u subotu sam pretočio vino. pro±lu nedjelju sam stavio pirovin. sada nisam stavljao tekući sumpor. zanima me dali je potrebno staviti. imam taloµeno vino i netaloµeno. molim vas savjet.
Primjetio sam u trgovini enološkim priborom vinobran na kojem piše 97% kalijmetabisulfid -E224. Jel može netko pojasniti šta to znači (mislim na taj postotak, a i na ono E224)
Jel zna tko gdje se u Zagrebu može naći nekakav set za mjerenje slobodnog SO2 i ukupne kiseline u vinu, te nekakav bolji alkoholmetar?
Bok!Pretočio sam vino 04.01.2007. Izmjerio sam sumpore i dodao sam sumpovin kupljen u Sloveniji. Pošto sam pretakao sa pumpom kod pretoka mi je izgleda pobjeglo i malo kvasaca pa je dosta vino mutno makar i prije pretoka nije bilo sto posto čisto. Sad je već prošlo tri dana i idem pogledat kaj se događa i vino se ni malo ne čisti. Najviše me brine što mi se oko plutajućeg poklopca gdje je ulje stvorila nekakva bijela emulzija za koju neznam otkuda - da li je to od ulja ili možda od sumpovina ili...... Vino je unače mješavina graševine, souvignona, chardonaya i sivog pinota. Kod berbe sam imao 19 % šećera. Da li je možda dosta visok postotak šećera krivac težem bistrenju vina ili što, no ipak me najviše brine ona bijela emulzija.
Ma ne pjeni se, nego se očito drži poklopca koji kad dignem onaj dio koji se nije uspio održat na poklopcu se razilazi u vino. Bijele je boje bez nekog mirisa.