100g vinske kiseline na 100 litara vina povisuje kiselinu za 1g/L na tih 100 litara.Maksimalna doza je 250 g/ 100 litara, šta je povećanje za 2,5 g/L koliko je najviše dozvoljeno zakonom.
@ Ivan, Jinx: Problem je kasnije na proljece dodavati kiseline kad je ulje gore, pogotovo ako se vino krene tociti pa ti treba metar i vise da "probijes" ulje i nalijes kiselinu. A i upitno je kako ce se onda razmijesati?
Razor, a sta je s ovim natpisom na portalu?"Kad bijelom moštu dodamo 2 g/l vinske kiseline, ukupna kiselina poveća se za 1 g/l. "
Pa sta se u enologiji u tak kratko roku dolazi do novij spoznaja i podataka?
Dugo već čitam članke na forumu i stvarno sam puno proćitao, a pitanje kaj mi je ostalo u glavi.Naime od prošle godine tata je naslijedio vinograd u Graberskom brdu kod ivanića stanje je ovako:nekih 60% tudum ostalo zobatice i malo crnog. No ja sam se primio vinograda i zapeo, sve radove sam obavio lani od rezidbe do berbe sam,berbu otakanje i prvi pretok. Više se vukao na sječanje od prijašnjih godina i savjetima pokojnog dede.Puno ljudi je pohvalilo vino da je jako pitko i da nije kiselo kao velika većina vina gdje tudum prevladava.A u ivaniću stvarno ima sveg.Dao sam vino na analizu i ispalo je ovako: alkohol 10,8%, ukupne kiseline 6,8g/l, ostatak šećera je 6,2 , a slobodni sumpor 16mg/lRečeno mi je da stavim 8g vinobrana na 100/vina, a 3 dana prije pretoka gerbinol super u kolićini od 5g/l Vinobran sam stavio (vina ima cca 350l,pa sam stavio 30g vinograna) u subotu,pretok planiram iduću nedjelju 31.1.Zanima me vaše mišljenje o kolićini sumpora,čemu točno služi gerbinol super, i od iskusnijih nešto o rezultatu analize
brano 20 rujna. Bilo je na tropu 7 dana. ...na okus je pitko,nije kiselo nego nekak trpko,ne jako,sad je manje nego u početku