Dobro jutro,Dečki zanima me gdje nabavljate PVC i metalne stupove?Hvala
kak je rekel Cezar na Rubikonu:kocka je bacena -sadim na proljeće 220 komada šardonea,špricanje sam polovil,preradu moštekan u vino sad proučavam a najveca mi je enigma za sad ko bu to spil kad to počne rodit za koju godinicu i pitanjce za one koji su kupovali kod cvetka:a bi bilo dobro bezecirat prije kolicinu ili on toga ima kolko treba?
Nije baš što si pitao, ali ja ih doma sam uzgojim u raznim teglama, na supstratu sa mljevenim staklom. Njima uglavnom podsađujem i mijenjam sortiment u starom vinogradu. I da primitak je 100 %.
Zvuči zanimljivo, možeš li malo detaljnije opisati postupak?Npr., kada kupiš obične cijepove, kako ih sadiš u tegle, kakve tegle po dimenzijama, gdje ih držiš, zalijevanje, prihrana, itd... do kada ih držiš u teglama, kada ih vadiš i sadiš te da li je postupak sadnje identičan kao i sa cijepovima?Sorry na hrpi pitanja, ali to mi je baš zanimljivo i volio bih probati. Mislim da je izvedivo za manje količine, koliko meni i treba...
Tegle su 1-1,5 l,orežeš korijenje na 10-ak cm tako da ti se lijepo rasporedi po posudi. Staviš na dno cca 5 cm zemlje, tj. humusa Bio post s dodatkom mljevenog stakla, rasporediš korijenjelijepo simetrično,radijalno,zspeš humusom i dobro natisneš. Obilno zalijati. Da nije loše da je tegla s rupom na dnu. Prihrana ništa do sadnje. Ja ih držim u jednom kutu uz zid, vani na sunčanom, a od vjetra zaštićenom mjestu. Redovito zalijevati kad se zemlja odvoji od stijenke. Sadim ih kad su mladice oko 25 cm, negdje 15 V. do 1. VI. Grabe za sadnju iskopam rano u proljeće i kad se zemlja malo usitni, prorahli zatrpam ih i metnem kolčić kao oznaku. Prilikom sadnje vadim kontejnirani cijep skupa sa humusom koji je sav prorastao kortijenčićima, tako da teglu najprije zalijem, okrenem naopačke da cijep visi prema dolje, lagano darim odozgo podnu i lako ispadne van. Postavim ga u rupu, poravnam i zaspem s nešto bioposta, zidarskom fanglom. Zatrpam, ponovno zalijem s bar 5 l vode i to je to.Prihranu stavim odozgo prije samog zatrpavanja, da gnoj ne spali korijenje. Lopata stajnjaka i malo NPK. Ponekad to stavim tek u jesen, za iduću godinu.