričekati glavni pretok.
Normalno sutra nosim uzorak na analizu, ali me zanima za ubuduće.
Dali vi u toku tihog vrenja kada ima 0% sumpora a odgađate pretok dodajete malu količinu sumpora ??
THNKS
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #446 na: 22 Listopada, 2013, 07:06:00 »

Sumpor na kraju vrenja obavezno!!! Ulje samo po sebi ne moze nikako cuvati vino.
Evidentirano

Mihalj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #447 na: 22 Listopada, 2013, 12:07:00 »

Kod pretoka jedne bačve se nije pazilo dobro i povuklo mi je taloga koji je zamutio vino. Dal bi sada trebalo poduzet neki dodatni korak ili će se samo izbistirti kao i obično?
Evidentirano
Koshpa
Administrator
zlatni član

Kutina, 45°29'48.87"S, 16°45'58.79"I

WWW Email
« Odgovor #448 na: 22 Listopada, 2013, 12:10:42 »

Nista lose ako je talog bio zdrav. Malo ce se sporije izbistriti ;)
Evidentirano

Mihalj
Mlađi novak
*

Email
« Odgovor #449 na: 22 Listopada, 2013, 13:30:30 »

Ma je, stvarno je bio zdrav, jako ugodan miris je imao kad sam prao bačvu, D47 kvasci...

Valda bu se do martinja dobilo....  :P
Evidentirano
 Str: 1 ... 28 29 [30] 31 32 ... 52 Gore Ispis 
« natrag naprijed »
Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 2.0.19 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!