Sorta je Cabernet Sauvignon, 5-ta godina, količina 100 čokota. Položaj Martin Breg, redovi idealni - gledaju na jug. Berba će biti naravno kasna - ako bude uvjeta.Kako imam samo neku svoju predodžbu kako bi to trebalo izgledati, molio bih korisne savjete i upute za proizvodnju vina koje bi stajalo najmanje 10 godina, a po mogućnosti i 20.
Koliko je idealno Oe nakupiti (pretpostavljam čim više tim bolje)? Kod prerade mičem peteljkovinu. Treba li ju ostaviti zbog dodatnih tanina? Koliko bojadisera kupiti i kako ga sačuvati, s obzirom na kasnu berbu?Da li obaviti maceraciju klasično (maceriram 5 dana) i možete li preporučiti kvasce, s obzirom na željeno dugo odležavanje i ev. hranu za njih. Prošle godine sam koristio BDX, ali nisam zadovoljan bojom, što sam sklon pripisati malo botritisu, a malo nekorištenju bojadisera.Planiram kupiti jednu malu drvenu bačvicu oko 100 litara, kao barrique. Ideja mi je ostaviti vino da provrije do kraja u inoxu, a potom ga staviti u drvenu na odležavanje. Da li je to dobar put? Treba li stavljati veće količine sumpora i koliko često ga (i da li uopće) pretakati nakon što ga se stavi u drvenu bačvu.Na kraju, kada i na koji način ga buteljirati? Pretpostavljam da bi trebalo odležati otprilike 2 godine prije flaširanja. Postoji li kakva analiza (osim organoleptičke) prije flaširanja? Da li je vino potrebno filtrirati, i koliko veća doza sumpora je idealna prilikom buteljiranja kada je vino namijenjeno duljem odležavanju?Možda sam previše udavio svojim pitanjima, a možda sam nešto važno i propustio. U svakom slučaju se unaprijed zahvaljujem na svim odgovorima i komentarima.
Nemoj biti tako oštar, Ivane
Dali se takva arhivska vina prilikom mijenjanja čepa svakih 3-5 godina dosumporavaju?
Koliko sam upoznat naravno da se arhiva otvara i probava,a nakon toga se i dosumporava i dopunjava itd...
pitanja i razmisljanja su na mjestu ali mozda nije do kraja razjasnjeno sto se zeli dobiti, vino za privatnu arhivu ili arhivsko vino?
6. sad sam vec lagano zabrinut kolicinom (i banalnoscu) pitanja jer kuzim da si vjerojatno amater i da necemo imati prilike piti arhivski cs ali to je u redu jer bitno je da postoji dobra volja, znanje je cak i manje bitno jer se sve svodi na praksu i na metodu pokusaja i pogreske i na osobna iskustva tako da kreni polako sa svime i imat ces sigurno ok vino ali za nesto bolje i posebnije, narocito u rangu arhivske kategorije, ce ti ipak trebati godine, sretno! ps. uvijek mi je zanimljivo kad netko bane sa ovakvim detaljnjim pitanjima a mogu se kladit da u zivotu nije probao vise od 2 prava cs-a (tu ne brojim ove od 20ak kn). bez uvrede nikome ali to je jednostavno tako i to su cinjenice jer pitanja je previse a gotovo svaki odgovor se moze dobiti u nekoj boljoj vinoteci.. jer ne mozes ti napraviti "arhivski" cs bez da si ih probao barem na desetine ako vec ne na stotine i to onih ponajboljih primjeraka jer da je to samo tako lagano onda bi svi svake godine imali takav cs.. a nemaju! za takva vina trebaju desetljeca iskustva i pravi vinogradi a neki veliki vinari mozda nikada u svome zivotu niti ne dosegnu takve visine iako cijeli zivot posvete tome.
sad malo kopam po netu pa sam naisao na jedan clanak vezan uz degustaciju arhivskih vina iako opcenito smatram da ti se arhivska vina "dogode" a ne da se namjerno proizvode da jednog dana nose naziv arhivska jer danas to gotovo nista ne znaci.